Rune Gjelberg tar over stafettpinnen etter Vidar Noreng som nylig ga seg som daglig leder i Furuset IF. Noreng etterlater en veldrevet idrettsforening til Gjelberg, og sistnevnte har ikke bare ambisjoner om å videreføre mye av hverdagen under Noreng, men har også sine egne planer, og uten tvil store utfordringer han må løse.
Nytt lag
Gjelberg var tidligere prosjektkoordinator i Furuset IF og overtok sjefsrollen etter Noreng i begynnelsen av september.
– Det føles godt, jeg har vært her i så mange år, så dette er både spennende og utfordrende, og kanskje til og med litt skremmende. Vi har så mange utrolig flinke folk her, både i administrasjon, drift og alliansene, som gjør et godt stykke arbeid. Jeg skal bare koordinere og sørge for at ting fungerer fra år til år.
Både økonomisk og sportslig går det godt med Furuset IF. Regnskapet er positivt, de eier anleggene de bruker og gjelden er nedbetalt, og pågangen av medlemmer er stor og kommer fra flere steder enn Furuset. På spørsmål om det er aktuelt med nye idretter i idrettsforeningen, sier Gjelberg at det er noe de vurderer.
– Vi forsøker, men det står på kapasiteten. I hallen er den sprengt, særlig på kveldstid. Håndballen drives godt og har endelig fått et guttelag på beina, det er mange år siden sist.
Dilemma
Furuset IF har fem allianser underlagt seg: ishockey, fotball, håndball, tennis og allidrett som har ca. 2400 medlemmer. Under allidrett finner man frisbee-gruppa.
– Frisbee-gruppa ble nylig norgesmestere, men utfordringen der er at ingen av medlemmene kommer fra Furuset. Alle kommer utenfra. Så mitt fokus fremover er at vi skal være en lokal breddeklubb, men med elitesatsing der det er grunnlag for det, både økonomisk, sportslig og med tanke på medlemmer.
– Hvordan ser hverdagen ut om ett, tre, fem eller ti år?
– Jeg håper at alle alliansene klarer å holde det gode arbeidet som de gjør gående, samt at vi holder rekrutteringen oppe og frafallet så lite som mulig. Men jeg kommer til å være opptatt av at vi må prøve å holde kostnadsnivået nede, sånn at barn og ungdom fra vårt eget lokalmiljø har et tilbud.
Men i tillegg til støtte fra det offentlige er Furuset IF også noen ganger så heldig at de får hjelp fra uventet holdt. Nylig fikk tennisgruppa etterlengtede midler da lakseprinsen Gustav Magnar Witzøe var på besøk og overrakte dem én million kroner. Det kommer godt med til blant annet tennishallen ved IKEA som er slitt, og arealet er oppbrukt. Der eier de kun bygget, mens de fester tomten av kommunen.
Foreldreengasjement varierer i ulike idretter
Av bidrag fra det offentlige er han tydelig på at klubbene og deres medlemmer fortsetter å få kontingentstøtte. Det er ingen hemmelighet at idrettsforeningen er en nærklubb i et område med mange lavinntektsfamilier.
– Vi må holde inntekten oppe og avgiften nede, men det er viktig at ikke alt blir gratis, for da får man ingen forpliktelser til ting. Vi ønsker å gi våre medlemmer lav medlemskontingent og deltakeravgift.
Avisa spør Gjelberg om hvordan de jobber med å rekruttere foreldre. Gjelberg svarer at de ofte ser svært engasjerte foreldre når barna holder på med aktiviteter i Furuset Forum, men at det er langt vanskeligere å få foreldre til å engasjere seg i bortekamper med fotballaget.
– Det handler også om å gjøre foreldrene klar over det faktum at vi er på utkikk etter frivillige og folk som kan jobbe dugnad.
Løsningen kan være ungdommer og unge voksne på Furuset.
Mer ansvar til unge
Gjennom lederprogrammet Alnaskolen har ungdommer i mer enn ti år fått lederutdanning innen idrett, politikk, samfunnsliv og organisasjonsarbeid.
– Da er det litt opp til våre ungdomsledere og instruktører å dra foreldrene litt med i aktiviteten og ha en dialog med dem. Men vi har også snakket om et prosjekt vi kaller Foreldreguiden, som er basert på Aktivitetsguiden. For mange ganger er foreldre med på for eksempel kamp, men sitter bare på telefonen. Vi trenger at noen huker tak i dem og forteller hva vi har behov for. Noen foreldre kvier seg for å engasjere seg fordi de tror det er store oppgaver de må utføre, men det er faktisk små oppgaver det ofte er snakk om.
Som prosjektkoordiator var Gjelberg ansvarlig for blant annet Alnaskolen. Det ansvaret blir nå lagt til unge voksne som selv har gått Alnaskolen.