FIKK MEDHOLD: Lene Haug kan glede seg over at Sykehusaksjonene i Oslo har fått medhold av Høyesterett. Dermed kan de forberede seg på å møte i retten.
FIKK MEDHOLD: Lene Haug kan glede seg over at Sykehusaksjonene i Oslo har fått medhold av Høyesterett. Dermed kan de forberede seg på å møte i retten. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 1 av 1

Sykehusaksjonene vant i Høyesterett. Staten må møte dem i tingretten

Sykehusaksjonene i Oslo har hele veien vært svært kritiske til den planlagte sykehusutbyggingen, som blant annet innebærer en stor utvidelse av Aker og Gaustad og nedleggelse av Ullevål sykehus. For å få stoppet planene har de gått til sak mot staten. Nå har Høyesterett besluttet at staten må møte dem i retten.

I søksmålet mot staten og Kommunal- og distriktsdepartementet har sykehusaksjonene argumentert med at reguleringsplanene, som nå er tatt på statlig regulering, er vedtatt i strid med EUs plandirektiv. De er Norge forpliktet til å følge gjennom EØS-avtalen.

Staten har i tidligere rettsrunder fått saken avvist, men sykehusaksjonene har anket vedtakene. Nå har de fått medhold av Høyesterett. Dermed må staten møte dem i tingretten.
– Dette er en stor seier. Jeg har lest kjennelsen fra Høyesterett mange ganger. Vi har satset veldig mye på å få behandlet denne saken i rettsapparatet. Det har kostet mye penger, alt er samlet inn ved kronerulling blant våre støttespillere. Vi hadde begynt å frykte at det hele var forgjeves og til og med begynt å miste litt av tiltroen til rettsvesenet. Det er befriende å vite at vi hadde rett, at vi og ikke minst advokaten vår har bedømt tingene riktig. Når  Høyesterett ser tingene på samme måte som oss, gir det stor tro på at vi kommer til å vinne fram med selve søksmålet også. Nå føler jeg meg sikker på at vi skal lykkes med å få kjent reguleringsplanene for Nye Rikshospitalet og Nye Aker ugyldige. Da må det utarbeides nye planer for Oslo-sykehusene, og bruk av Ullevål-tomta vil være et alternativ som må utredes. Å beholde Rikshospitalet som i dag, bygge et rent lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker og videreutvikle Ullevål sykehus med nybygg som det store akuttsykehuset, er et langt bedre og rimeligere alternativ, sier Lene Haug, leder i Redd Ullevål Sykehus.
Sykehusaksjonene representeres av Helge Skogseth Berg i NORDIA Law. Han sier følgende etter at kjennelsen er klar:
–  Saken bygger på at Staten bryter sentrale regler for miljøbeskyttelse, regler som Staten gjennom EØS-avtalen har forpliktet seg til å følge.  Vi vil nå videreføre vår argumentasjon overfor tingretten om at sakens prinsipielle spørsmål snarest må forelegges EFTA-domstolen for avgjørelse. Anførslene i saken er at de eksisterende tillatelsene til utbygging er ulovlige og at domstolen skal stoppe dem. Ved å fortsette det kostnadskrevende arbeidet, som kan være fullstendig bortkastet om domstolen gir Redd Ullevål medhold, gambler Staten med milliardverdier som kunne kommet norske pasienter til gode.