KAMPROPENE ER KLARE: Styret i Aker Sykehus Venner er klare for å vise sin misnøye mot sykehusplanene på søndag, og oppmuntrer alle som kan til å bli med. Foto: Caroline Hammer
KAMPROPENE ER KLARE: Styret i Aker Sykehus Venner er klare for å vise sin misnøye mot sykehusplanene på søndag, og oppmuntrer alle som kan til å bli med. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 1

Tar med sykehuskampen til 1. mai

Aker Sykehus Venner lar seg ikke stoppe. 1. mai tar de med parolene og plakatene til det tradisjonelle 1. mai-toget i sentrum, i selskap med de andre sykehusaksjonene.

Aker Sykehus Venner-leder Maren Rismyhr er klar på at de ikke vil la regjeringen arbeide med statlig regulering uten motsvar.

– 1. mai skal vi vise at vi fortsatt kjemper for at Aker skal bygges som lokalsykehus for hele Groruddalen, for å redde Ullevål sykehus og for å bevare psykiatrien på Gaustad. Vi godtar ikke Helse Sør-Østs dårlige planer som regjeringa nå vil kjøre gjennom. Vi godtar ikke at helseminister Kjerkol tar fra Oslo retten til å bestemme hvordan byens nye sykehus skal bli: Vi sier NEI til statlig overstyring, er Rismyhrs klokkeklare beskjed.

Sykehusaksjonen har som tradisjon å gå 1. mai-tog for Aker sykehus. Det har de gjort siden 2010. I år går de sammen med de andre sykehusaksjonene, for å markere samlet motstand. «Nei til statlig overstyring – Redd Ullevål sykehus» er i år en av hovedparolene valgt ut av LO.

– Ullevål sykehus må reddes! Ellers får vi monstersykehus både på Gaustad og Aker. Likevel blir det fra Groruddalen bare plass til Alna bydel på Nye Aker, forklarer hun.

I de nåværende planenene vil bydelene Grorud og Stovner holdes tilbake på Ahus og Bjerkes befolkning vil ha tilhold på Gaustad. Kravet fra Aker Sykehus Venner er at Aker må gjenreises som lokalsykehus for hele Groruddalen. Nå retter Rismyhr en skarp pekefinger til helseminister Kjerkol:

– Da regjeringa skjønte at det var fare for at Plan- og bygningsetaten og bystyret i Oslo ikke ville godta HSØs dårlige planer, grep helseminister Kjerkol inn med statlig plan. Vi i Oslo skulle ikke få lov å behandle disse planene! Så mye for alt pratet om respekt for lokaldemokratiet under valgkampen.

Oppfordringen fra Rismyhr og resten av styret i Aker Sykehus Venner er klar:

– Møt opp på Youngstorget ved Venstres hus øverst i bakken mot Møllergata. Vis at vi er mange som kjemper for et gode framtidige sykehus. La oss bli rekordmange i år! Vi skal ses og høres gjennom Oslos gater. Kampen for en bedre sykehusplan er ikke over. Ullevål skal bevares og Aker skal bli lokalsykehus for hele Groruddalen!