«SELBUVOTTER FOR FRED»: Nå har Iffit Qureshi (t.v) skaffet seg en administrasjon med engasjerte mennesker som sammen jobber for å samle inn penger til folket i Gaza.
«SELBUVOTTER FOR FRED»: Nå har Iffit Qureshi (t.v) skaffet seg en administrasjon med engasjerte mennesker som sammen jobber for å samle inn penger til folket i Gaza. Bilde 1 av 1

Strikker votter på Linderud: Nå har hun samlet inn 100.000 kroner til Gaza 

I januar startet Iffit Qureshi å strikke votter med stor sorg for situasjonen i Gaza. Bare på noen måneder har hun engasjert flere hundre mennesker i både lokalmiljøet og nasjonalt.

Fredstrikkerne har nå samlet inn 100.000 kroner til ulike hjelpeorganisasjoner. – Jeg følte på en enorm sorg og frustrasjon. På denne måten kan jeg gjøre en forskjell for folket i Gaza.

Iffit Qureshi, fotokunstner og forfatteren bak boken Oslofolk – en kjærlighetserklæring til byen, bor på Linderud. Der startet hun prosjektet «Selbuvotter for fred» som har fått god respons flere steder i Norge, men hovedkvarteret er strikkeklubben på Demo Linderud. 

I starten av året ønsket hun å samle inn penger til folket på Gaza, men var ikke helt sikker på hvordan før hun så det palestinske flagget ligge ved siden av noen selbuvotter. 

– Jeg tenkte – hm, er det mulig å ha de fargene på votter? Jeg testet det ut på selbuvotten, og det tok helt av. Det var mange som ville vise støtte offentlig gjennom vottene, og det er veldig stas å se folk bruke dem på gata og t-banen, sier Qureshi.

Sånn ser folk på Linderud ut

Hun startet først å selge dem til venner og familie på Facebook, før etterspørselen økte. Qureshi lagde en Facebook-gruppe og samlet et team med «fredsstrikkere». Nå sitter det flere hundre mennesker rundt om i landet og strikker «Selbuvotter for fred». De får også bestillinger fra New York, Michigan, Australia, Skottland og Litauen. 

– Det var plutselig mange som var interessert i å strikke og kjøpe vottene. Det var mange som ville bidra. Det er mye frustrasjon der ute, og mange som er vitner til grusomme hendelser på sosiale medier. Vottene ga dem en mulighet til aktivt å gjøre noe godt, og bidra på en positiv måte. Det hender at folk gråter eller blir rørt når jeg møter dem for å gi dem vottene, det er veldig givende, poengterer hun. 

Qureshi samler ikke inn pengene selv. Måten de støtter Gaza på er at kunden vippser en av hjelpeorganisasjonene en viss sum. Enten Leger uten Grenser, Imdad, NORWAC, Flyktninghjelpen eller Redd Barna. Så sender man kvitteringen til «Selbuvotter for fred» før man kan få vottene. 

«Fredsstrikkerne» jobber helt frivillig, men får kompensasjon for garnet.

– Selv om det begynner å bli varmere ute, så skal vi ikke stoppe å strikke. Lidelsene er ikke sesongbasert, det foregår hver dag. Så da strikker vi hver dag. Så lenge vi har mulighet, og så lenge de trenger støtte og hjelp, sier Qureshi.