– Jeg er livredd for hva pasientene nå skal bli tilbudt. Slik jeg ser det vil det ikke være et tilbud lenger. Det er jo ingen som kan overta disse pasientene. Det er mange pasienter, fra blant annet Ullevål, som kommer til Aker for rehabilitering. Oslo kommune eller OUS har ikke mulighet til å gi det samme tilbudet hvis denne avdelingen legges ned. Vi mister kompetansen til dyktige fagfolk. En kompetanse som er blitt bygget opp over mange år.
– Det er snakk om 400 pasienter i året, og pasientene er skikkelig dårlige. Det er slagpasienter, amputasjoner og andre store skader etter ulykker, for eksempel, sier Unni Nyheim Kristoffersen, styremedlem i Aker Sykehus Venner og utdannet psykiatrisk hjelpepleier.
I sitt 2025-budsjett har medisinsk klinikk ved Oslo Universitetssykehus (OUS) et stort behov for innsparinger. Ved vårpartiet i år ble utredelser gjort, hvor nedleggelse av rehabiliteringsavdelingen – som består av enhet for rehabilitering med 21 sengeplasser og enhet for dagbehandling med pasienter som kommer to til tre ganger i uka for behandling og opptrening – ble foreslått. Det hele skal vedtas kommende uke.
Før den tid blir det demonstrasjon mot planene førstkommende mandag, 9. desember kl. 15.30, utenfor hovedinngangen til Aker sykehus.
– Det er brukerorganisasjonene som har tatt initiativ til denne demonstrasjonen, og det er mange organisasjoner som er invitert til å delta, og da blant annet Aker Sykehus Venner, sier Maren Rismyhr.
– Hele tilbudet blir borte
Hun er leder i Aker Sykehus Venner, og legger ikke skjul på at helseforetaksreformen er noe organisasjonen har kjempet mot hele veien.
– Det er den som ligger i bunnen og kommer fremfor pasienten sitt beste. Vi er opptatt av at denne rehabiliteringsavdelingen er en rest av gamle, gode Aker – hvor man tok hensyn og hørte på dem som jobbet der. De fikk være med å bygge opp tilbudet til pasientenes beste. Det var et humanistisk sykehus, og dette er en rest av det. Å legge ned et faglig sterkt rehabiliteringstilbud for at OUS skal kunne bygge opp et overskudd, er uakseptabelt, sier hun.
Ved nedleggelse av rehabiliteringsenheten på Aker skal pasientene ivaretas av andre rehabiliteringstilbud i kommunen og ved private aktører. Det ser ikke Nyheim Kristoffersen og Rismyhr på som et tilbud.
– Hvis denne enheten legges ned, vil disse pasientene mangle et tilbud. Pasientene vil bli overført til bydelene der de bor, men bydelene har verken fagfolk eller penger til å følge opp denne pasientgruppa, sier Rismyhr.