DOBBEL JUBEL: Daglig leder Mariann Staxrud Utstumo i Stovner SK kan juble over midler fra OBOS som betyr at de får utstyr til en verdi av rundt 300.000 kroner i forbindelse med klubbens samarbeidsprosjekt med lokale skoler som skal få flere barn inn i idrettslige aktiviteter. Hun kunne også juble over å ha overlistet sponsorsjef i OBOS, Rasmus Aarflot, med et velrettet fotballspark – barbeint!
DOBBEL JUBEL: Daglig leder Mariann Staxrud Utstumo i Stovner SK kan juble over midler fra OBOS som betyr at de får utstyr til en verdi av rundt 300.000 kroner i forbindelse med klubbens samarbeidsprosjekt med lokale skoler som skal få flere barn inn i idrettslige aktiviteter. Hun kunne også juble over å ha overlistet sponsorsjef i OBOS, Rasmus Aarflot, med et velrettet fotballspark – barbeint! FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 4
GAVMILDE GJESTER: Sponsorsjef Rasmus Aarfloth (t. v.) og sponsorkoordinator Adrian Birk Israelsson i OBOS kom med særdeles hyggelge nyheter til daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo.
GAVMILDE GJESTER: Sponsorsjef Rasmus Aarfloth (t. v.) og sponsorkoordinator Adrian Birk Israelsson i OBOS kom med særdeles hyggelge nyheter til daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 4
DEN SATT: Mariann Staxrud Utstumo koste seg stort hver gang hun klarte å score på Rasmus.
DEN SATT: Mariann Staxrud Utstumo koste seg stort hver gang hun klarte å score på Rasmus. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 4
FIN REDNING: Rasmus klarte i hvert fall å redde et av skuddene til Mariann.
FIN REDNING: Rasmus klarte i hvert fall å redde et av skuddene til Mariann. FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 4

OBOS bidrar til Stovner SK sitt nye AKS-prosjekt med utstyr for nær 300.000 kroner

Stovner SK må jobbe annerledes enn et tradisjonelt idrettslag. De har helt andre utfordringer enn andre klubber i hovedstaden og sliter spesielt med å få med seg de minste skolebarna i nærområdet. Derfor fikk klubben mest av potten av samtlige klubber i Oslo da regjeringen vedtok en millionsatsing på barneidrett. Penger som skal gå til klubbens 3-årsprosjekt i nærområdet for å få flere barn til å være med på idrettslige aktiviteter og videre inn i klubben. Det har OBOS bitt seg merke i – derfor gir de klubben utstyr til en verdi av nærmere 300.000 kroner.

– Vi har lagt spesielt merke til prosjektet som Stovner SK har satt i gang. Det vil vi være med å støtte. Derfor har vi, i forbindelse med vårens tildeling av penger fra ordningen OBOS gir tilbake, valgt å gi Stovner SK den største potten denne gangen, sier sponsoransvarlig i OBOS, Rasmus Aarflot.

Men støtten kommer ikke i form av penger denne gangen.
– Vi kjøper inn 600 drakter, treningsdresser og sko til en verdi av 285.000 kroner. For oss er det en ny vri på hvordan vi støtter lag og foreninger. Det handler om tre ting – idrettslig aktivitet, identitet og dårlig råd, slår Rasmus fast.

Stor barriere

– Tidlig kontakt med barn, som kan lede til videre aktivitet og medlemskap i klubben. Det å ha samme drakt, sko og treningsdress som alle andre skaper identitet og fellesskap. Man får en helt annen lagfølelse. En ungdom skiller seg ikke ut fordi foreldrene ikke har hatt råd til å kjøpe slikt utstyr. Samtidig er det et spørsmål om økonomi. Stovner er et område med store levekårsutfordringer. Mange foreldre har ikke mulighet til å påkoste barnas idrettslige aktiviteter, spesielt når det gjelder utstyr. Det vet vi er en stor barriere som holder mange barn og ungdommer utenfor idretten, påpeker Rasmus.

– Nå som Stovner satser på et prosjekt som omfatter et tilbud om idrett i AKS-tiden for å få skolebarn med i klubben, mener vi at en sponsing av utstyr passer perfekt inn, legger han til.

Vårt samfunnsansvar

– Helt fantastisk. Dette er så viktig, smiler daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo.
Lokalavisen møter henne på banen på Jesperudjordet ved klubbhuset hvor Rasmus og sponsorkoordinator Adrian Birk Israelsson overbringer de gode nyhetene.
– Er det noe vi trenger, så er det utstyr. Dette er et kjempeløft for prosjektet vårt som vi har slik tro på og som vi vet kan bli noe virkelig stort.

GAVMILDE GJESTER: Sponsorsjef Rasmus Aarfloth (t. v.) og sponsorkoordinator Adrian Birk Israelsson i OBOS kom med særdeles hyggelge nyheter til daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo. FOTO: Rolf E. Wulff

– Vi vil bygge grunnmurer i lokalsamfunnene og skape liv blant blokkene. Det er vårt samfunnsansvar. Når vi ser et latent behov som her på Stovner, og ser hvordan klubben griper fatt i det på denne måten, er det ekstra viktig å kunne bidra. Da kjører vi på med full guffe med våre ressurser. Dessuten handler dette om så mye mer enn idrett. Det handler ikke minst om fremtiden til mange barn, å få en god retning mot voksenlivet ved å komme inn i et trygt miljø – og det er noe ikke minst klubber som Stovner SK bidrar med, slår Rasmus fast.

Stor deltakelse

– Et av hovedpunktene i AKS-prosjektet vårt er at barna får klær og utstyr fra Stovner SK. Jeg kan ikke få understreket nok hvor betydningsfull denne utstyrshjelpen fra OBOS er, påpeker Mariann.

Prosjektet er et omfattende tilbud fra Stovner SK om gratis trening/idrett i AKS-tiden på Vestli, Rommen, Haugenstua og Stovner skole. Det skal foregå med eksterne, betalte trenere, gjerne unge fra lokalmiljøet og hvor AKS støtter opp om organiseringen. Hovedfokuset vil være på idretter som håndball, basketball og fotball – lagidretter som krever stor deltakelse for å være bærekraftige over tid. Uten mange nok vil tilbudet falle bort. Det vil også bli tilbud om dans og badminton.

DEN SATT: Mariann Staxrud Utstumo koste seg stort hver gang hun klarte å score på Rasmus. FOTO: Rolf E. Wulff

På ettermiddagen

– Vi må jobbe smart ogmålbevisst med overgangen mellom AKS og det ordinære tilbudet i Stovner SK. Det vil variere mellom idrettene hva som er riktig, og tilbudet tilpasses til interesse og påmelding. For de eldste barna kompletterer vi AKS-treningene med tilbud på ettermiddagen for å skape sømløs overgang til fritidsaktivitet. Gjennom tiden deltakerne deltar i AKS-tilbudet skal vi jobbe med rekruttering til ettermiddagsaktivitetene, og der det passer skal vi tilby deltakelse i konkurranseaktiviteter i klubben, sier Mariann.

Nå er hun mer sikker enn noen gang på at AKS-prosjektet vil bli en suksess.

FIN REDNING: Rasmus klarte i hvert fall å redde et av skuddene til Mariann. FOTO: Rolf E. Wulff

– Målsettingene er at vi skal øke antall medlemmer i idrettslaget fra 12 til 50 prosent av barna  på de skolene vi rekrutterer fra. Hvert årskull skal ha velfungerende lag i minst to idretter for begge kjønn, og alle lag skal ha minst to navngitte foreldre i aktive roller rundt laget. Vi skal nå ut til et par hundre flere familier. En lav investering for bred samfunnsdeltakelse – og dette skal vi klare å gjennomføre, smiler Mariann optimistisk.

STOVNER SK – En klubb med litt andre utfordringer enn andre klubber

På plussiden kan Stovner SK skilte med god anleggskapasitet og åtte idrettgrener. Klubben har en tydelig strategi med gode relasjoner og samarbeid. Den har et sterkt ønske om å gjøre en forskjell og har mange ungdomstrenere fra egne rekker.

MEN – klubben opplever at få barn finner veien til idretten og at det er liten grad av frivillighet, og lav betalingsevne. Generelt er det liten kjennskap til hvordan norsk idrett fungerer og hvilken viktig funksjon den kan ha blant deler av nærmiljøets beboere.

Mens 12 prosent av skolebarna i 1 – 4 trinn på skolene i lokalmiljøet er medlem i Stovner SK, er det tilsvarende tallet for Kjelsås IL/Kjelsås skole minst 80 prosent.

Ungdom i områder av byen med velstående foreldre holder seg lengre i idretten.

Klubben må jobbe annerledes enn et tradisjonelt idrettslag, blant annet fordi de mangler kulturbærere. Få av foreldrene på nærmiljøskolene er vokst opp i Norge, hvilket betyr at den norske idrettskulturen ikke er innarbeidet. Uten disse kulturbærerne for idrettsbevegelse i miljøet rundt, og i foreldregruppene, må det tenkes nytt.

Det må etableres forståelse for idrettenes rolle i lokalsamfunnet, det må tenkes i nye baner i forbindelse med rekruttering av barn og gjennomføring av aktiviteter, og det må etableres andre typer foreldre- og frivilligroller med lav terskel for å bidra.

PENGEDRYSS OVER DALEN

I forbindelse med  «vårutdelingen» av OBOS gir tilbake, vil 14 lag og foreninger i Groruddalen få til sammen 825.000 kroner.

Det er som følger:
Stovner SK – 285.000 kroner
Stiftelsen Alna ridesenter – 50.000 kroner
Romsås Janitsjar  30.000 kroner
Lions Club Oslo Høybråten – 10.000 kroner
Linderud IL – 50.000 kroner
Lindeberg Sportsklubb – 25.000 kroner
Høybråten og Stovner IL – 50.000 kroner
Haugerud Idrettsforening – 50.000 kroner
Hasle-Løren IL – 75.000 kroner
Furuset Vel – 50.000 kroner
Furuset IL – 30.000 kroner
Ellingsrud IL – 50.000 kroner
Apalløkka Vel – 50.000 kroner
Ammerud skoles musikkorps – 20.000 kroner

Tilsammen gir OBOS rundt 2,8 millioner kroner i vårens støtte fordelt på rundt 70 lag og foreninger, som vil gi et tilbud til nesten 40.000 barn og ungdommer.