Borgerlig samarbeid Bjerke

SJOKK: Bjerke MDG går for blått samarbeid – Arbeiderpartiet mister makta

Det så ut som at den rødgrønne siden skulle få beholde makta i Bydel Bjerke, selv om Høyre ble største parti. Onsdag kveld kom nyheten som sender sjokkbølger gjennom bydelen: Bjerke MDGs to representanter går til de borgerlige partiene.

I kveldsmørket inviterte Bjerke MDGs Adam Tumidajewicz gruppelederne i de borgerlige partiene på vafler, kaffe og politisk snadder.

– MDG Bjerke har vært på vippen, men nå har vi bestemt oss for at vi går inn for blått samarbeid, røper Tumidajewicz.

Resultatet? Borgerlig flertall, og dermed er valgskredet i bydelen et faktum.

Skifte i bydelsmakta

Miljøpartiet De Grønne har vært del av et rødgrønt flertall i Bydel Bjerke de siste årene, som ofte har blitt omtalt kun som «Samarbeidspartiene». Lenge var forventningen at det samarbeidet ville fortsette, noe som blant annet førte til at nåværende BU-leder Lars Erik Fuglesang (Ap) slo fast at Bydel Bjerke fortsatt ville være rødgrønt, selv om Høyre fikk flest stemmer.

I regnestykket ville da de rødgrønne samarbeidspartiene, bestående av Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG ha 9 mandater. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet fikk 6.

At Bjerke MDG nå har valgt å snu, betyr at det regnestykket nå vendes opp-ned. Den borgerlige blokkens nye tilskudd gir dem 8 mandater og flertall. Dermed må Fuglesang si farvel til posisjonen som BU-leder. Arvtakeren blir trolig Høyres Egil Husmo.

Sjekk hvem som skal styre din bydel – nå begynner forhandlingene