– Vi er ikke psykologer, men vi er vant til å møte kvinner som har flyktet fra krig. Vi er en trygg havn for dem, samtidig som vi er raske til å ta kontakt med andre instanser dersom det er nødvendig, understreker Kirstine Holst, gründer og styreleder i Moving Mamas.
Hensikten med Moving Mamas er å gi kvinnene språkferdigheter, selvtillit og en første erfaring med betalt jobb. Hun mener at det vil være en styrke også når ukrainske kvinner etter hvert blir bosatt.
– Vi er vant til å ha mange språk her, og vet hvordan vi kan imøtekomme dem. Jeg har vært i kontakt med en ukrainsk kvinne som nå er pensjonist, som kan være med og hjelpe dem med språket, sier Holst.
Stort nettverk i Startblokka
Moving Mamas flyttet inn i Startblokka i november. Der får kvinnene ikke bare arbeidstrening i enten kantinearbeid eller sydesign, men også muligheten til å få seg et nettverk.
– Vi har alt fra bydelen til veldedige organisasjoner og kunstnere her. Da får kvinnene mulighet til å bli kjent, sier Holst.
Bystyrerepresentant Hassan Nawaz (H) er på besøk hos Moving Mamas. Han sier seg enig med gründeren:
– Det viktigste er kanskje å vite at man har et sted å gå til, ikke nødvendigvis at man skal jobbe med dette resten av livet.
Fra før av har bydelene jobbet mye med å få på plass tilbud til barn og unge. Senest torsdag satte Bydel Stovner av 400.000 kroner til tilbud til nyankomne flyktninger, hovedsakelig til barn og unge. Nawaz mener at det også er viktig å få på plass tilbud til mødrene som kommer.
– Det bygger opp under frykten dersom man ikke har noe å gjøre. Jeg besøkte en ukrainsk familie som jevnlig fikk meldinger om enda et bombet bygg i nabolaget. De slipper ikke unna krigen. Det å få et lite frirom betyr mye for dem som nå bosettes i Oslo, sier han.
Skaper selvtillit
Moving Mamas startet i 2015 og har i dag systue i Startblokka, samt tilbud i Ski kommune og i Jevnaker. Gjennom den tiden har flere innvandrerkvinner fått muligheten til å utvikle seg hos dem.
– Det er et stort kultursjokk plutselig å komme til Norge. Mange har gått fra å være hjemmeværende med et stort fellesskap rundt seg, til å sitte i Norge med helt andre forventninger til seg. Den overgangen er vanskelig, understreker Holst.
Flere av dem som etterhvert har kommet inn til Moving Mamas har vært flere runder i arbeidstrening.
– Det tærer på selvtilliten å ha hatt fem-seks runder i arbeidstrening, uten å føle at man har lykkes. Når de kommer til oss, så skal de vite at her er ingen spørsmål dumme.
At kvinnene har bygd opp selvtillit og skaffet seg venner, er tydelig. Moving Mamas arrangerte vårfest senere på ettermiddagen, og både smil og latter satt løst etter hvert som kvinnene dukket opp i Startblokka.
Behov for forutsigbarhet
Moving Mamas retter seg spesielt mot innvandrerkvinner som ikke er aktivisert, blant annet gjennom Moving Mamas Academy. Der får kvinnene både arbeidstrening og hjelp til hvordan man lager CV, skriver søknad og har jobbintervju.
– Problemet er at vi som kommersiell aktør sliter med å få tilskudd som vi søker på. Særlig i Oslo er det vanskelig å vite hvor man skal henvende seg. Samtidig er vi altfor små for de store anbudsprosessene i Nav, sier Holst.
Både hun og daglig leder i Moving Mamas, Maria d’Erasmo, opplever at det er utfordrende å få penger som kan sikre tilbudet.
– Vi klarer oss, men det er trangt. Vi erfarer også at hver bydel har sin egen praksis vedrørende spørsmål om individuell økonomisk støtte rundt kvinnene, sier d’Erasmo, før Holst tilføyer:
– Hadde vi hatt mer penger og forutsigbarhet, kunne vi ha utvidet og fått til mer for flere i samme situasjon. For å få til det, er vi avhengig av støtte fra Oslo kommune i form av midler.
Det tar Hassan Nawaz med seg tilbake til rådhuset.
– Den kvaliteten og hva man oppnår her er viktig. Det å få foten inn er avgjørende. Moving Mamas er et viktig tilbud til og for kvinner i en vanskelig livssituasjon, og som trenger et sted å gå til der de får et fellesskap og muligheten til å få en fot inn i arbeidslivet eller meningsfylte aktiviteter, understreker Nawaz.