Etter å ha fulgt den amerikanske valgkampen på nært hold i ti dager, har Knut Roger Andersen snudd i synet på hvem som blir USAs neste president:
– Da jeg kom hit trodde jeg at Donald Trump kom til å vinne, men etter å ha deltatt på rallys og snakket med en masse folk, også anstendige republikanere, er min oppfatning nå at Kamala Harris ligger best an til å vinne. Men jeg har tatt feil før, ikke minst i 2016 da alle trodde at Hillary Clinton skulle vinne, men det er min konklusjon nå.
– Jeg tror at kvinner og jenter avgjør valget. De er lei av trakassering, seksuell trakassering, og det å stemme på den største mannssjåvinisten av dem alle er for mange utenkelig. I flere delstater hvor republikanerne vanligvis dominerer viser meningsmålingene store fremskritt for Demokratene. Det er noe som skjer. Jeg vet ikke hva. Det er noe underliggende. Jeg tror det er kvinnene som sier fra, kanskje noen av dem til og med gjør det i hemmelighet. At de ikke engang sier til mannen sin hva de stemmer.
Hans gamle lokalavis i Groruddalen slår på tråden tirsdag klokka 20 norsk tid. I New York er klokka såvidt passert 14, og på en Manhattan-restaurant er han akkurat i mål med en lunsj sammen med den norske generalkonsulen og norske diplomater.
Gjennom hans Facebook-side har vi fulgt Knut Roger Andersen på denne reisen. Han skriver mye og inngående om sine opplevelser der. Det er et hektisk program hvor han får et unikt innblikk bak kulissene i disse viktige dagene for USAs befolkning. Hele verden følger med, også vi i Groruddalen. For valget i USA betyr noe for verden.
– Jeg er med i en gruppe fra Geelmuyden Kiese Sverige og Norge, 25 personer som representerer næringsliv, fagbevegelse og presse.
– Jeg er internasjonal spesialrådgiver i Delta, og har ansvar for alt internasjonalt arbeid, og på denne turen danner jeg meg et bilde av hvordan folk i USA tenker og velger, forteller Andersen.
– Det som skjer i USA har betydning for norsk arbeidsliv og økonomi — og Deltas over 100.000 medlemmer.
Kjenner USA godt
Knut Roger Andersen har 52 besøk til USA bak seg. Han har vært til stede da Obama tok over etter Bush i 2008, og også da Trump tok over etter Obama — etter en intensiv valgkamp hvor det så ut til at Hillary Clinton skulle vinne valget. Så kjenner vi alle til den store overraskelen da det ble klart at Donald Trump vant — på tross av at Clinton hadde flest antall stemmer. Valgsystemet i USA kan gi slike utslag.
– Jeg er her i USA nå for å se hva som skjer, oppleve, ha møter og samtaler med folk, og er veldig spent, forteller han.
Hilste på Robert de Niro
– Jeg var på rally i går med Donald Trump nord for Philadelphia, idrettshallen var halvfull. Sønnen Eric Trump og svigerdatteren Lara Trump var blant talerne. Det som var inntrykket mitt derfra var at det er et enormt hat. Sammensetningen av folk hos Trump var 80 prosent hvite menn, bitre, gamle menn, forteller Andersen.
Etterpå, da Knut Roger Andersen var tilbake i Philadelphia, deltok han på rally med Kamala Harris.
– Det var nærmere 100.000 personer som var unge, afro-amerikanere, latino, hvite, gamle, store små… et fantastisk arrangement. Der hvor Trump hadde vektlagt hat og proteksjonisme, var Harris håpefull og fokuserte på demokrati, frihet og fred. Stikk motsatt.
Andersen fikk møte Robert de Niro som deltok på et arrangement til støtte for Kamala Harris.
– Jeg fortalte at jeg var fra Groruddalen og hele pakka. Han er demokrat og vi hadde en god samtale. Vi møtte også Michelle Obama.
Arbeiderparti-mann
I Groruddalen er Knut Roger Andersen kjent fra mange ulike sammenhenger, ikke minst fra Arbeiderpartiet der han i alle år har hatt ulike roller og verv. Noen vil sikkert også huske ham som en særdeles aktiv elevrådsformann på (gamle) Bredtvet videregående skole der han han gang på gang hadde store arrangementer med datidens personligheter. En av dem var Elie Wiesel, forfatteren med jødisk opphav som vant Nobels fredspris.
Men tilbake til valget:
I USA har delegasjonen som Knut Roger er med i reist på kryss og tvers i ulike delstater, og spesielt vippestaten Pennsylvania.
Trump fokuserer på innvandring og økonomi, og når folk får spørsmål om de hadde det bedre for fire år siden, er svaret nei. Her ligger nok noe av appellen, mener han.
– Hos Harris handler det mer om om demokrati og frihet.
Andersens analyse
Da Knut Roger Andersen kom til USA var han overbevist om at Donald Trump kom til å vinne.
– Det er fordi det er to verdigrunnlag: Det snakkes om ulovlig innvandring, kriminalitet og økonomi. Kriminaliteten går ned i USA, men det oppleves ikke som om den gjør det. Det har skjedd en dramatisk situasjon knyttet til kriminalitet, og selv om økonomien er bedre, så sier folk nei på spørsmål om nettopp det.
– Det andre er verdidelen av valget. Stormingen av Kongressen og krenkelsen av USAs integritet. Det som skjedde 6. januar var et angrep. Abort er viktig, Trump reverserte abortlovgivningen, og kvinner avgjør ikke lenger selv. Da Harris tok over etter Biden, så ble det en ny vitalitet.
– Jeg har bommet på dette før, og var her i 2016 da Hillary Clinton tapte — selv om hun fikk flest stemmer, men valgsystemet med vippestater avgjør. Harris har tatt seg opp, og min analyse, basert på uttallige møter de siste dagene, er at det er kvinnene og jentene som avgjør dette valget i USA. De bruker stemmeretten mer, nå er det flere som opplever sjikanering i skole og jobb. De er mobilisert — også mange republikanere stemmer på Harris. Abortsaken betyr veldig mye.
– Jeg tror, etter min analyse, at Kamala Harris vinner. Hun tar vippestaten Pennsylvania, mener Knut Roger Andersen.
Knut Roger Andersen skal i kveld delta på demokratenes valgvake fra klokka 19 lokal tid, men først…
– Jeg skal være med på en mottakelse i residensen til Sveriges generalkonsul i New York klokka 18. Deretter skal jeg sitte i et panel og kommentere mine inntrykk. Dette blir spennende.