Vestli, Stovner, Stovner bad, Bydel Stovner

Ostehøvelkutt eller beinsag?

Spareblusset må skrus på i Oslo. Det kunne finansbyråd Hallstein Bjercke fortelle på torsdag, og viste til skattesmell for byen, underskudd og en gjeld man ikke får kontroll på. Summa summarum, det må spares tre milliarder kroner. Bjercke varsler at innsparingene neste år blir dobbelt så tøffe som i år.

Det er dårlig nytt for alle, men spesielt dårlig nytt for de mange tilbudene som med et nødskrik overlever budsjettprosessene hvert år. Ungdomsklubber, seniorsentre og alt midt imellom som drives med en blanding av (litt for små) kommunale tilskudd og (litt for store) hjerter som bruker all sin tid og energi på å holde sitt tilbud i live.

Akkurat hvor Bjercke, byrådsleder Eirik Lae Solberg og resten av byrådet har tenkt å finne disse tre milliardene i et allerede stramt Oslobudsjett er for tidlig å si, så vi benytter ventetida til å sette et søkelys på noe som sakte, men sikkert, beveger seg gjennom korridorene i rådhuset: Sammenslåing av bydeler.

Ingenting er skrevet i stein ennå, men det pågår sonderinger, høringer og andre spenstige prosesser. Bydelene fikk komme med sine innspill i den henrivende formulerte «Videre utredning av oppgavefordelingen mellom bydelene og kommunen sentralt». Ikke fikk de spesielt god tid på seg heller, noe som i seg selv er bekymringsverdig.

Det er absolutt mange gode grunner til i hvert fall å gjøre en evaluering av reformen. 21 år har gått siden 25 bydeler ble til 15, der Romsås ble en del av Grorud, og Hellerud og Furuset ble en del av Alna. I mellomtiden har Oslo vokst med nesten 200.000 innbyggere, og det har vært massive endringer i hvordan folk møter det offentlige.

Men motivasjonen for en endring må skje med ett krystallklart mål: Hvordan man kan gi best mulig tjenester til innbyggerne. En sammenslåing av bydeler innebærer nesten pr. definisjon sentralisering av tjenestetilbudene. Det er bare å se på Romsås etter 2004, der store deler av tilbudene ble flyttet til Ammerud. Var det virkelig bedre for befolkningen på Romsås? Eller var det en måte å effektivisere og spare penger på? Svaret gir jo seg selv.

Og det er jo nettopp det alt må handle om. Innbyggerne. En sammenslåing av bydeler må skje fordi det vil gjøre det bedre for innbyggerne. Som BU-leder Anders Røberg-Larsen på Grorud sier, en bydelsreform kan ikke være økonomisk motivert – selv om byrådet må finne tre milliarder innen budsjettet skal legges fram.