Nedleggelsen av Incognito-klinikken, som i årevis har tilbudt behandling for personer med alkohol- og medikamentmisbruk, kom som en trist overraskelse på både ansatte og pasienter sist uke. Ifølge styreleder Kleiv Fiskvik kan årsaken spores tilbake til det han beskriver som en markedsstyrt helsesektor der økonomiske hensyn overstyrer pasientomsorgen.
– Hele helse-Norge har blitt et marked, noe politikerne har bestemt. Det er tydelig at kommersialiseringen av helsesektoren og grådigheten etter maks profitt har overtatt fullstendig. Det er veldig trist å se, og ikke minst, nå å ha blitt et offer for det selv, sier Fiskvik.
Fiskvik mener at Helse Sør-Øst har stilt urealistiske krav til klinikken i anbudsprosessen. Blant annet krevde de betydelige økninger i bemanningen, noe som for en selvstendig klinikk som Rødtvet har vist seg vanskelig å gjennomføre uten betydelig økte kostnader.
– Vi har drevet veldig kostnadseffektivt på den måten vi gjort det på her i alle år – men så får vi beskjed om å øke bemanningen med både kveldsvakter og nattevakter. Dette her koster jo penger – året rundt, 365 dager i året, med kveldstillegg og helgetillegg, forteller Fiskvik.
Her er en oversikt de nye bemanningskravene fra 1. januar 2025 (pr. tiende pasient)
- Lege 0,8
- Psykolog 0,5
- Sykepleier 1,6 (behandlerstiling i turnus)
- Sosionom 1,0
- Fysioterapeut 0,1
Ekstra bemanningskrav har snudd opp-ned på lønnsomheten
Som en mindre aktør i en sektor med økende konkurransepress, har Incognito-klinikken verken tilgang til støttefunksjoner eller ressurser på nivå med større institusjoner. Dette gjorde at klinikken ikke kunne konkurrere på pris etter kravene om ekstra bemanning. Fiskvik forklarer at disse økningene i vakter og personalressurser resulterte i en priskonkurranse klinikken ikke kunne matche.
– Nå ber de oss om å ha to kveldsvakter og to nattevakter, der vi tidligere kun hadde én. I tillegg krever de våken nattevakt i stedet for sovende. Dette har gjort at prisen blir for høy når vi må dekke kostnadene alene, sier Fiskvik.
Frykt for tapte pasienttilbud og færre lokale behandlingstilbud
Blant de mange bekymringene som har dukket opp etter anbudsavgjørelsen, er hvordan nedleggelsen vil påvirke pasientene. Incognito-klinikken har både døgnplasser og polikliniske konsultasjoner og har bygget opp et solid tilbud for personer med rusproblemer. Avdelingsleder Vibeke Wold forteller at klinikken, som ligger nær marka, gir pasientene ro og stabilitet gjennom behandling og strukturert oppfølging.
– Veldig mange av pasientene våre har det veldig godt her og kommer fra både Groruddalen og ellers i Oslo-området. Klinikken har et veldig godt rykte, og det har vært helt uproblematisk å ha denne institusjonen i området, forklarer Wold.
Med Incognito-klinikkens plassering er det både nær deres hjem, og enkelt for pasientene å bevege seg i nærområdet, noe som gir stabilitet. Wold understreker at nærheten til naturen også har hatt stor betydning for mange pasienter.
– Det jeg tror pasientene kommer til å savne mest, er marka, som er like i nærheten. Mange har også lett for å dra hjemom etter programmet og komme tilbake, noe de mister hvis de flyttes langt unna hjemmene sine, sier Wold oppgitt.
Krever innsyn i anbudsprosessen
For å sikre at prosessen har vært rettferdig, har Incognito-klinikken bedt om innsyn i Helse Sør-Østs korrespondanse med andre tilbydere i anbudsrunden. Fiskvik opplyser at de ønsker å ettergå om alle lover og regler er fulgt i henhold til konkurranseregelverket og samarbeider nå med juridisk bistand for å avdekke eventuelle brudd.
– Vi har bedt om innsyn i all korrespondanse mellom institusjonene og Helse Sør-Øst. Dette inkluderer tilbudene som er gitt og svarene fra Helse Sør-Øst, slik at vi kan ettergå om de har fulgt alle regler og lover, understreker Fiskvik.
Denne utviklingen skaper stor usikkerhet blant de ansatte som nå venter på en avklaring om klinikkens fremtid. Pr. dags dato står imidlertid avgjørelsen om at klinikken skal nedlegges 31. mars 2025.