ERFAREN SNØBRØYTER: Stein Arve Staxrud fra Brandbu er en av dalens mange redningsmenn når snøen starter å lave ned for fullt. I 38 sesonger har han sørget for å gjøre det mest mulig fremkommelig i Groruddalen for både folk og kjøretøy.
ERFAREN SNØBRØYTER: Stein Arve Staxrud fra Brandbu er en av dalens mange redningsmenn når snøen starter å lave ned for fullt. I 38 sesonger har han sørget for å gjøre det mest mulig fremkommelig i Groruddalen for både folk og kjøretøy. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 5
FRA INNSIDEN: Undertegnede kan bekrefte at man bør ha god erfaring før man setter seg inn i en traktor og begynner å brøyte snø i tettbebodde strøk. Godt at man hadde en særdeles erfaren kar som «styrte skuta» i snødrevet i form av Stein Arve Staxrud.
FRA INNSIDEN: Undertegnede kan bekrefte at man bør ha god erfaring før man setter seg inn i en traktor og begynner å brøyte snø i tettbebodde strøk. Godt at man hadde en særdeles erfaren kar som «styrte skuta» i snødrevet i form av Stein Arve Staxrud. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 5
ERFAREN SNØBRØYTER: Stein Arve Staxrud fra Brandbu er en av dalens mange redningsmenn når snøen starter å lave ned for fullt. I 38 sesonger har han sørget for å gjøre det mest mulig fremkommelig i Groruddalen for både folk og kjøretøy.
ERFAREN SNØBRØYTER: Stein Arve Staxrud fra Brandbu er en av dalens mange redningsmenn når snøen starter å lave ned for fullt. I 38 sesonger har han sørget for å gjøre det mest mulig fremkommelig i Groruddalen for både folk og kjøretøy. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 5
UNNA VEI: Vaktmesterkompaniet har over 400 medarbeidere ute på jobb på de mest snørike dagene i året.
UNNA VEI: Vaktmesterkompaniet har over 400 medarbeidere ute på jobb på de mest snørike dagene i året. FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 5
TIL VINTERBRUK: I stedet for at traktoren blir stående ubrukt på låven gjennom vinteren, kan den benyttes til snømåking og brøyting i Groruddalen. Det har Stein Arve Staxrud holdt på med for Vaktmesterkompaniet i 38 år.
TIL VINTERBRUK: I stedet for at traktoren blir stående ubrukt på låven gjennom vinteren, kan den benyttes til snømåking og brøyting i Groruddalen. Det har Stein Arve Staxrud holdt på med for Vaktmesterkompaniet i 38 år. FOTO: Rolf E. WulffBilde 5 av 5

Når Groruddalen snør inne, starter en brøytehelt fra Brandbu opp traktoren og kommer oss til unnsetning

Det startet mandag ettermiddag. Snøen som hadde lavet ned på Sørlandet nådde fram til hovedstaden og Groruddalen. Det kom varsler om at det ville bli kaos i trafikken. Nye meldinger og oppfordringer om å holde seg hjemme tirsdag morgen om det ikke var strengt nødvendig å begi seg utendørs fulgte. Men de fleste av oss må på jobb og skole – da er det godt at en bonde fra Brandbu tar affære!

I mer enn 90 år har Vaktmesterkompaniet sørget for å gjøre hverdagen enklere for folk flest. Totalleverandøren av utendørs vedlikehold lar ikke minst alarmen gå når det forventes store nedbørsmengder i form av snø. Da er det alle mann og kvinner til pumpene. I tillegg til selskapets over 250 fast ansatte, stiller hvert år hundrevis av underentreprenører og sesongarbeidere seg selv og sine maskiner til rådighet.

Gjennom vintersesongen er kontoret betjent døgnet rundt, og været følges med argusøyne. På de mest snørike dager er over 400 medarbeidere ute i vær og vind samtidig for å ordne opp til det beste for kundene – og ikke minst alle som på en eller annen måte skal ferdes i trafikken.

UNNA VEI: Vaktmesterkompaniet har over 400 medarbeidere ute på jobb på de mest snørike dagene i året. FOTO: Rolf E. Wulff

Natt til tirsdag møtte vi en av dem på parkeringsplassen foran Ammerudlunden sykehjem – Stein Arve Staxrud fra Brandbu.

Tanke tankeløst

– God kveld, hopp inn, smiler Stein Arve.

Han er bonde fra Brandbu som nå har tatt turen inn til Groruddalen for å brøyte «vei i vellinga».

– Det er mange av oss bønder med en gårdsdrift som gjør at vi ikke trenger så mye traktor og utstyr på vinteren. Da tilbyr vi våre tjenester til Vaktmesterkompaniet. Hvis ikke, hadde denne traktoren stått ubrukt på låven hjemme gjennom hele vinteren, forteller Stein Arve.

Han smiler når undertegnede en tanke tankeløst spør om han har kjørt traktoren inn fra Brandbu i løpet av dagen.

– Ha, ha. 40 kilometer i timen og en distanse på rundt 80 kilometer. Det hadde tatt tid, ja, humrer den godeste Stein Arve.

– Den står permanent på oppstillingsplassen til Vaktmesterkompaniet langs Nedre Kalbakkvei. Nabo til det nye politihuset. Det er for øvrig tre av oss fra Brandbu som kjører inn sammen når det blir en innkalling som dette.

ERFAREN SNØBRØYTER: Stein Arve Staxrud fra Brandbu er en av dalens mange redningsmenn når snøen starter å lave ned for fullt. I 38 sesonger har han sørget for å gjøre det mest mulig fremkommelig i Groruddalen for både folk og kjøretøy. FOTO: Rolf E. Wulff

Ingen vits

Det drøyde imidlertid godt ut på dagen før Stein Arve og de andre ble kalt inn.

– Vi kjørte ikke innover før rundt 17.30. Det begynte å «snøge» mest da. Det var ingen grunn til å komme umiddelbart da det begynte å snø, spesielt når vi vet at det skal snø lenge. Det er ingen vits i å begynne for tidlig når det er meldt så store mengder med snø som nå. Det må først værra no snø før vi begynner, da, smiler den godeste Brandbu-bonden.

HEFTIG SNØFALL: Det lavet ned i store mengder da Stein Arve brøytet seg vei på parkeringsplassen foran Ammerudlunden sykehjem. FOTO: Rolf E. Wulff

Mange plasser

Han setter i gang med å måke, brøyte og frese snø på parkeringsplassen.

– Dette er en av mange plasser jeg skal måke i løpet av natta. Men i første omgang skal jeg ta en «grovbrøyting». Det er hva vi kaller nødhjelp så folk og biler kommer seg fram. Skulle jeg ha gjort det grundig umiddelbart, hadde jeg ikke rukket rundt til alle stedene i løpet av natta.

Med så mye snø må det uansett brøytes minst to ganger. Det holder vi på med helt til det er ferdig med å snø. Etter det kommer vi tilbake og tar en grundigere finmåking, poengterer Stein Arve.

– Hvor lenge skal du sitte i traktoren denne kvelden og natta?

– Minst 10 timer. Sånn rundt 08.00 i morgen tidlig er jeg ferdig. Så reiser vi hjem igjen og får oss litt søvn. Så er det på’n igjen i morgen. Det er situasjonen i et nøtteskall. Jeg regner med å komme opp i mellom 25 og 30 timer totalt i forbindelse med dette snøfallet, sier Stein Arve.

FRA INNSIDEN: Undertegnede kan bekrefte at man bør ha god erfaring før man setter seg inn i en traktor og begynner å brøyte snø i tettbebodde strøk. Godt at man hadde en særdeles erfaren kar som «styrte skuta» i snødrevet i form av Stein Arve Staxrud. FOTO: Rolf E. Wulff

Mange år

Han har sine faste plasser og områder som han brøyter.

– Jeg har mitt hovedområde på Kalbakken og Ammerud. Det vil si på begge sider av Trondheimsveien. Det skal også måkes helt opp mot Alunsjøen

– Du er en redningsmann for oss groruddøler i situasjoner som dette?

– For en natt eller to er jeg kanskje det, humrer Stein Arve.

– Så det er på Brandbu vi finner dem som skal hjelpe oss i snøkaoset?

– Ja, men vi kommer fra mange andre steder, da. Det er mange fra Brandbu som har holdt på med dette i mange år. For min del er dette 38. vinteren på rad, slår den blide bonden fra Brandu på Hadeland fast.

FRA INNSIDEN: Undertegnede kan bekrefte at man bør ha god erfaring før man setter seg inn i en traktor og begynner å brøyte snø i tettbebodde strøk. Godt at man hadde en særdeles erfaren kar som «styrte skuta» i snødrevet i form av Stein Arve Staxrud. FOTO: Rolf E. Wulff

– Det fortjener tittelen redningsmann, synes nå jeg!

– Takk skal du ha. Vi gjør nå så godt vi kan, sier Stein Arve.

– Da takker jeg for turen. Jeg er jo heldig som har fått sitte på her inne i varmen mens Øystein  står ute i snø og blåst for å filme det hele.

– Bare hyggelig. Ja, forresten. Det er alltid mye ekstra jobb når det i tillegg blåser slik som nå. Det kan bli store fonner og både en og to meter med snø opp langs garasjevegger. Det kommer til å bli mye jobbing, ja.

Det er hva det er – men det fikser vi, lover Stein Arve.