Foto: Henning Luke Tørnby
Foto: Henning Luke TørnbyBilde 1 av 2
I AKSJON: Oslo Roller Derby i aksjon i returoppgjøret mot Nidaros i Apalløkka i september 2019. Foto: Henning Luke Tørnby
I AKSJON: Oslo Roller Derby i aksjon i returoppgjøret mot Nidaros i Apalløkka i september 2019. Foto: Henning Luke TørnbyBilde 2 av 2

Dette er Oslo Roller Derby

Vi har stor forståelse for Ammerud Baskets frustrasjon og ønske om et best mulig tilbud til barn og unge i Grorud bydel. Samtidig har vi et spesielt behov for å korrigere de uriktige uttalelsene om roller derby som kom fram i artikkelen i avisa Akers Avis Groruddalen forrige uke.

Oslo Roller Derby, som ble beskrevet som en trimgruppe for damer 25+ uten et eneste medlem i Grorud bydel, driver i virkeligheten med en høyintensiv fullkontaktsport på rulleskøyter.

Roller derby har vært blant de raskest voksende sportene i verden siden 2000-tallet, og kom til Norge i 2010. Oslo Roller Derby startet i 2011, og vi er i dag en idrettsgren under Norges Skøyteforbund.

Fra hele byen

Vi har et a- lag og et b-lag, samt en nybegynnergruppe som hadde rekordhøy påmelding under pandemien mens hallene fremdeles var åpne. Vi har medlemmer fra hele byen, også Groruddalen, og vi ønsker spillere av alle kjønnsidentiteter og legninger velkommen til et svært inkluderende treningsmiljø.

Det stemmer at vi ikke har seriespill. Det finnes enn så lenge ingen norsk liga i roller derby, da sporten ennå er ung i Norge. Men siden 2019 har vi vært en del av NM-veka organisert av Norsk Tipping og Norges idrettsforbund og fått støtte til deltakelsen av Sparebankmidlene. I tillegg konkurrerer Oslo Roller Derby på internasjonalt toppnivå.

Som resten av breddeidretten er det over ett år siden vi har kunnet utøve idretten vi elsker. Men heldigvis har vi klart å holde hjulene i gang først ved skøyteteknikk og utholdenhetstrening med avstand så lenge hallene var åpne og deretter med ukentlige online-treninger. Nå gleder vi oss veldig til vi kan få komme inn i hallen igjen, og begynne oppkjøringen til neste NM i Bergen i mars 2022, der vi skal forsvare vår tittel som norgesmestere.

– Skader ikke gulvet

I artikkelen ble det også nevnt at utstyret vi bruker skader parkettgulv. Dette er en vanlig misforståelse som dessverre dukker opp med jevne mellomrom. Skøytene våre lager lyd når vi bremser eller endrer retning, og vi har forståelse for at dette kan høres voldsomt ut første gang man opplever det.

Men lyden skapes av friksjon mellom hjul og gulv, og i de 20 årene sporten har eksistert internasjonalt er det ikke funnet noe bevis for at vi skader parkettgulv utover vanlig slitasje som all aktivitet på gulvet fører til.

I AKSJON: Oslo Roller Derby i aksjon i returoppgjøret mot Nidaros i Apalløkka i september 2019.
 Foto: Henning Luke Tørnby

I AKSJON: Oslo Roller Derby i aksjon i returoppgjøret mot Nidaros i Apalløkka i september 2019.
Foto: Henning Luke Tørnby

Glade i Apalløkka

Vi er veldig glade for å ha hatt Apalløkka som hjemmebane for våre kamper flere ganger i året siden 2013, og som fast treningssted i flere år. Vi har alltid følt oss veldig velkommen i hallen og på Ammerud, og spesielt etter at vi for et par år siden fikk markert vår egen bane på gulvet. Det er den eneste oppmerkede roller derby-banen i Oslo.

Vi ønsker å være en positiv del av lokalmiljøet, og opplever at de som har kommet og sett på kampene våre eller deltatt på åpen trening har satt stor pris på å få en litt annerledes og fartsfylt idrettsopplevelse på Apalløkka.

Vi syns det er flott at lokalavisa skriver om og retter søkelyset mot hallproblematikken i Oslo kommune. At for mange idrettslag må dele på for få treningstimer er noe som rammer alle idrettslag, store som små, og idrettsutøvere i alle aldre.

Drømmen vår er en dag å kunne flytte til vår egen hall, der vi både kan trene og legge opp til annen aktivitet på rulleskøyter. Det hadde både gagnet sporten vår og frigjort noen timer i hallfordelingen. For å kunne gjøre det trenger vi 1000 kvm med betong eller parkettgulv. Om noen kjenner til aktuelle lokaler for oss, hadde vi satt stor pris på tips!

Men for nå håper vi at vi vil se mange groruddøler på tribunene neste gang vi inviterer til hjemmekamp på Apalløkka.

Styret i Oslo Roller Derby