NYTT SAMARBEID: Stovner videregående skole har inngått samarbeid med Grorud IL, og får nå toppidrett (fotball) på menyen. Her er rektor Terje Wold (foran) avbildet sammen med avdelingsleder Emse Alexandra Thorenfeldt og Frode Englund og Torgeir Helgen fra Grorud IL. Foto:
NYTT SAMARBEID: Stovner videregående skole har inngått samarbeid med Grorud IL, og får nå toppidrett (fotball) på menyen. Her er rektor Terje Wold (foran) avbildet sammen med avdelingsleder Emse Alexandra Thorenfeldt og Frode Englund og Torgeir Helgen fra Grorud IL. Foto:Bilde 1 av 2
NYTT SAMARBEID: Stovner videregående skole har inngått samarbeid med Grorud IL, og får nå toppidrett (fotball) på menyen. Her er rektor Terje Wold (foran) avbildet sammen med avdelingsleder Emse Alexandra Thorenfeldt og Frode Englund og Torgeir Helgen fra Grorud IL. Foto:
NYTT SAMARBEID: Stovner videregående skole har inngått samarbeid med Grorud IL, og får nå toppidrett (fotball) på menyen. Her er rektor Terje Wold (foran) avbildet sammen med avdelingsleder Emse Alexandra Thorenfeldt og Frode Englund og Torgeir Helgen fra Grorud IL. Foto:Bilde 2 av 2

Fotball på timeplanen på Stovner vgs:

Toppidrett – også for yrkesfag

Stovner videregående skole går nye veier, og fra og med neste år har de fått inn toppidrettsfag – ikke bare for studiespesialisert utdanning, men også for yrkesrettede utdanninger. I første omgang er det fotball toppidrettsfaget skal dreie seg om. Der har skolen alliert seg med Grorud IL som skal være med og lede utdanningen.

– Vi gleder oss veldig til å få toppidrett som fagtilbud på Stovner. Vi vet det er mange i Groruddalen som er glad i idrett, særlig i fotball, og ønsker å kombinere det med sin skolegang. At vi får dette på timeplanen tror vi vil være veldig attraktivt. Spesielt i samarbeid med Grorud IL som har et godt og profesjonelt opplegg rundt det, sier Terje Wold til Akers Avis Groruddalen.

Rektoren på Stovner skole hadde onsdag gleden av å fortelle avisa om skolens planer for neste skoleår. Den største nyheten var altså at de får inn topp-idrett som fagtilbud.

Det i seg selv er muligens ikke revolusjonerende, men at tilbudet om toppidrett og fotball som valgfag også gjelder for dem som velger yrkesrettet utdanning er helt nytt.

– Vi vet i hvert fall ikke om noen andre skoler hvor de som har valgt yrkesrettet utdanning har denne muligheten. Det er egentlig litt rart, da jeg er sikker på at mange elever ved yrkesfag er like opptatt av fotball og toppidrett som andre og også fortjener muligheten. Dette blir uansett veldig nytt og spennende på Stovner, og vi gleder oss, sier Terje Wold.

Slo til med en gang

Stovner videregående skole har altså gått i samarbeid med Grorud IL om det nye fagtilbudet. Klubben brukte ikke lang tid på å bestemme seg for at dette var noe de ville være med på.

– Når Stovner vgs ønsket å starte opp dette, og vi fikk tilbudet om å ta ansvar for fotballfaget, sa vi ja med en gang. Det ser vi på som en enorm tillitserklæring, og et tilbud som er helt i tråd med vår visjon om å realisere folks drømmer. Som gammel Stovner-elev er jeg litt ekstra stolt over at det er nettopp denne skolen som kommer med dette tilbudet også for yrkesrettet utdanning. Vi håper flere skoler vurderer det samme etter hvert, sier administrasjons- og mediesjef Frode Englund i Grorud IL.

– Enorm mulighet

Samarbeidsavtalen mellom skolen og idrettslaget går i all hovedsak ut på at det er Grorud IL som holder i alt det sportlige i utdanningen. Det er også de som skal sørge for trener og lærer i faget med kvalifisert personell som er godkjent for å undervise i videregående skole.

Grorud IL ser dette som en enorm mulighet for alle unge fotballspillere i Groruddalen til å kombinere skolegangen sin med fotballen. At tilbudet også går ut til de ungdommene som velger yrkesrettet utdanning mener de er midt i blinken.

– At nå både de som velger studiespesialisering og yrkesfag kan velge fotball som valgfag er vanvittig bra. Vår påstand er at det er altfor mange elever som velger studiespesialisering for å ha muligheten til å spille fotball i skoletiden, mens mange av dem burde ha valgt yrkesfag.

– De aller færreste blir proffe fotballspillere, men alle trenger en relevant utdanning, sier Frode Englund.

For alle

Grorud IL ønsker også å presisere at tilbudet om toppidrett og fotball på Stovner videregående skole på ingen måte gjelder kun for dem som spiller fotball i Grorud IL.

Tilbudet gjelder for absolutt alle, og alle som velger toppidrett vil få et likeverdig tilbud.

Det settes også av god tid til dialog med de andre klubbene om det kommer elever som spiller for en annen klubb. Fra skolens side presiseres det også at elever som velger toppidrett i tillegg på sin utdanning kommer til å bli fulgt tett opp.

– Klubbene og skolen kommer til å jobbe tett for å ivareta hele eleven. Selv om du tar toppidrett som et fag, skal du fullføre skolen din. De som trener mye blir slitne og trenger tettere oppfølging for å komme igjennom. Det kreves litt ekstra, men dette skal både vi og klubbene passe på, sier Terje Wold.

Ønsker kapasitetsproblemer

Søknadsfrist til videregående opplæring er 1. mars, og rektor Wold avslører at han både tror og håper på mange søknader til Stovner neste skoleår.

– Vi tror dette kommer til å bli populært, og vi håper vi får kapasitetsproblemer, sier han.

Wold avslører også at tilbudet om toppidrett kan bli utvidet.

– Nå starter vi opp med fotball i første omgang, men etter hvert ønsker vi også å gi tilbud på andre idretter, slår han fast.

Flere nyheter

Toppidrett og fotball er imidlertid ikke det eneste nye på Stovner videregående skole fra neste skoleår. De starter nemlig også naturbruk som nytt studietilbud. Utdanningsprogrammet har ikke vært tilbudt på offentlig skole på ti år.

– Vi tror det er behov for et offentlig tilbud om naturbruk i en urban drakt, og vi tror Oslo-ungdom er opptatt av bærekraft, miljø, dyr, friluftsliv og praktisk arbeid. Alt dette kan vi tilby i i naturbruk, hvor vi også vil satse på studieturer med innenlandstur i vg1 og utenlandstur i vg2. Det blir som sagt en veldig spennende høst for vår del, og vi er utrolig glade for at vi kan satse litt nytt på Stovner, sier Wold.