AVGRENSET OMRÅDE: Dette bilde viser det berørte området der Vann- og avløpsetaten nå iverksetter kokeanbefalig. Foto:
AVGRENSET OMRÅDE: Dette bilde viser det berørte området der Vann- og avløpsetaten nå iverksetter kokeanbefalig. Foto:Bilde 1 av 2
KOK VANNET: Vann- og avløpsetaten har funnet bakterier i drikkevannet som renner i krana hos personer bosatt på Teisen og Etterstad. Disse må koke vannet fremover, og VAV sier til avisa at man tidligst i helga kan friskmelde kranvannet. Foto:
KOK VANNET: Vann- og avløpsetaten har funnet bakterier i drikkevannet som renner i krana hos personer bosatt på Teisen og Etterstad. Disse må koke vannet fremover, og VAV sier til avisa at man tidligst i helga kan friskmelde kranvannet. Foto:Bilde 2 av 2

Bakterier funnet i drikkevannet:

Nå må du koke vannet dersom du bor på Teisen eller Etterstad

Vann- og avløpsetaten har avdekket funn av bakterietypen Clostridium perfringens i prøvene sine og iverksetter kokeanbefaling for personer på Teisen og Etterstad.

Kokeanbefalingen gjelder personer med adresse i et avgrenset område på Teisen og Etterstad.

– Det er en bakterie som indikerer gammel forrurensning, for eksempel avføring, sier Vann- og avløpsetatens (VAV) beredskapsleder Sigurd Grande.

Bakterien ble funnet i en rutinekontroll av VAV som utfører slike tester med jevne mellomrom, understreker Grande.

– Det vi gjør nå er at vi undersøker om det er noen hendelser, eller forhold i området som vi har avgrenset, som har skyld i uønskede agenser inn på nettet vårt. Vi fortsetter med prøvetaking for å undersøke om det er mer funn i vannet, eller om det er blitt friskt.

Friskmelding av vannet avhenger av videre prøver, og Grande sier til avisa at vannet tidligst kan bli friskmeldt når helga nærmer seg.

– Når vi ikke finner mer av bakteriene i vannet skal vi følge opp med tre serier med rene prøver før vannet friskmeldes.

Oppkok

– De berørte anbefales å koke vannet før det brukes til næringsmiddel. Det finnes gode tips og råd på Folkehelseinstituttets nettsider.

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Man kan både vaske hendene og dusje med kranvann når det er iverksatt kokeanbefaling. Bakterien Clostridium perfringens finnes i tarmen hos dyr og mennesker, og den kan påvises i jord og forurenset vann. Etter konsum av mat med Clostridium perfringens kan bakteriene produsere store mengder giftstoff. Dette virker på tarmen og forårsaker diaré i løpet av det første døgnet. Symptomene kan være alvorlige, men de går vanligvis over av seg selv, det skriver Matilsynet på sine nettsider.