– Jeg hadde vært på skolen litt før skolestart for å bli kjent, men fikk aldri begynt på den før den stengte, sier elevrådsleder Ingrid.
Som alle de andre på skolen har barneskolen båret preg av at de har tatt buss til og fra Bredtvet hver dag. Der har de gått på ulike brakkeløsninger mens de tålmodig har ventet på ny skole.
– Jeg synes mest synd på dem som gikk ut av skolen nå, som aldri fikk komme hit, sier Ingrid.
Nye Refstad skole er kanskje Norges fineste skole. De tre røde byggene med klasserom, mat- og helse-rom, naturfagsal og mye annet, kombinert med tak til undervisning og som ekstra skolegård, er noe temmelig annet enn brakkebyggene elevene har vært vant til.
– Vi får en veldig fin skolegård og en masse fine rom som vi ikke hadde på Bredtvet. Og så får vi endelig ordentlige mat- og helse-lokaler, sier Ingrid fornøyd.
Etterlengtet retur
Den offisielle åpningen av det nye bygget ble av det perfekte slaget, med en så knallblå himmel at man nesten kunne ha trodd at det var juks. På gjestelista finner man blant andre ordfører Anne Lindboe, som fikk ansvar for å klippe snoren, og direktør for utdanningsetaten, Marte Gerhardsen. Tidligere rektor Gro Høyvik hadde også blitt invitert til å få med seg begivenheten.
– Det er litt spesielt å se hvordan det har blitt her, kommenterer sistnevnte, som samtidig benytter anledningen til å fortelle litt om hvordan det var på tomta da hun var rektor.
– Jeg er så glad for at de har brukt mer av tomta. Før var det bare jorder bak der, sier Høyvik og peker opp mot bygget lengst til høyre, der man i dag finner både administrasjon, aula og skolebibliotek.
Stengte etter setningsskader
At Refstad-elevene skulle få splitter ny skole i år, var egentlig ikke planen. En ny skole hadde blitt bygd til skolestart i 2005, men for seks år siden ble det oppdaget alvorlige setningsskader på bygget. Det ble tatt en hasteavgjørelse om ikke å åpne skolen til skolestart. Den da tretten år gamle skolen hadde så alvorlige setningsskader at den måtte rives.
Siden den gang har elevene vært i brakker på Årvoll og senere i lokalene til gamle Bredtvet skole. Dit har de måttet reise med skolebuss. Og selv om elevrådsleder Ingrid er glad for at det blir kortere reisevei til skolen nå, så er det én ting hun kommer til å savne:
– Det var litt deilig med de bussturene på morgenen, at man kunne sitte der og slappe av litt før skolen.