ENDELIG ÅPENT: Lektor Silje B. Hvila (t.v), Seyma Aysegül Yaman, Siham Salim Sharif og Nora Dåsnes foran illustrasjonen deres av Nobels fredsprisvinner 2023, Narges Mohammadi.
ENDELIG ÅPENT: Lektor Silje B. Hvila (t.v), Seyma Aysegül Yaman, Siham Salim Sharif og Nora Dåsnes foran illustrasjonen deres av Nobels fredsprisvinner 2023, Narges Mohammadi. Bilde 1 av 6
KLIPPER SNOREN: Siham Salim Sharif og Seyma Aysegül Yaman åpner utstillingen i Nobels Fredssenters Pop Up-studio.
KLIPPER SNOREN: Siham Salim Sharif og Seyma Aysegül Yaman åpner utstillingen i Nobels Fredssenters Pop Up-studio. FOTO: Mette BruaasBilde 2 av 6
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen.
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen. Bilde 3 av 6
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen.
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen. Bilde 4 av 6
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen.
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen. Bilde 5 av 6
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen.
RESULTATET: Dette er resultatet av vinnerbidraget i i tegneseriekonkurransen. Bilde 6 av 6

Stovner-elevers tegneserie stilles ut på Nobels Fredssenter

For første gang vises vinnerbidraget i elevkonkurransen om Nobels fredspris til publikum. Tegneserien er laget av en gruppe elever fra Stovner videregående skole og er tegnet av den prisbelønte illustratøren Nora Dåsnes.

På onsdag åpnet utstillingen i Nobels Fredssenters Pop Up-studio. Elevene som sto bak tegneserien, den prisbelønte illustratøren Nora Dåsnes, utdanningsdirektør Marte Gerhardsen og Nobels Fredssenters formidlingsdirektør Bendik Egge møtte opp til avdukningen.

Elevkonkurransen om Nobels fredspris er et initiativ som skal engasjere elever i arbeidet for fred og demokrati. Istedenfor å snakke og teoretisere over fortid, nåtid og fremtid, så er dette et prosjekt som utfordrer elevene til å materialisere tankene sine. 

Resultatet ble en vakker blanding med illustrasjoner og tekst av Nobels Fredsprisvinner 2023, Narges Mohammadi, som fikk prisen for sitt arbeid mot kvinneundertrykkelse og kampen for menneskerettigheter i Iran. 

– Elevene på Stovner videregående skole løste oppgaven veldig godt. Vi opplevde at de hadde god kunnskap og at de klarte å formidle viktige verdier. Resultatet er både tankevekkende og kreativt, og vi vet at det kommer til å inspirere og bidra til nye tanker, forteller Marte Gerhardsen, utdanningsdirektør i Oslo. 

At Stovner videregående skole vant prisen gjør Gerhardsen spesielt stolt. 

– Det er jo litt ekstra stas at Stovner vant, for jeg er jo Stovner-jente selv.

Viktig å formidle

Bidraget som vant konkurransen ble laget av Siham Salim Sharif, Seyma Aysegül Yaman og Haleema Pervaiz fra Stovner videregående skole. De er kjempefornøyd med hvordan historien ble presentert, og de forteller at det har vært en ære å kunne lage en tegneserie av hennes tekster. 

– Narges har en kjempeviktig historie som vi mener må nå flere. Samtidig har det vært utrolig morsomt å kunne jobbe med noe praktisk sammen med Nora, og resultatet er nøyaktig det vi så for oss, forteller Aysegül.

KLIPPER SNOREN: Siham Salim Sharif og Seyma Aysegül Yaman åpner utstillingen i Nobels Fredssenters Pop Up-studio.

Samarbeidet utover prosjektet har vist seg lønnsomt for både elevene på Stovner, Fredssenteret og kunstneren Nora Dåsnes. Etter en gjennomgang av elevenes bidrag føler Dåsnes at hun har lært utrolig mye om Narges Mohammadi og seg selv som kunstner. 

– Det har vært utrolig fint å få elevens blikk på historien til Narges, og det å forstå hva de som 17 åringer har relatert mest til. Narges sine barn er på deres alder, og det å kunne se hva som sto mest ut for dem var utrolig lærerikt. 

Det som har vært interessant og en utfordring med dette prosjektet for Dåsnes var å koke ned historien til fire sider, og hvilke farger som skulle brukes til illustrasjonene. 

– Fargebruken til bildene er inspirert av antrekk og bilder Narges har tatt av seg selv. Vi føler at det yter henne rettferdighet.

Juryen hedrer

Juryen som vurderte bidragene besto av avdelingsdirektør i avdeling for pedagogisk kompetanseutvikling ved Utdanningsetaten i Oslo, Vibeke Larsen Kjesbu, direktør ved Nobels fredssenter, Kjersti Fløgstad, nestleder i Den Norske Nobelkomité, Asle Toje, tegneserieskaper Nora Dåsnes og museumspedagog ved Nobels fredssenter, Guro Stavseng. 

«Årets vinnerbidrag i tegneseriekonkurransen formidler fredsprisvinner Narges Mohammadis historie på en spennende måte. Elevene beskriver situasjonen i Iran med det undertrykkende regimet, samtidig som de får fram betydningen av den sosiale motstandsbevegelsen som har vokst fram. Juryen er enige i at elevene viser forståelse over historien til Narges og at tegneserien er et meget godt utgangspunkt for tilknytningen», uttalte juryen.