JULESANG MED BUDSKAP: Jan Bøhler og Bent Åserud synger i denne sangen om ønsket om å få bevart Ullevål sykehus til jul. Sangen slippes fredag. Foto: x
JULESANG MED BUDSKAP: Jan Bøhler og Bent Åserud synger i denne sangen om ønsket om å få bevart Ullevål sykehus til jul. Sangen slippes fredag. Foto: xBilde 1 av 1

Jan Bøhler slipper julesang:

Vil ha «Ullevål til jul»

Saken om Ullevål sykehus er Jan Bøhlers hjertebarn. Nå har han i samarbeid med Bent Åserud fra Junipher Greene lagd sang om sykehuset, med håp om å snu regjeringens sykehusplaner.

Jan Bøhler valgte etter valget å bli styremedlem i Redd Ullevål sykehus, etter at regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet bestemte seg for å ikke verne Ullevål sykehus. Fordi Bøhler selv hadde vært tydelig på at Ullevål sykehus måtte bevares, takket han nei til jobb i regjeringen og har viet tiden sin til sykehuskampen.

Det ferskeste tillegget kommer i musikkform. Sangen «Ullevål til jul» er et samarbeid mellom Jan Bøhler og Bent Åserud, kjent fra Junipher Greene. Åserud har lagd filmmusikk til flere filmer, blant annet Orions Belte.

Sangen skulle hatt urpremiere under fakkeltoget tirsdag, der aksjonsgruppene for alle Oslosykehusene skulle samles for å markere motstand til sykehusplanene. Jan Bøhler skulle da holde appell, der sangen ville bli en del av talen. Når det ikke lot seg gjøre, har Bøhler og Åserud heller valgt å slippe en musikkvideo som hyller sykehuset.

Sangen og musikkvideoen legges ut på Youtube og Spotify på fredag.

Ullevål til jul
…med Jan Bøhler.

Dette er sykehusstriden

• Helsedepartementet ønsker å rive Ullevål sykehus og bygge nytt på Gaustad. Funksjoner som psykiatri foreslås flyttet til nye Aker sykehus. Bakgrunnen er gammel bygningsmasse på Ullevål sykehus og ønske om mer samlokalisering av faggrupper.

• Samtlige bydeler har uttalt seg negative til planene, blant annet av kostnadshensyn og bekymringer knyttet til kapasitetsutfordringer på Gaustadtomta. I Groruddalen har det også vært en bekymring for at planene vil gjøre at ikke alle bydeler i Groruddalen vil få Aker sykehus som lokalsykehus når andre bydeler også vil sokne dit.

• Bystyret er negative til planene. I Oslo er det kun Høyre som stiller seg bak sykehusplanene lokalt. På Stortinget har forslagene flertall og støtte fra blant andre Arbeiderpartiet.

• Aksjonsgruppene og bystyret ønsker å bevare de nåværende byggene og utvide Ullevål, samt unngå at for mange funksjoner legges til nye Aker sykehus.

• Under valgkampen ble sykehusprosjektet et av de store stridsspørsmålene. Senterpartiet gikk blant annet hardt ut og sa at Ullevål sykehus måtte bevares. Det ble blant annet referert til som en kampsak for partiet.

• Regjeringen sa i Hurdalsplattformen at Aker sykehus skal opprettes som lokalsykehus for Groruddalen, men de har også besluttet å følge de nåværende sykehusplanene fra den forrige regjeringen.