Prisen står kanskje i hennes navn, men institusjonssjef Mette Noreng er opptatt av at de ansatte har vel så mye eierskap til prisen som det hun har.
– Denne prisen hadde ikke vært mulig uten det lagarbeidet vi har her. Ledelsen gjør aldri ting alene, og uten gode ansatte hadde vi aldri fått til like mye som vi har, sier Noreng.
Spesielt trekker hun fram samarbeidet på huset. Noreng mener at fagarbeidere med ulik kompetanse og gode tillitsvalgte har vært avgjørende for utviklingen av Stovnerskoghjemmet siden hun begynte som leder der i 2014. Nå håper hun at det vil gi et positivt signal ut.
– For beboerne og de pårørende som er her nå er jo denne prisen et tegn på at det er et godt sykehjem, men jeg tenker også at det gir trygghet for dem som skal bo her etter hvert. Når vi skal rekruttere nye medarbeidere vil det også være positivt, tenker jeg, sier Noreng.
Sterkt fagmiljø
Mette Noreng har lang erfaring innenfor lederskap ved sykehjem. Etter først å ha jobbet som sykepleier ved ulike sykehjem, gikk hun inn i mer administrative roller ved forskjellige sykehjem før hun begynte i sin nåværende jobb i 2014. Her har hun hatt to hovedfokus. Det ene har vært å styrke den faglige kompetansen til de ansatte.
– De som bor på sykehjem i dag er ofte ganske syke. Mange bor hjemme mye lengre, så når de kommer til oss har de ofte vært inn og ut av sykehus en god del. Så lenge man er kognitivt frisk, kan de aller fleste fortsette å bo hjemme i lang tid. Derfor blir demenssyke en større gruppe framover. Dette er en ganske krevende gruppe, som også krever at man har god faglig kompetanse, forklarer Noreng.
De som ikke har demenssykdommer har gjerne kompliserte og sammensatte sykdomsbilder. Sykepleierne ved sykehjemmet må derfor ha god kunnskap om hvordan de skal behandles.
– Vi har et godt samarbeid med Ahus, som er vårt sektor-sykehus, i tillegg til at vi har tre leger her på huset. Men sykepleierne må bare lære seg å håndtere krevende sykdommer og diagnoser med krevende behandlingsprosedyrer, understreker Noreng.
For å tilpasse seg de krevende medisinske og sykepleiefaglige utfordringene for beboerne, så har Stovnerskoghjemmet arbeidet systematisk for å øke fagdekningen, som nå er på 90 prosent, med alt fra sykepleiere, vernepleiere og miljøterapeuter til leger og terapeuter. Lavt sykefravær før korona vitner om høy tilfredshet blant de ansatte.
Trepartsamarbeidet
Det var de tillitsvalgte som nominerte Noreng til lederprisen, og hun trekker spesielt fram samarbeidet med dem og verneombudene som helt avgjørende.
– Jeg har jobbet mye med trepartsamarbeidet for å gjøre det lettere for dem å komme med forslag til endringer som de ønsker. Det tror jeg har vært veldig viktig, forklarer Noreng.
Allerede før prisen ble delt ut, var det klare tegn til at det har lønnet seg. Lavt sykefravær samt gode tilbakemeldinger fra pårørende senest i 2020 har alle spilt inn.
– Det var vanskelig under korona, med karantene og smittetilfeller, men alle medarbeiderne har vært gode til å ta ansvar. Denne prisen er virkelig en takk til dem, sier Noreng.
Norsk Sykepleierforbund
• Fagorganisasjon for sykepleiere med 120.000 medlemmer
• Jobber for sykepleieres rettigheter i arbeidslivet
• Gir ut priser for årets sykepleier, årets sykehjemsleder og årets praksissted
• Mette Noreng vant prisen for 2020, men på grunn av korona ble prisen utsatt til 2021
Stovnerskoghjemmet