ET SOSIALT OPPHOLD: May-Helen Hahne (t.v.) og Monica Evenstad håper at de som opplever at jula kan være litt ekstra tung etter hvert som man blir eldre tar kontakt med Trygghetsavdelingen.
ET SOSIALT OPPHOLD: May-Helen Hahne (t.v.) og Monica Evenstad håper at de som opplever at jula kan være litt ekstra tung etter hvert som man blir eldre tar kontakt med Trygghetsavdelingen.Bilde 1 av 1

Tilbring jula med Trygghetsavdelingen

Noen ganger kan det være greit å tilbringe noen dager et annet sted enn hjemme når man blir eldre, selv om helsa er god. Da er det godt å vite om Trygghetsavdelingen.

Enten man nylig har hatt et sykehusopphold og trenger litt mer tid før man drar hjem, badet skal rehabiliteres, eller man bare trenger å få møtt litt nye mennesker, kan man komme til Trygghetsavdelingen. Eneste kriterie er at de som søker må være over 60 år bo i Oslo, være selvhjulpen i stell, klare å forflytte seg selv, være klare og orienterte, klare å fungere i et sosialt fellesskap og ikke ha store psykiske eller rusproblemer.

– Vi har åpent hele året. Det er så mange som er ensomme og som har godt av det å komme til oss, sier sykepleier Monica Evenstad.

Spesielt i jula kan det være ekstra sårt å være alene. Derfor håper Monica og koordinator May-Helen Hahne at de som kjenner at det ville være godt å feire jul hos dem, tar kontakt.

– Dette er ikke et sykehjem, og alle som er her er gjester, ikke pasienter, understreker Monica.

Sosialt fellesskap

– Det er mange som er ensomme, og det er dem vi gjerne vil møte, sier May-Helen.

Ensomhet er et stort problem i samfunnet. Derfor håper de at flere av dem som trenger et lite avbrekk fra hverdagen for å være sammen med andre og få servert god mat fire ganger om dagen tar kontakt for å få plass.

– Det er veldig god mat, får vi beskjed om fra flere av gjestene som er på Trygghetsavdelingen når avisa stikker innom.

– Mange av dme som er her kommer tilbake igjen og igjen. Flere får seg venner under oppholdet og koordinerer neste besøk sånn at de er her samtidig, sier Monica.

Lover julestemning

En viktig del av Trygghetsavdelingen er at man selv kan bestemme om man ønsker en plass, uten å ha pratet med fastlege eller bydel.

– Vi kan ta imot folk med én gang, så lenge vi har ledig rom, sier May-Helen.

Særlig håper de å få fylt opp samtlige rom rundt jul. De som får plass, loves knall julestemning.

– Jeg får så mye julestemning av å være her. Vi har så mye pynt! sier Monica med et stort smil.

Juletre med pakker, lys og stort langbord til julemiddagen er blant det man kan forvente om man gir seg selv et lite avbrekk på avdelingen.

– Vi ønsker å få tak i alle de som ikke visste om oss, sier de to avslutningsvis, og oppfordrer dem som allerede nå tenker at de kunne tenke seg plass rundt bordet på julaften til å ta kontakt for å booke plass.

Fakta: Trygghetsavdelingen

• Et lavterskeltilbud til eldre over 60 år.

• Krever ingen henvisning.

• Spesielt godt tilpasset eldre som er i en vanskelig hjemmesituasjon og som i en kort periode har behov for hjelp og omsorg.

• Du kan få opphold på alt fra ett døgn til tre uker. I enkelttilfeller kan oppholdet i samråd med ansatte utvides.

• Pris pr. døgn er 185 kroner. Det dekker kost og losji.

• Det er to trygghetsavdelinger i Oslo. På Solvang har de 44 plasser, og på Nordseterhjemmet har de 16 plasser.

• Du har selv ansvar for å ta med nødvendige medisiner, klær, hjelpemidler og annet nødvendig utstyr til oppholdet.