Direktør i NAV Oslo, Maria Walberg. Foto: Ingar Sørensen
Direktør i NAV Oslo, Maria Walberg. Foto: Ingar SørensenBilde 1 av 2
Oversikten viser at bydelene i Groruddalen kommer verst ut i statistikken over sykefravær. Illustrasjon: NAV
Oversikten viser at bydelene i Groruddalen kommer verst ut i statistikken over sykefravær. Illustrasjon: NAVBilde 2 av 2

Sykefraværet i Groruddalen er fortsatt verst i byen

Sykefraværet i Oslo har steget kraftig det siste året, og Groruddalen ligger på toppen av statistikken.

Mens Oslo totalt har et legemeldt sykefravær på 4,5 prosent, er tallene for bydelene i Groruddalen langt høyere. Stovner har et sykefravær på 6,8 prosent, fulgt av Grorud med 6,6 prosent og Alna med 6,1 prosent. Dette plasserer tre av Groruddalens bydeler over landsgjennomsnittet på 5,1 prosent.

– Dette er en alvorlig utvikling som krever målrettede tiltak. Sykefraværet påvirker ikke bare den enkelte, men også lokalsamfunnet og næringslivet, sier Maria Walberg, direktør i Nav Oslo.

Helse- og sosialtjenester står for hvert fjerde tapte dagsverk

Helse- og sosialtjenester, som er en av de største næringene i Groruddalen, står for en betydelig andel av det høye sykefraværet. Med et sykefravær på 6,5 prosent utgjør denne sektoren en fjerdedel av de tapte arbeidsdagene i Oslo.

– Helse- og sosialtjenester er en næring som allerede har stort behov for arbeidskraft. Å redusere sykefraværet her er avgjørende for å møte fremtidens behov, understreker Walberg.

Oversikten viser at bydelene i Groruddalen kommer verst ut i statistikken over sykefravær.

Psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser dominerer

Psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser er de vanligste årsakene til sykefravær i Oslo, og Groruddalen er intet unntak. Til sammen står disse for over halvparten av alle tapte arbeidsdager.

– Mange av dem som sliter med psykiske lidelser er unge. Vi i Nav jobber tett med arbeidsgivere, utdanningsinstitusjoner og helsevesenet for å hjelpe unge tilbake i jobb og utdanning, sier Walberg.

Tiltak må på plass

Nav Oslo har ungdom som en prioritert målgruppe, men det er også nødvendig med spesifikke tiltak rettet mot eldre arbeidstakere og sektorer som sliter mest med sykefravær. Med over 243.000 tapte dagsverk i helse- og sosialtjenester alene, må det settes inn ressurser for å forebygge og redusere belastningen.

Walberg påpeker at et helhetlig samarbeid er nøkkelen: 

– Vi trenger at arbeidsgivere, politikere og helsevesenet samarbeider for å styrke arbeidsmiljøet og redusere sykefraværet.

Kommentarer