– Det viktigste poenget mitt er at de aller fleste med psykiske problemer ikke er farlige, men en del av dem makter ikke å bo alene. Et lite fåtall kan da bli voldelige, sier Rosenqvist.
Hun understreker gjentatte ganger dette poenget, samtidig som hun påpeker at det for de sykeste er helt nødvendig med større grad av oppfølging.
– Jeg er veldig bekymret for dem. Samfunnet i dag evner ikke å se behovet for å passe bedre på dem, sier Rosenqvist.
Setter fokus på de sykeste
I foredraget hun tar med seg til Rødtvet er det nettopp dette det skal handle om. Rosenqvist stiller og svarer på spørsmålet om hva samfunnet kan gjøre for å hjelpe dem som er sykest. Ikke bare for å unngå at de reagerer med vold, men også for å hjelpe dem som ellers hadde risikert å bli sykere fordi de ikke får god nok oppfølging.
– Den viktigste grunnen til å gi omsorg er at de har det vondt. Klarer man å gi dem den omsorgen de trenger, som kanskje også går ut på å ha dem innlagt lenger, så er det riktig, mener hun.
For Rosenqvist, som hun skal fortelle i foredraget, er klar på at det i dag er for få sengeplasser i psykiatrien. Det går ut over de sykeste.
– Jeg er veldig bekymret for nedbyggingen av psykiatrien. Mange skrives ut før de er i stand til å ta vare på seg selv. Da går det ut over dem selv, pårørende får økt belastning og naboer kan ende opp med å bli utsatt for vold og trusler, advarer Rosenqvist om.
Tar fra egen erfaring
Randi Rosenqvist har blant annet vært sakkyndig psykiater i flere store rettssaker i Norge, og hennes erfaringer danner rammen for arrangementet onsdag 17. januar. Hun håper å rette fokuset på forbedringspotensialet i helsevesenet, samtidig som hun deler av egne opplevelser fra et omfattende yrkesliv.
Foredraget starter klokka 12.00. Som alltid er kaffe og te inkludert i inngangen. Om du ønsker å sikre deg en god plass før foredraget, er det anbefalt å være ute i god tid. Kafeen er også åpen om du ønsker å kjøpe noe å spise.