Det er prosjektet «Menn i helse» som gir dem muligheten til å bli ferdigutdannede helsefagarbeidere. Gjennom et intensivkurs som går over litt mer enn to år får de lære både på skolebenken to dager i uka, og i praksis tre dager i uka. I mellomtiden får de støtte fra NAV.
– Jeg ble kjempemotivert av både informasjonsmøtet og opplegget til Menn i helse. Det at du kan bruke fire år komprimert til to. Det at du har både skole og praksis, gjør at du får en veldig god tilnærming til tingene. Jeg er veldig imponert over hele opplegget til Menn i helse, sier Kyrre, som er en av over 20 menn som har fått plass på tilbudet.
SJEKKER BLODSUKKER: José tar en kontroll på blodsukker på en frivillig.
At det bare er menn i gruppa gjør at klasserommet er nokså forskjellig fra andre klasserom for helsefagarbeidere. Det har sine fordeler, mener fylkeskoordinator og sykepleier Odd Sveli.
– Nå får Oslo muligheten til å få mange flere menn ut i helsevesenet. Og det er faktisk ganske mange menn som er på et sykehjem eller i hjemmetjenesten som setter pris på at det kommer menn, sier han.
VIKTIG TILSKUDD: Odd Sveli er fylkeskoordinator for Menn i helse i Oslo. Han påpeker at det for mange eldre menn er ønskelig å få hjelp av en mannlig helsefagarbeider.
Supert tilbud
Menn i helse startet opp i Oslo høsten 2024, etter å ha blitt prøvd ut flere andre steder i landet. Byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden (H), gleder seg over at prosjektet foreløpig ser ut til å fungere godt også i Oslo.
– Det var en helt fantastisk opplevelse.
– Vi har hørt elever, voksne mannfolk som nå tar ny utdanning etter å ha vært i arbeidslivet i mange år, omskolere seg og skal nå begynne å jobbe i helse- og omsorgsyrkene. Vi vet at vi trenger flere fagarbeidere i tiden framover, så det har vært kjempefint å se, sier Midtgarden.
En av de store fordelene med Menn i helse er at det er snakk om et komprimert og raskere løp for deltakerne. I stedet for en tradisjonell utdanning med to år på skolen og to år i lære, er utdanning komprimert til to år. Det har gått kun fordi man har klart å samarbeide i ulike etater.
– Jeg tenker det er et eksempel til etterfølgelse, det at ulike sektorer i Oslo kommune sammen ser utfordringer og sammen jobber for å løse dem. For her får vi løst flere utfordringer. Vi har disse elevene som har behov for en ny utdanning. Vi har et kapasitetsbehov, altså har vi behov for flere ansatte i helse og omsorgsyrkene.
– Og så har vi også behov for flere menn som jobber innen helse og omsorg. Når vi klarer å jobbe sammen for å nå de målene, så er det kjempebra, sier Midtgarden.
GOD MULIGHET: Deltakerne i Menn i helse skal ut i lære til høsten. Det gleder blant annet byråd Julie Remen Midtgarden (H, nr. 2 fra høyre).
Omsorgshjertet avgjør
Kyrre og José er to av elevene i Menn i helse. For dem har det betydd mye å få sjansen til å prøve seg i et nytt yrke. José lærer fortsatt norsk, og forteller at han gjennom programmet har fått muligheten til å lære mer norsk. For Kyrre har det vært en helt annen verden etter et arbeidsliv med salg og finans.
– Hvis du har et lite omsorgsgen bak i hjertet ditt, er villig til å prøve noe nytt og er glad i mennesker, så er det bare full gass. Du har ingenting å tape, sier han ettertrykkelig.
Foreløpig er erfaringene i Oslo helt på topp. Både for deltakerne som har fått muligheten til å komme inn i et nytt yrke og for pasientene i hjemmetjeneste og på sykehjem der elevene har vært i praksis.
– Erfaringene er at vi får veldig gode tilbakemeldinger fra praksissteder. Pårørende synes det er fint. Venner og familie, mennene som er med føler seg stolte over å ha vært med. Og de gjør det veldig bra på skolen. De skal snart begynne som lærlinger til høsten, og vi ser veldig fram til at den første kommer med fagbrev, sier Sveli stolt.

NY VEI: José (t.v.) og Kyrre er to av mennene som har fått muligheten til å utdanne seg til helsefagarbeidere gjennom Menn i helse. Det angrer de ikke på at de takket ja til.
Byråden roser alle de involverte. Hun mener at tilbud som Menn i helse er et gode ikke bare for dem som får plass, men for hele byen.
– Vi hørte at disse mennene hadde stor motivasjon for å begynne i yrket, og det å ha motiverte ansatte i helse- og omsorgsyrkene tror jeg har en stor verdi. Vi trenger flere fagarbeidere i Oslo kommune, i helsesektoren, i omsorgssektoren. Nå klarer vi å utdanne nye som også kommer ut i jobb ganske kjapt, det er flott. Det er fordi dette er et løp som er mye raskere enn det det pleier å være, så de kommer til å være ute i jobb i helsevesenet i løpet av ganske kort tid.