Oppsetningen som er laget av Zeshan Shakar (forfatteren bak bøkene Tante Ulrikkes vei og Gul bok) og rapper Don Martin, begge fra Groruddalen, handler om hvordan t-banens Linje5 rommer et stort og blandet fellesskap i denne delen av byen. Og om hvordan Linje5 binder folk sammen, som limet i Oslos største region.
Underveis i stykket blir både rasisme, politibrutalitet, framtidshåp og kjærlighet vist fram inne i en av Linje5s vogner. Innimellom stiger Don Martin fram på scenen med sine stykker, ikke minst «Hvis Linje5 kunne snakke». Oppsetningen har fått strålende anmeldelser i pressen, for eksempel i Aftenposten som trillet terningen til 6: «Zeshan Shakar og Don Martin lager t-baneteater på hiphopens premisser. Det gjør Rommen Scene til en av de morsomste og viktigste stoppestedene akkurat nå».
Koste seg
De 30 guttene fra håndballaget med samme navn som t-banelinja hadde klart å sikre seg billetter på den populære forestillingen sponset av Kavli-fondet. De fleste av dem bor på ulike steder langs Linje5, og bruker banen daglig for å komme seg til trening. Da Don Martin introduserte stykket, sendte han også en egen hilsen til håndball-Linje5. Det gikk rett hjem.
– Veldig bra stykke. Det var reine fakta, sier midtback Hassan El Hilali Hamamou fra Haugenstua som likte at stykket handlet om steder han kjenner og at skuespillerne snakket hans språk.
Bakspiller Milan Kajwal Kamal fra Linderud er enig.
– Særlig den scenen der det var billettkontroll var kul, sier han.
– Kult for gutta
Lagleder Hege Almerud, som selv er Vestli-jente, har lenge ivret for et håndballtilbud som kan samle spillere fra hele Groruddalen, slik at alle har et tilbud selv om deres nærklubb ikke har håndballgruppe.
– En viktig del av Linje5 er respekt og stolthet av hvor vi kommer fra. Derfor er det kult at spillerne opplever at deres språk, kultur og miljø blir tatt på alvor, sier Almerud.