Ulven har vært i stor utvikling de siste årene og har flere prosjekter i horisonten. Sakte, men sikkert bygger nabolaget et fellesskap og tilhørighet de ønsker å ta del i. Denne helgen arrangerte de «Torgdager» for å markere akkurat dette.
Det var mange naboer, stands, popcorn, lopper, såpebobler, ansiktsmaling, mat, musikk og økologiske drikker på Ulven torg. Nabolagsvert Katrin Schauer er stolt av naboene sine og det hjemmet de har etablert seg i på relativt kort tid.
– Vi arrangerte dette for første gang i fjor da mange av de første hadde flyttet inn. I år ser jeg at mange flere har engasjert seg i nærområdet og virkelig ser på Ulven som sitt nabolag. Nå har beboerne rukket å bli kjent med hverandre og området rundt, så i dag er det god stemning, poengterer hun.
Solen skinner, og musikerne i Duo Oro skaper stemning på torget med akustisk folkemusikk og popkulturelle homages på fløyte og gitar. Ved siden av planteworkshopen har noen av beboerne satt opp stands med second hand-klær og pyntegjenstander. Lokale aktører som kafeen og bærekraftsbutikken bidro også til helgens festiviteter. Siden torget er et sted de fleste går gjennom for å komme til Kiwi, synes Schauer at det er fint å skape litt liv på plassen.
– Målet er å skape fellesskapsfølelse og tilhørighet ved å gjøre noe sammen med naboene. Jeg håper arrangementet vil gjøre dem litt stolte over nabolaget og gi dem lyst til å tilbringe fritiden sin her. Det hjelper veldig at vi er flere som har bidratt. Når naboene samles for å arrangere «Torgdager» i fellesskap, får de også eierskap. Man kommer også i kontakt med flere mennesker og kanaler, sier Schauer.
Hun synes jobben som nabolagsvert er spennende. Schauer skal være et bindeledd og hjelpe dem i utviklingsområdene med mange innflyttere som ikke kjenner hverandre til å bli kjent med menneskene i lokalmiljøet. Dette mener eiendomsmegler Benedicte Wien fra OBOS er kjempeviktig for å skape et levende samfunn.
«10-minuttersbyen»
Ulven kaller OBOS for «10-minuttersbyen», nettopp fordi det tar ti minutter med t-banen til både sentrum og marka. Wien forteller om alle prosjektene virksomheten har satt i gang. Ulvenkroken og Ulvenplassen er neste på listen, hvor førstnevnte allerede er ute for salg. OBOS’ hovedkvarter skal også være ferdig neste år og vil bringe liv og røre til delbydelen.
– Hvis du tenker på Aker Brygge som finanssenteret i Norge, blir dette entreprenørbyen. Alle de store entreprenørene, som Veidekke og AF Gruppen, sammen med flere arkitekter og ingeniører, skal inn her. Dette gjør at vi skaper en levende by, og ikke bare en soveby. Her skal vi få kafeer, restauranter, treningssentre og naturområder. Plassen er ikke bare for dem som skal jobbe der, men for alle som bor i nabolaget, forklarer Wien.
Ca. 4500 mennesker skal jobbe i det de kaller Construction City. OBOS skal også bygge en vei under t-banen fra Kuben videregående slik at entreprenørbyen kan samarbeide med elevene på bygg og anlegg.
– Vi ønsker å knytte folk sammen. Ved å ha tett kontakt med bygg og anlegg på Kuben videregående kan de knytte kontakt med det som blir deres fremtidige arbeidsplass, sier hun.
Både parker, turstier og idrettstilbud er sentrale for utviklingen på Ulven. Eiendomsmegleren påpeker at beboerne kan velge fra øverste hylle, da mulighetene for både turn, tennis og svømming er nærliggende. Valle Hovin er også bare et steinkast unna.
Starten på boligkarrieren
OBOS har som mål at Ulven skal være stedet for alle i «boligkarrieren», som Wien forklarer det.
– Enten du er førstegangsetablerer, skal etablere et familiehjem, eller vil ha din siste bolig, så skal Ulven være stedet for din «boligkarriere». Vi håper å skape et samfunn for alle. Vi ser at kravet til egenkapital er høyere enn ellers, spesielt i Oslo. Dette gjør det vanskeligere å komme inn, og våre modeller gjør det lettere. Både «Bostart» og «Deleie» krever mindre egenkapital, og gjør at du kan kjøpe deg opp underveis i karrieren, sier hun.