STORE FORSKJELLER: Bydel Grorud har høyest uføreandel i Oslo med 12,1 %, mens Vestre Aker og St. Hanshaugen ligger lavest på 3,9 %. På bildet er Maria Walberg, direktør i NAV oslo.
STORE FORSKJELLER: Bydel Grorud har høyest uføreandel i Oslo med 12,1 %, mens Vestre Aker og St. Hanshaugen ligger lavest på 3,9 %. På bildet er Maria Walberg, direktør i NAV oslo.

Uføreandelen i Groruddalen langt over landsgjennomsnittet

Oslo har fortsatt den laveste andelen uføre blant fylkene i landet, men flere bydeler i Groruddalen skiller seg ut med høyere tall enn landsgjennomsnittet. Spesielt Grorud, Alna og Stovner har en betydelig andel uføretrygdede.

– Noen av årsakene til at Oslo totalt sett har lav uføreandel er at byen har en ung befolkning, høy sysselsetting og et fleksibelt arbeidsmarked. Likevel ser vi at enkelte bydeler ligger betydelig over snittet, sier Maria Walberg, direktør i Nav Oslo.

Unge uføre øker også i Groruddalen

Oslo har en lav andel unge uføre sammenlignet med resten av landet, men tendensen er økende. Andelen uføretrygdede i aldersgruppen 18-29 år har mer enn doblet seg på ti år.

– Økningen skyldes en kombinasjon av regelverksendringer, helseutfordringer og demografiske faktorer. Selv om Oslo som helhet har lave tall, er vi bekymret for utviklingen, sier Walberg.

I Groruddalen har denne trenden også gjort seg gjeldende, og flere unge står i fare for å havne utenfor arbeidslivet.

Kvinner rammes hardest

Statistikken viser at kvinner er overrepresentert blant de uføretrygdede. I desember 2024 var andelen uføre kvinner i Oslo 7,1 prosent, mens menn lå på 5,6 prosent. Trenden er tydelig i Groruddalen, hvor kvinner i alle aldersgrupper over 30 år har høyere uføreandel enn menn.

Store forskjeller mellom bydelene

Mens Oslo i snitt har en uføreandel på 6,4 prosent, er det betydelige variasjoner mellom bydelene. I Groruddalen er andelen langt høyere:

  • Grorud: 12,1 prosent
  • Alna: 11,3 prosent
  • Stovner: 11,2 prosent
  • Bjerke: 6,6 prosent

Til sammenligning ligger Vestre Aker og St. Hanshaugen på 3,9 prosent. Dette viser at det er store sosiale og økonomiske forskjeller internt i byen.

Flere nye uføre i 2024

I løpet av fjoråret fikk 3265 nye personer i Oslo innvilget uføretrygd, mens 1705 sluttet å motta ytelsen. Befolkningsveksten gjør at andelen uføre holder seg stabil på bynivå, men for Groruddalens del peker tallene mot en økende utfordring.

  • Vi må jobbe målrettet for å få flere inn i arbeidslivet og forhindre at flere unge blir stående utenfor. Det krever samarbeid mellom arbeidsgivere, helsevesenet og politiske beslutningstakere, avslutter Walberg.

Kommentarer