GRÜNDER: Stian Rettum Kværner har de siste årene jobbet iherdig med sin nye app.
GRÜNDER: Stian Rettum Kværner har de siste årene jobbet iherdig med sin nye app.Bilde 1 av 4
GRÜNDER: Stian Rettum Kværner har de siste årene jobbet iherdig med sin nye app.
GRÜNDER: Stian Rettum Kværner har de siste årene jobbet iherdig med sin nye app.Bilde 2 av 4
ENKEL Å BRUKE: Kværners app er designet for å være brukervennlig og oversiktlig, tilpasset alle aldersgrupper.
ENKEL Å BRUKE: Kværners app er designet for å være brukervennlig og oversiktlig, tilpasset alle aldersgrupper.Bilde 3 av 4
OPPMUNTRER TIL NYSJERRIGHET: Appen «KontRoll» har en fargerik og engasjerende logo, noe som kommuniserer at økonomi ikke nødvendigvis trenger å være grått og kjedelig.
OPPMUNTRER TIL NYSJERRIGHET: Appen «KontRoll» har en fargerik og engasjerende logo, noe som kommuniserer at økonomi ikke nødvendigvis trenger å være grått og kjedelig.Bilde 4 av 4

Stians nye app skal styrke unges kompetanse innen personlig økonomi: – Dessverre et tabubelagt tema

Gjennom appen «KontRoll» ønsker Stian Rettum Kværner å gjøre kunnskap om personlig økonomi mer tilgjengelig for ungdom. Nå håper han at flere skoler i Groruddalen vil ta verktøyet i bruk , slik at neste generasjon kan få bedre innsikt og kontroll over sin egen økonomi.

Det store prosjektet startet etter at hans egen sønn, som på den tiden gikk i niendeklasse, delte sine erfaringer med hvordan personlig økonomi undervises på skolen.

– Det er utrolig viktig og bra at temaet endelig er forankret i læreplanen, men det forutsettes at kompetanse og riktig verktøy er på plass slik at læreren på best mulig måte kan gjennomføre en effektiv opplæring om personlig økonomi, forteller Kværner.

Mangel på gode verktøy

Kværner mener at det ikke fantes noen gode verktøy eller hjelpemidler som unge enkelt kan ta i bruk i skolen. Dette ble en katalysator for å utvikle «KontRoll», en app som skal gjøre personlig økonomi både tilgjengelig og interessant for ungdom. Kværner forteller at han først kontaktet apputviklingsbyrået Studio X, kjent for å ha utviklet Vipps. Men da kostnadsoverslaget viste seg å ligge mellom 500.000 og 1.000.000 kroner, måtte han lete etter alternative løsninger.

– De pengene hadde jeg jo ikke. Derfor var det bare å brette opp ermene og prøve å lage appen selv – uten noen erfaring fra tidligere, fortsetter han. 

Kværner beskriver utviklingsprosessen som krevende, men også lærerik, og han ble overrasket over hvor langt han klarte å komme på egen hånd. Ved å bruke hjelpemidler som YouTube og ChatGPT opparbeidet Kværner seg gradvis kunnskap om hvordan han skulle gå fram, steg for steg.

OPPMUNTRER TIL NYSJERRIGHET: Appen «KontRoll» har en fargerik og engasjerende logo, noe som kommuniserer at økonomi ikke nødvendigvis trenger å være grått og kjedelig.

– Et tabubelagt tema

Kværner mener at en av de største utfordringene med personlig økonomi i Norge er at det fortsatt er et tabu å snakke om penger og lønn. Han mener dette gjør at mange unge vokser opp uten en god forståelse for hvordan økonomi fungerer i praksis.

– Vi prater jo ikke om penger og økonomi i Norge. Det er tabu. Vi snakker ikke om hva du tjener og hva jeg tjener. Jeg vet egentlig ikke hvorfor det har blitt sånn, sier han. 

Kværner peker på at denne tilbakeholdenheten eksisterer ikke bare i samfunnet, men også i mange hjem.

– Når barna mine spør hva jeg tjener, får de ofte svaret: «Ikke tenk på det, jeg har kontroll på det. Da gjør man dem en bjørnetjeneste ved ikke å prate om penger hjemme, legger han til.

En enkel introduksjon til personlig økonomi

Formålet med appen «KontRoll» er å gjøre personlig økonomi forståelig og enkel. Appen gir ungdom en grei oversikt over deres nåværende økonomi, eller lar dem eksperimentere med ulike yrker og bosteder for å få en pekepinn på hva ting koster og hvordan dette påvirker budsjettet månedlig.

– Hele formålet med appen er å få personlig økonomi til å bli litt mer forståelig og enklere. Med denne appen kan man med enkle grep få en oversikt over sin nåværende økonomi, eller leke med alle oppførte yrker og bosteder hvis man fortsatt går på skolen, forklarer Kværner.

ENKEL Å BRUKE: Kværners app er designet for å være brukervennlig og oversiktlig, tilpasset alle aldersgrupper.

Skryter av Vestli skole

Kværner har allerede fått god respons fra Vestli skole, som var den første skolen i Norge til å ta appen i bruk.

– Vestli skole var kjempeflinke og kjempetøffe som turte å være de første i Norge til å ta dette her i bruk. Full respekt for at de gjorde det, sier han, og legger til at tilbakemeldingene har vært veldig gode. 

Skolen har full tilgang til appen frem til 2025 som en del av et samarbeid for å få tilbakemeldinger om forbedringspotensial.

Selv om appen allerede er i bruk, ser Kværner fortsatt stort forbedringspotensial og jobber kontinuerlig med å utbedre den basert på tilbakemeldinger fra lærere og elever.

Har en drøm

Kværner håper at viktige beslutningstakere som rektorer og politikere vil se verdien av «KontRoll» og at flere skoler vil ta verktøyet i bruk.

– Min største drøm er at Utdanningsdirektoratet kommer ovenfra og bare sier at dette her må vi ta i bruk. Fordi alt av statistikk tilsier at vi er på en nedadgående kurve når det gjelder barn og unge og personlig økonomi og betalingsproblematikk, sier han.

Kværner mener at samfunnet står overfor et problem som må adresseres, og at «KontRoll» kan være en del av løsningen. Appen er allerede godkjent som digitalt verktøy i Osloskolen.

– Jeg har aldri kjent på så store svingninger av opp- og nedturer på så kort tid i mitt liv, men det har vært en erfaring å ta med seg videre, avslutter han.

Som beboer på Kalbakken ønsker Kværner å starte lokalt og gradvis ekspandere til flere deler av landet.

Kommentarer