Søndag sparkes fotballsesongen til Grorud IL i Post Nord-ligaen i gang med hjemmekamp mot opprykksfavoritt Tromsdalen. Da håper Grorud IL å stille med 12 mann. Etter å ha slitt med dårlig oppmøte på hjemmekampene en stund, gjør de nå grep for å lokke publikum på kamp. Det kuttes kraftig i billettprisen som før var 150 kroner, men som nå er satt ned til 50 kroner!
– I tillegg til å senke prisen skal vi fylle tribunen ved å fortsette å spille attraktiv fotball sånn som vi gjorde i fjor, men med færre baklengsmål, sier daglig leder Frode Englund.
Grorud Arctic Match har en kapasitet på 1700 tilskuere, men likevel var det oftest ikke mer enn 250 publikummere på kamp i fjor.
– Jeg vet ikke hvor mange vi hadde i fjor som snudde i døra på grunn av prisen. Den gamle prisen på 150 kroner er nok etablert hos de fleste, så nå må vi sørge for at de får med seg at vi setter den kraftig ned, sier Håkon Kjeldsen, leder for marked, sponsorer og økonomi.
De som kom på seg på kamp på Grorud fikk ofte god valuta for pengene.
Vanvittige oppgjør
Grorud leverte publikumsvennlig fotball på Grorud Arctic Match i fjor med storseire over blant andre Gjøvik-Lyn (8-0), Junkeren (5-0) og en knallsterk 4-0-seier over søndagens motstander Tromsdalen. I tillegg til knusende hjemmeseire ble det flere ganger stor dramatikk, for eksempel da Strømmen kom på besøk og røvet med seg alle poengene. Grorud ledet 2-0 til det var spilt 69 minutter, men da dommeren blåste av kampen hadde gjestene snudd resultatet til 3-2.
Englund sier at det er viktig å starte sesongen godt og gjøre det tydelig at på Grorud Arctic Match er det alltid best å være spiller og publikummer når hjertet banker gult og blått.
– Resultatet i den første hjemmekampen avgjør hvor mange som kommer i neste, sier han.
– Vi tror også at folk droppet å komme på kamp da sesongen var ganske avgjort litt for tidlig i fjor, legger Kjeldsen til.
Grorud åpnet fjorårets sesong med et pinlig 1-3 tap hjemme mot nyopprykkede Strindheim. Etter det ble en tidlig exit mot Frigg i NM.
– Heie på drakta, ikke spilleren
Storkamper og lokaloppgjør trekker gjerne mange tilskuere. Det fikk man se da Skeid og Kjelsås kom på besøk. Det hører også til historien at Grorud mobiliserte stort i flere bortekamper.
– Betydningen av supporterne våre så vi i den råeste opplevelsen i fjor da vi lå under 0-3 mot Kjelsås før vi snudde og vant 4-3. Jeg husker også da vi spilte borte mot Skeid, og hele kortsiden på Nordre Åsen var gul og blå. Da slet gutta med å kommunisere under oppvarmingen, fordi det var så mange som heiet og laget lyd, sier Englund.
Han og Kjeldsen sier at klubben trenger å bygge en tribunekultur, og sier at man så tendenser til det da Grorud spilte i OBOS for tre år siden.
– Da hadde vi en kjerne med tilskuere som enten hadde en kompis, et familiemedlem eller en kjæreste på laget. De som var her da, de er ikke her lenger, nå må vi bygge en ny kjerne. Og så må vi sørge for at den nye kjernen består av folk som heier på drakta og ikke på spilleren.
– Kommer til å bli kaos
Klubben erfarer også at det ikke nødvendigvis er bortelaget med kortest reisevei som mønstrer flest bortesupportere.
– Vi ble overrasket. Ta Strømmen da, det kom veldig få fra Strømmen, men så hadde vi Junkeren på besøk og det trakk langt flere bortesupportere, og det handler blant annet om at det bor mange bodøværinger i Oslo, sier Englund.
– Hvilke lag i avdelingen har en tribunekultur dere ønsker å kopiere?
– De har en kultur i Levanger, de spilte jo i OBOS i fjor. Og så kommer det til å bli kaos når vi skal til Mo i Rana og spille mot Rana. De er nyopprykka, og det er stort for hele byen.
En større tribunekultur vil også bety mer penger i klubbkassa.
– Vi vet hvor vi bor
Grorud mener at de kan sette ned prisen på billettene samtidig som de øker inntektene på kampdager ved at nettopp flere kommer og flere bruker penger.
– Hvis like mange kommer på kamp i år som i fjor, tror jeg kampdaginntektene blir de samme. Man får en billigere billett, og har mer man kan bruke i kiosken. Det vi må gjøre da er å sørge for at terskelen for å gå på kamp er lav og at enda flere kommer, og det klarer vi med lavere billettpriser, sier Kjeldsen.
– Og vi vet hvor i byen vi bor. Det er et område med levekårutofrdringer, og da ønsker vi ikke at billettprisen skal være ekskluderende for dem som vil gå på kamp, avslutter Englund.