SAMLET: Jens Øygarden Ingebretsen (f.v.), Ellen Høvik og Leon Bafondoko. Foto:
SAMLET: Jens Øygarden Ingebretsen (f.v.), Ellen Høvik og Leon Bafondoko. Foto:Bilde 1 av 1

Operasjon Dagsverk 2019:

Ungdom i Norge skal støtte ungdom i Kongo

I år skal bidraget fra Operasjon Dagsverk støtte ungdom i DR Kongo og deres kamp mot seksuell vold, barnearbeid og andre slaveliknende forhold.

Tirsdag ble kjent hva årets bidrag fra Operasjon Dagsverk skal gå til. 

I år sto det mellom «Den livsviktige leken» i Burundu med Right To Play, «Ingen ser alt du er» i Uganda og Strømmestiftelsen, men valget falt på «Fra barnesoldat og slavearbeider til student» i DR Kongo og Caritas Norge. 

– Dette er et kjempespennende prosjekt jeg tror kommer til treffe elevene. 

– Verden er mindre enn noen sinne, og alt henger sammen. Batteriene i mobilene våre driver denne blodige konflikten, og skaper enorm lidelse for ungdom i Kongo. 

– Våre liv henger sammen med livene til ungdom i Kongo, og vi burde ikke godta at ungdom et annet sted i verden betaler en vanvittig pris for våre mobiler, sier OD-leder, Jens Øygarden Ingebretsen. 

I gruvene finner man blant annet kobolt. Kobolt er en sentral ingrediens i de fleste mobiltelefoner. Over halvparten av verdens kobolt finnes i DR Kongo. Flere væpnede grupper kjemper om kontrollen over kobolten, og 40.000 barn og unge jobber i gruvene. 

– Vår etterspørsel etter mobiler, PC-er og el-biler er en del av problemet som fratar ungdom i DR Kongo utdanning. 

– OD 2019 vil bli en del av løsningen. Sammen vil vi engasjere elever og nordmenn generelt i kobolt-tematikken, og hjelpe barn og unge ut av gruvene og de væpnede militsene, sier Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Caritas Norge

Inntektene fra gruvene brukes til å finansiere brutal krigføring, og i denne kampen brukes voldtekt systematisk som våpen. Halvparten av geriljasoldatene er ungdom under 18 år. Et liv som barnesoldat innebærer vold, overgrep og voldtekt. OD-dagen går av stabelen 31. oktober.