TAPRE SMIL: Flertallet ble borgerlig, nå forbereder Mari Rise Knutsen og Siavash Mobasheri seg til å sette et rødt søkelys på Høyres byrådspolitikk. Marie Sneve Martinussen (t.h.) forberedte seg på dette tidspunktet til partilederdebatt på Stortinget ved midnatt.
TAPRE SMIL: Flertallet ble borgerlig, nå forbereder Mari Rise Knutsen og Siavash Mobasheri seg til å sette et rødt søkelys på Høyres byrådspolitikk. Marie Sneve Martinussen (t.h.) forberedte seg på dette tidspunktet til partilederdebatt på Stortinget ved midnatt. FOTO: Rolf E. Wulff

Rødt på stedet hvil – skylder på Arbeiderpartiet

Rødt ser ut til å gå litt tilbake etter flere valg i medvind. Derfra advares det nå mot konsekvensene av blått styre – og det rettes en pekefinger mot Arbeiderpartiets styring fra regjeringskontorene.

– Selv om vi går litt tilbake, så er vi først og fremst skuffet over at dagens flertall er i ferd med å smuldre bort.

Rødts førstekandidat i Oslo, Siavash Mobasheri, var litt mindre optimistisk med tanke på prognoser versus endelig resultat enn enkelte av sine rød-grønne kollegaer mandag kveld. Arbeidersangene gikk fremdeles taktfast hos partiets valgvake på Arbeidersamfunnet, men samtidig var det en stemning av litt oppgitthet å spore.

– Jeg er redd det her er et resultat av en fullstendig handingslammet regjering, som ikke har klart å møte de utfordringene folk sliter med. Ap-fallet har dratt med seg nesten hele venstresida.

– Hva betyr et byrådsskiftet for Oslo og Groruddalen?

– Nå blir det god, gammeldags, elendig Høyre-politikk igjen og forskjellene i byen vil øke enda mer, tror Mobasheri, og viser til blant annet konkurranseutsetting av velferd, ingen endring på boligmarkedet, og frykten for å selge ut eierandeler i Hafslund. Husk hvordan det var de siste 18 årene de styrte byen. Det er det vi kan vente nå.

Groruddalen ser rødt

Rødt står sterkt i Groruddalen, og da vi var innom valgvaken tikket akkurat tallene inn som tydet på at de var på tosifret prosentvis oppslutning i Bydel Grorud igjen.

STÅR STERKT I DALEN: Som vanlig stilte Groruddalen knallsterkt på Rødts valgvake – som også gjenspeilte seg i valgresultatene her oppe i dalen. FOTO: Rolf E. Wulff

Partiveteran Arne Rolijordet mente det var viktig å huske på at selv om byrådet så ut til å bli blått, var det fremdeles rødgrønt i Groruddalen.

– Venstresida styrer fremdeles i Alna, sa han.

Jon Sandven fra Rødt Bjerke så litt mørkere på situasjonen.

– Det her er ikke bra for Groruddalen. Det er vi som bor og jobber her som kommer til å merke den borgerlige politikken hardest på kroppen.

Knytter never og tørker tårer

– Da vi så hvor det bar hen for Oslo, så samlet vi oss egentlig litt på trass, sier Mari Rise Knutsen.

Vi ser jo at vi gjør det veldig bra i Groruddalen, og Romsås er også vårt beste valgdistrikt. Mange der trenger Rødts politikk, og de har stemt på oss. Nesten hakk i hæl på Høyre.

Og apropos hakk i hæl.

– Vi har ikke tenkt å la det nye byrådet sitte i fred og ro og gjøre vedtak som er dårlig politikk for Groruddalen. Vi vet at Høyre har lagt fram en 100-dagersplan. Vi vet at når de kutter i eiendomsskatt, gir de skattelette til sine rike vestkantvenner.

– Blir det en annen rolle nå, da?

– Kanskje litt mer utadrettet. Følge enda nøyere med på hva som skjer i bydelspolitikken. Litt mer klassisk opposisjonspolitikk. Redd at dette kan bli tøffe år for mange av innbyggerne i Groruddalen. Gruer meg oppriktig til det foreslås kutt i forebyggende tiltak.

Vi lar likevel Alna Rødts Henning Jensen oppsummere stemningen på Arbeidersamfunnet med ett ord:

– Faen.