STOR INTERESSE: Utvalgsmedlemmene fikk selskap av både engasjerte naboer, lokalpolitikere, Plan- og bygningsetaten og andre interessenter på befaringen. Foto: Ørjan Brage
STOR INTERESSE: Utvalgsmedlemmene fikk selskap av både engasjerte naboer, lokalpolitikere, Plan- og bygningsetaten og andre interessenter på befaringen. Foto: Ørjan BrageBilde 1 av 6
Foto: Ørjan Brage
Foto: Ørjan BrageBilde 2 av 6
NÅ SKAL DET VEIES: James Stove Lorentzen og resten av byutviklingsutvalget får jobben med å veie PBE, utbyggere, bydelenes og naboenes innspill opp mot hverandre. Foto: Ørjan Brage
NÅ SKAL DET VEIES: James Stove Lorentzen og resten av byutviklingsutvalget får jobben med å veie PBE, utbyggere, bydelenes og naboenes innspill opp mot hverandre. Foto: Ørjan BrageBilde 3 av 6
ADVARER: Edvin Hammervold er bekymret for både forverret trafikksituasjon og dårligere bomiljøer hvis ikke boligutviklingsplanene nedskaleres. Foto: Ørjan Brage
ADVARER: Edvin Hammervold er bekymret for både forverret trafikksituasjon og dårligere bomiljøer hvis ikke boligutviklingsplanene nedskaleres. Foto: Ørjan BrageBilde 4 av 6
NYTT FORSLAG: Per Einar Knutsen (t.v), seniorpartner i Arcasa, forklarer litt om det nye forslaget med å bygge flerbrukshallen inn i terrenget. Foto: Ørjan Brage
NYTT FORSLAG: Per Einar Knutsen (t.v), seniorpartner i Arcasa, forklarer litt om det nye forslaget med å bygge flerbrukshallen inn i terrenget. Foto: Ørjan BrageBilde 5 av 6
ARNE BERGSGARD Foto: Ørjan Brage
ARNE BERGSGARD Foto: Ørjan BrageBilde 6 av 6

Politikerne møtte naboene på Rødtvet – nærmer seg planprogram for industritomtene

Bystyret skal snart vedta de overordnede planene for Rødtvet. I den anledning tok de seg en befaring i området, og fikk samtidig en solid innføring i naboenes bekymringer om boligbygging og fortetting.

Industri- og logistikkbyggene i Kakkelovnskroken og Pottemakerveien skal etter planen bli til boliger, barnehage, flerbrukshall, torg og grøntarealer. Den planen har vært gjennom mange, mange runder med innspill, men nå nærmer det seg vedtak såpass mye at bystyrets byutviklingsutvalg tok turen opp for å ta en titt på området.

– I alle slike saker vil naboer berøres på ulike vis. De har både full rett til, og oppfordres til, å legge fram sine saker og argumenter. Så blir det opp til utvalget å veie alt dette mot hverandre, sier utvalgsleder James Stove Lorentzen (H).

NÅ SKAL DET VEIES: James Stove Lorentzen og resten av byutviklingsutvalget får jobben med å veie PBE, utbyggere, bydelenes og naboenes innspill opp mot hverandre.
 Foto: Ørjan Brage

NÅ SKAL DET VEIES: James Stove Lorentzen og resten av byutviklingsutvalget får jobben med å veie PBE, utbyggere, bydelenes og naboenes innspill opp mot hverandre.
Foto: Ørjan Brage

Engasjerte naboer

Nabogruppa på Rødtvet har vært svært aktive i innspillsprosessene de siste årene, og følger saksgangen med argusøyne. Edvin Hammervold opplever at Plan- og bygningsetaten fremdeles i litt for liten grad har lyttet til lokalkunnskapen.

– Demokratiet har sine klare mangler i sånne prosesser. Jeg opplever ikke at de lokale innspillene er speilet godt nok i planene, sier Hammervold.

ADVARER: Edvin Hammervold er bekymret for både forverret trafikksituasjon og dårligere bomiljøer hvis ikke boligutviklingsplanene nedskaleres.
 Foto: Ørjan Brage

ADVARER: Edvin Hammervold er bekymret for både forverret trafikksituasjon og dårligere bomiljøer hvis ikke boligutviklingsplanene nedskaleres.
Foto: Ørjan Brage

BU-leder Anders Røberg-Larsen (Ap) er ikke like kritisk, og mener bydelens innspill – som for øvrig kom helt tilbake i 2019 – er brukbart ivaretatt.

– Men vi vil følge nøye med, og være på ballen når det etter hvert skal detaljreguleres, understreker han.

Frykter fortettingen

Naboenes kanskje største bekymring er at det bygges for tett og trangt på Rødtvet. Den frykten adresserer også utvalgsleder James Stove Lorentzen.

– Vi har merket oss at det ønskes større boliger og leiligheter, og det håper og tror vi kan etterkommes.

Lorentzen sier at det må være mulig å gjøre boligkarriere i ett og samme område.

– Slik at det er mulig å finne en egnet bolig etter hvert som livssituasjonen endres, for eksempel ved familieforøkelse.

Foto: Ørjan Brage

Foto: Ørjan Brage

Hvor skal bilene?

Den andre store bekymringen er knyttet til trafikken. Med 800 nye boliger vil presset på Rødtvetveien og de andre lokale veiene bli større, spesielt siden det ikke er noen utkjøring på Trondheimsveien østover.

James Stove Lorentzen sier han forstår usikkerheten knyttet til veiløsningene, men mener man ikke kan vente på vegvesenet for å bygge ut Oslo.

– Vi kan ikke stoppe utviklingen i disse områdene i påvente av de langsiktige veiløsningene. Da må vi heller jobbe parallelt.

Her er det viktig å påpeke at Bydel Grorud tilbake i 2019 faktisk understreket at de ikke anbefalte noen boligutbygging før en nedgraderingsløsning for Trondheimsveien fant sted.

– For at dette skal bli et bra boområde så bør man finne en løsning på dette, ellers vil bare støv-, støy- og trafikkproblemene vedvare, sier Anders Røberg-Larsen.

Flerbrukshall inn i åssiden

Det er sjelden det kommer nye elementer inn i en slik befaring, men denne gangen var det faktisk et nytt forslag på bordet – som ble tatt godt imot av naboene. Ideen er å legge den foreslåtte flerbrukshallen inn mot stigningen ved Kakkelovnskroken 2.

NYTT FORSLAG: Per Einar Knutsen (t.v), seniorpartner i Arcasa, forklarer litt om det nye forslaget med å bygge flerbrukshallen inn i terrenget.
 Foto: Ørjan Brage

NYTT FORSLAG: Per Einar Knutsen (t.v), seniorpartner i Arcasa, forklarer litt om det nye forslaget med å bygge flerbrukshallen inn i terrenget.
Foto: Ørjan Brage

– Det synes jeg var en god idé, sier Edvin Hammervold.

– Man trenger ikke vinduer til alle etasjer i en sånn hall, og på denne måten trenger man ikke bygge i samme høyde som Rødtvetveien – og man ødelegger ikke siktlinjene.

Befaring som redskap

Tross ustrakt lue- og vottebruk i et litt hustrig novembervær, ble både utvalgsmedlemmene og nysgjerrige tilhørere med på hele befaringsrunden.

Men nå er det engang sånn at alle innspill og høringsuttalelser havner på bordet til utvalgsmedlemmene uansett.

– Hva er egentlig formålet med en slik befaring?

– Vel, det er én ting å se tegninger og lese lange utredninger om et område. Men man får ikke ordentlig inntrykk av en sak før man faktisk ser området det gjelder, med alt av trafikkstøy, siktlinjer og hvordan området faktisk oppleves, sier Stove Lorentzen.

Neste steg for Rødtvet blir at planprogrammet behandles ferdig i utvalget, før det tas i bystyret. James Stove Lorentzen er optimistisk med tanke på behandlingstida.

– Det er slett ikke umulig at vi rekker det i utvalget før jul, det er jo et ønske at vi får gjort det raskest mulig.

Hodepinetomta

Et litt pussig moment når det gjelder utviklingen av industriområdene på Rødtvet er at ikke Kakkelovnskroken 3 er med i planområdet. For øyeblikket er det ikke noen utbygging på gang der, men Arne Bergsgard i Plan- og bygningsetaten avviser at man enkelt kan inkludere den svære tomta rett ved t-banen.

ARNE BERGSGARD
 Foto: Ørjan Brage

ARNE BERGSGARD
Foto: Ørjan Brage

– Tomten er ikke en del av området med krav til felles plan i kommuneplanen. Vi sendte planprogram m/VPOR til politisk behandling i oktober 2019. En eventuell utvidelse av planområdet vil kreve en omfattende ny prosess som ikke vil være naturlig å starte etter at planen er sendt rådhuset.