Dag Endal.
Dag Endal. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 4
SER FREMOVER: Dag Endal har knapt tid til å runde 70. Selv skjønner han ikke at han har nådd den milepælen, for han føler at han bare er halvveis i livet. Men han er fast bestemt på å bli Norges beste fotballspiller i klasse 80 år når den tid kommer.
SER FREMOVER: Dag Endal har knapt tid til å runde 70. Selv skjønner han ikke at han har nådd den milepælen, for han føler at han bare er halvveis i livet. Men han er fast bestemt på å bli Norges beste fotballspiller i klasse 80 år når den tid kommer. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 4
STEMMER IKKE: Det blir egentlig galt å ta et bilde av Dag Endal som holder på kun én ball - for dette er mannen som alltid har særdeles mange baller i lufta samtidig.
STEMMER IKKE: Det blir egentlig galt å ta et bilde av Dag Endal som holder på kun én ball - for dette er mannen som alltid har særdeles mange baller i lufta samtidig. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 4
STEMMER IKKE: Det blir egentlig galt å ta et bilde av Dag Endal som holder på kun én ball - for dette er mannen som alltid har særdeles mange baller i lufta samtidig.
STEMMER IKKE: Det blir egentlig galt å ta et bilde av Dag Endal som holder på kun én ball - for dette er mannen som alltid har særdeles mange baller i lufta samtidig. FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 4

Dag Endal runder 70 år! Da blir det 100-årsjubileum…

Han fyller 70 og har knapt tid til å møtes – selv om det er helg. Skulle tro pensjonisten Dag Endal i hvert fall tok det litt med ro i helgene – men så feil kan man ta.

Dette er mannen som har en finger med i det meste på Haugerud og mener at uka ikke er utnyttet godt nok før man har holdt på fra mandag morgen til søndag kveld. Dessuten skal 70-årsdagen markeres med et 100-årsjubileum!

– Går det greit å treffes på lørdag?


– Det skal nok gå fint, men la meg sjekke opp først, svarer Dag Endal i mobilen.

Det tar et halvt minutts tid.

– 18.00 på lørdag går greit. Ses på fotballbanen på Haugerud.
Det ender med at vi treffes 18.30. Det ble vanskelig å nå Haugerud i tide til 18.00.

SER FREMOVER: Dag Endal har knapt tid til å runde 70. Selv skjønner han ikke at han har nådd den milepælen, for han føler at han bare er halvveis i livet. Men han er fast bestemt på å bli Norges beste fotballspiller i klasse 80 år når den tid kommer. FOTO: Rolf E. Wulff

Rolig lørdag

– Du er pensjonist?


– De siste fire årene, smiler Dag.

– Hvorfor da så opptatt på en lørdag? Jeg snakker ikke om å sitte i en gyngestol med en bok, men en lørdag, liksom?


– Etter en litt uheldig hendelse i forbindelse med en fotballkamp på banen her en tid tilbake, har det blitt et par større medieoppslag. Greit nok at det aldri skulle ha skjedd. Men når media ser kun den ene siden av saken, og bruker den ene episoden til å rakke ned på hele Haugerud, kan jeg ikke sitte stille uten å ta til motmæle. Så i dag tidlig skrev jeg en kronikk for å sette det hele i et riktig perspektiv. Så har jeg kjørt guttungen (20) til en jazzkonsert. Siden bar det av gårde til Bærum for å se en kamp med Haugeruds A-lag i cricket før det ble et møte for å planlegge den kommende basketsesongen for A-laget. Ja, og nå sitter jeg her og prater med deg. Men dette er faktisk en rolig lørdag, humrer Dag.

– Har du tenkt å ta deg tid til å feire 70-årsdagen?
– Nei. Jeg skal vente litt slik at det blir et 100-års jubileum, er svaret.

– Stå over 70-årsfesten og vente til du blir 100 før det skal feires noe?

– Nei, kommer det kjapt

– Kan De være så snill å komme med en liten oppklaring, herr Endal?

– Dattera fyller snart 30, så da slår vi det sammen slik at det blir 100-årsfest, smiler han lurt.

Da fikk vi i hvert fall oppklart det.

Halvt århundre

For å skjønne hvorfor den uforskammet spreke, hvithårede og brunbarkede Dag Endal er så voldsomt opptatt, får vi ramse opp litt av det han holder på med for tiden. Han er leder i Haugerud IF, leder for Haugerud basket, styremedlem i Haugerud fotball, leder for Haugerud tennis, leder for Samarbeidsrådet Haugerud-Trosterud (dette innebærer arbeid og samarbeid med velforeninger, borettslag, speideren, idretten, menigheten, moskeen og det frivillige arbeidet i området). Han er også styremedlem for styringsgruppa for områdeløft Trosterud-Haugerud. Sistnevnte ligger under Bydel Alna og handler om det omfattende planprogrammet for området.

– Bare det siste er nærmest en fulltidsjobb. Fem dager i uka planlegger vi for et halvt århundre fremover. Det skal bygges hus og anlegg, skole og idrettshall for barnebarna til dem som nå går på barneskolen her, poengterer Dag.

STEMMER IKKE: Det blir egentlig galt å ta et bilde av Dag Endal som holder på kun én ball – for dette er mannen som alltid har særdeles mange baller i lufta samtidig. FOTO: Rolf E. Wulff

Kommende generasjoner

– Jeg er opptatt fra mandag morgen til søndag kveld. Jeg er bare skapt sånn, og heldigvis blir jeg aldri sliten. Nå som jeg er pensjonist har jeg all tid til å være idrettsleder og ha en finger med i det jeg kan komme over i området, hvilket på den andre side innebærer at jeg aldri har fri. Men jeg elsker det. Det er meningsfylt. Da kan det ikke bli bedre, slår Dag fast. Han har bodd med kona på Haugerud siden 1986.

– Vi som bor på, og har sterke følelser for, stedet er de som best ser hva som trengs. Derfor er det viktig at vi engasjerer oss i det som skjer i dag, men også er med på å forme stedet for fremtiden slik at det blir best mulig for kommende generasjoner.

– Dessuten er Haugerud IF mer enn et idrettslag. Haugerud kirke er mer enn en kirke, og de forskjellige borettslagene er mer enn borettslag. Alt henger sammen med alt, og alle her skal se at vi bryr oss. Det blir som de ofte sier på det afrikanske kontinentet – det skal en hel landsby til for å oppdra et barn. Her på berget har vi uttrykket nabokjerringa, smiler Dag.

Full tillit

Hele livet har rusforebygging ligget ham nært, både i jobb og frivillighet. Som yrkesaktiv har det alltid handlet om frivillighetssektoren. Fire år som generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Ti år som leder for Miljøheimevernet (i dag Grønn Hverdag). Leder for Hold Norge rent-kampanjen. Styreleder i avholdsorganisasjonen IOGT Junior (i dag Junior- og barneorganisasjonen JUBA). Styreleder i Actis – Rusfeltets Samarbeidsorganisasjon. Tretten år som prosjektkoordinator for utviklingsprosesser i Afrika og Asia for bistandsorganisasjonen FORUT (solidaritetsaksjon FOR UTvikling).

– Jeg har alltid vært opptatt av at det må jobbes sammen i en ramme av full tillit og respekt. At man kan stole helt og fullt på hverandre. Det er alt du trenger i livet. Da lykkes både du og alle de andre rundt deg, poengterer Dag.

Like fullt gir vi ham tittelen Mr. Haugerud, selv om han ikke liker en slik karakteristikk. Det er lagarbeid som gjelder. Alle like viktige. Men han fortjener i høyeste grad den hedersbetegnelsen.

Halvveis i livet

Det å fylle 70 har kommet som et sjokk.

– Jeg har ingen problemer med å bli 70. Sjokket skyldes at jeg overhodet ikke ser på meg selv som en 70-åring. Det står riktignok i passet at det skal rundes 70. I henhold til fødselsattesten skal det også medføre riktighet. Men i huet mitt er jeg bare halvveis i livet. Da er 70 år bare et tall det er morsomt å runde, humrer Dag.

Dessuten har han bestemt seg for å være naiv.

– I den forstand at jeg alltid har tro på at alt skal gå bra og at vi alltid får til alt innen frivillighetsarbeidet. Heldigvis har jeg sammen med mange andre fått til det meste vi har bestemt oss for, sier Dag.

Han legger imidlertid til at han i arbeidslivet ikke har hatt en slik naivitet. Der har han stått øye til øye med livets realiteter.

Elsker historie

– Trygt, godt og hyggelig. Haugerud er stedet. Mangfoldet her er en styrke og en ressurs. I yrkeslivet ble jeg vant til å forholde meg til andre kulturer jeg lærte utrolig mye av. På Haugerud fortsetter den lærdommen, og jeg ser hver dag hvilken styrke det ligger i det. Men som alle andre steder er det også en del utfordringer, understreker Dag, som for øvrig så dagens lys på Raufoss og vokste opp på Gjøvik.

Det ble artium på Gjøvik gymnas og historie mellomfag ved Universitetet i Bergen.

– Elsker historie og har stor interesse for geografi, språk (grammatikk, dialekter, fremmedspråk), litteratur i alle varianter og musikk (jazz, funk, blues og 60-tallspop). Alt lar seg kombinere med et hektisk yrkesliv, frivillig arbeid og lederverv i idretten, understreker Dag.

Norges beste

Formen holdes ved like ved å sykle, gå i marka og spille «gubbefotball» hver søndag kveld.

– De eneste gangene jeg kjenner at det kan knirke litt i leddene er når jeg skal ut av senga på mandagsmorgenen etter nærkontakt med gamlingene, humrer Dag.

Han har forresten sportslige ambisjoner når det gjelder fotball.

– Det langsiktige målet er å nå toppen som fotballspiller når jeg runder 80, proklamerer han

– Det vil si at Liverpool eller Manchester City ikke trenger å ringe riktig ennå?


– De kan begynne å ringe om ni år. Det tar nok et års tid med forhandlinger før jeg kommer til å si meg fornøyd med kontrakten!

Det blir uoverkommelig selv for Dag Endal. Men at han skal bli Norges beste fotballspiller i klasse 80 år om ti år mener han er et helt realistisk mål. 

Vi tror ham – for husk at «naive Dag» stort sett får til alt han har trua på!

Dag Endal

• Kåret til årets idrettsleder i Groruddalen av Akers Avis Groruddalens lesere i 2015

• 
Tildelt Oslo Fotballkrets honorære lederstipend 2021

• Tildelt Norges Idrettsforbunds pris «Årets ildsjel» for Oslo fylke i 2022 for sin innsats som idrettsleder og «forebyggingsaktivist»

• Kåret til «Årets Osloborger» av Aftenpostens lesere 2022 for innsatsen for Haugerud IF og nærmiljøet