INVITERER TIL FAKKELTOG: Marga van der Wal (t.v.) og Maren Rismyhr i Aker Sykehus Venner håper at så mange som mulig tar turen til sentrum torsdag ettermiddag.
INVITERER TIL FAKKELTOG: Marga van der Wal (t.v.) og Maren Rismyhr i Aker Sykehus Venner håper at så mange som mulig tar turen til sentrum torsdag ettermiddag. FOTO: Caroline Hammer

Samler sykehusmotstanden til hittil største demonstrasjon

Fra nord til sør, øst til vest skal man på torsdag samles i Oslo. Da går den hittil største sykehusdemonstrasjonen av stabelen. Aker Sykehus Venner ønsker selskap på turen til helseministerens kontor.

– Det er et skikkelig opprør nå, slår Marga van der Wal og Maren Rismyhr i Aker Sykehus Venner fast.

Når Oslos sykehusplaner blir dyrere, går det ikke bare på bekostning av planene for Oslo. Hele sør-øst-Norge taper.

– Vi i sykehusaksjonene her i Oslo har blitt stempla for at vi ikke har sett hva som skjer ellers i landet, men nå skjønner stadig flere at alle penger slukes av gigantsykehusplanene her, så da blir det mindre penger til andre sykehusprosjekter, sier Maren.

Det er grunnen til at de på torsdag samler hele landets sykehusaksjoner under ett til fakkeltog. Turen går til helseministeren.

– Vi ønsker ikke regjeringas kostbare og ubrukelige planer for Oslo-sykehusene. Vi ønsker at de skal bevare Ullevål, bevare Rikshospitalet, bevare Gaustad til psykiatrien og bygge Aker som lokalsykehus for hele Groruddalen. Det står alle sykehusaksjonene i Oslo sammen om, understreker Maren.

Frykter mer problemer

Da sykehusplanene opprinnelig ble laget, var kostnaden estimert til 30 milliarder kroner. Allerede før noe er gjort, er det klart at det blir for lite.

– Nå har de endelig innrømmet at det vil koste minimum førti, nærmere femti milliarder, sukker Maren.

Det kan få store konsekvenser for driften av de nye sykehusbyggene. Om sykehuset begynner med gjeld, frykter Marga og Maren at det vil gå ut over personalet og pasientene.

– Dette er også en kvinnesak. Åtte prosent av sykepleiere og helsefagarbeidere er kvinner, og femti prosent av leger. Kvinner rammes også som pasienter, fordi vi lever lenger, påpeker Marga.

Konsekvensen av at prosjekter blir stadig dyrere og dårligere finansiert, ser man allerede i dag. Det er også grunnen til at det etter hvert har blitt mange sykehusaksjoner. Frykten hos Aker Sykehus Venner er at dette bare er starten.

– Med dagens planer får vi et Aker vi ikke ønsker oss. Det blir ikke nok plass for bydelene Stovner og Grorud. Da blir tilbudet dårligere, sier Marga.

Ønsker en endring

Når demonstrantene på torsdag samler seg, er det for å vise misnøye til hele finansieringen av helsetilbudet. I dag er det helseforetak som har ansvar for driften. Marga og Maren mener at de har bevist at det ikke fungerer.

– Vi ønsker oss rammefinansiering, og penger til nybygg må settes av på statsbudsjettet. Dagens ordning gjør at ventelistene øker, pasienter skrives ut for tidlig, og de ansatte blir utslitt, sier Maren.

De håper at så mange som mulig benytter anledningen torsdag ettermiddag til å vise sin støtte til saken. Det er oppmøte klokka 16.00 på St. Olavs plass, før fakkeltoget går klokka 16.30.