Folkvang åpnet dørene klokka ni torsdag for familie og venner. Sammen fikk de minnes angrepet 22. juli, og spesielt Isabel Sogn.
– Jeg skulle ønske at ingen av oss var her. I dag skulle vært en fin feriedag. I dag skulle vært en fin dag på badestranda. I dag skulle vært en helt vanlig torsdag, sa Bjørn Torbo, leder i Høybråten Arbeidersamfunn, innledningsvis.
Han var en mann som var preget av stundens alvor, der motstridende følelser kjempet om hverandre for oppmerksomhet. På den ene siden; kjærlighet, varme, omtanke. På den andre; sinne, motløshet, skyldfølelse.
– Som voksen, så forventes det at jeg skal være moden når jeg snakker om dette. Jeg skal være positiv og snakke om samhold og omtanke. Alle andre dager i året, så er jeg det. Men akkurat i dag tillater jeg meg å være rasende, sa Bjørn.
For som mange andre så var han sint. Sint fordi angrepet var så brutalt, så utilgivelig, så urettferdig. Sint fordi ungdommer som Isabel ikke fikk lov til å leve mer, fikk ikke endre verden slik hun drømte om, fikk ikke lov til å vokse opp.
Sterkt fra Kamzy
Hovedtaleren ved samlingen var Kamzy Gunaratnam. Varaordføreren i Oslo var selv på Utøya 22. juli 2011 og overlevde ved å kaste seg i fjorden og legge på svøm. Torsdag fortalte hun om skyldfølelsen som sitter igjen i etterkant, fordi hun ikke tvang Isabel med seg. Hennes tale var i Isabels ånd.
– Denne talen slet jeg med. Jeg tok med meg pcen på ferie for å prøve å skrive den, jeg ville ikke ringe Jan-Inge og Linda. Så tenkte jeg på Isabel. Isabel utfordret, hun kunne mase og hun ville videre. I hennes ånd så har jeg bestemt meg for at i denne talen skal alle kjenne på ubehag, åpnet hun med.
Det som fulgte ble en sterk tale. Flere i publikum tørket tårene, spesielt når Kamzys stemme selv brast og tårene kom.
– Vi som samfunn lot dette skje. Det er like mye hat nå som før. Det hatet som drepte Isabel, lever i beste velgående, sa Kamzy da gråten tvang seg fram. Flere i publikum tørket tårer med henne.
Kampen mot ekstremisme fortsetter. Kamzy understreket i sin tale at hun lever sterkere, fordi hun føler at hun må leve for Isabel og de andre som ikke kom seg hjem fra Utøya.
– Jeg har skyldfølelse for at jeg ikke tvang deg med i vannet. Jeg var eldre enn deg, jeg skulle ha tatt deg i armen og fått deg med. Men jeg visste ikke om det var tryggere i vannet enn på land, ingen gjorde det, sa hun videre, tydelig preget.
Kamzy avsluttet sin tale med å poengtere at Isabel ikke ble drept fordi hun var jente eller groruddøl. Hun ble drept på grunn av sine meninger. Nå ønsker Kamzy et skikkelig oppgjør.
– Vi har ikke gjort nok for å bekjempe dette.