VIL LEGGE PRESS PÅ COOP: Trond Botnen håper å få bli delegat til Coops møter fremover for å kunne legge press på dagligvarekjeden til å slutte å selge varer fra Israel.
VIL LEGGE PRESS PÅ COOP: Trond Botnen håper å få bli delegat til Coops møter fremover for å kunne legge press på dagligvarekjeden til å slutte å selge varer fra Israel. FOTO: Ørjan BrageBilde 1 av 1

Trond fra Lindeberg vil representere Oslo på Coops årsmøte. Da trenger han din stemme

Siden Coop er eid av medlemmene, må selvsagt de få lov til å være med å bestemme i kjeden. Derfor velges det ut representanter fra hvert område som får delta i årsmøtet.

– Coop, i motsetning til de andre dagligvarekjedene, er basert på medlemskap. Da skal også medlemmene være representert i avgjørelsene. Jeg ønsker å representere Coop Øst, som er Oslo og omegn, forklarer Trond Botnen.

Medlemmene kan stemme på hvem de ønsker at skal representere dem til og med lørdag. Botnen håper at flere vil gi ham muligheten.

– En av mine hjertesaker er å få mat fra Israel ut av butikkene. Jeg har lenge vært irritert over at dersom jeg skal handle varer som poteter eller appelsiner, så må jeg sjekke om det er fra Israel. Ofte prøver de å skjule opphavslandet også. Da står det bare «poteter fra middelhavsregionen», for eksempel, sukker Botnen.

Vil ikke finansiere Israel

Botnen besøkte Gaza i 2007 som frivillig i Kirkens Nødhjelp. Siden den gang har han vært opptatt av ikke å kjøpe produkter fra Israel.

– Jeg så hvordan de behandlet palestinerne der nede, det var en form for apartheid. Nå, med et mulig folkemord i Gaza på gang, er det bare enda mer aktuelt.

Han mener at det er feil at kunder i matvarebutikken skal støtte Israels folkerettsbrudd indirekte ved å handle mat derfra siden ikke alle produkter fra Israel er godt nok merket.

– Jeg mener at å handle mat fra Israel er å være med på å finansiere okkupasjon og mulig folkemord. Det bør vi få slippe, slår Botnen fast.

Bevar regnskogen

Til vanlig jobber Botnen i Regnskapsfondet. Derfor er det kanskje ikke overraskende at han også har klare miljøkrav han ønsker å ta med seg inn til Coops ledelse.

– Jeg er opptatt av at varene som man får tak i på butikken ikke skal bidra til avskoging. Blant annet at de ikke skal inneholde palmeolje, sier Botnen.

Mange steder raseres regnskog for å lage store åkre med palmetrær, hvor palmeolje kan utvinnes. Det får store miljøkostnader og førte for noen år siden til at svært mange produsenter fjernet palmeoljen fra sine produkter. Botnen vil holde presset oppe.

Det skal i alt velges 11 delegater og tre vara fra Oslo-området. Avstemningen er åpen for alle Coop-medlemmer.

– Alle medlemmer skal ha fått en melding med lenke til nettsiden der man kan stemme, sier Botnen.

Avstemningen stenger søndag. Her kan du stemme (kun medlemmer).