– Det begynte med en burfotball-turnering, så ble det nattcup i den nye Greihallen. Nå blir det ny nattcup i Vallhall. Vi dobler deltakelsen for hver gang, opplyser Erik Rosland.
Innimellom har de også arrangert både sjakk og bordtennisturnering
Felles bakgrunn
– Til Vallhall er det påmeldt 64 lag. 48 guttelag og 16 jentelag.
– Vi er spesielt glad for at vi etter hvert får med så mange jenter.
– På den første burfotballturneringen måtte vi jobbe for å få med jenter. I Vallhall vil det bli over 100 jenter som skal spille. Det betyr egen jentecup. Det er faktisk tre jentelag som står på vent for å være med, sier tidligere landslagsspiller Mohammed «Moa» Abdellaoue».
Sammen med Kamal Saaliti er han miljølærer/«Mot-coach» ved Apalløkka skole. Erik er miljøterapeut ved Vestre Aker skole og fremdeles aktiv fotballspiller på Kjelsås. Det er felles bakgrunn som fotballspillere og lærere på ungdomsskoletrinnet som har gjort at de vil legge til rette for ungdom også utenom jobben. Dermed ble prosjektet SåleVending etablert.
Dialog og samarbeid
Men de er langt ifra alene. De får utrolig hjelp fra venner, bekjente, lagkamerater og kollegaer.
– I Vallhall kommer vi til å være rundt 50 frivillige. I tillegg til spillere, trenere og foreldre vet vi at arrangementer som dette samler mye ungdom/kamerater til spillerne. Vi forventer rundt 700 tilstedeværende i Vallhall og må være forberedt på at det kan bli enda flere. Vi setter sikkerheten i høysetet. Vi har heldigvis også forebyggende enhet innen politiet som også er til stede ved våre arrangementer. Det er også dialog og samarbeid med bydelenes utekontakter, sier Kamal.
– Det har ikke vært noe problem tidligere, men når det etter hvert blir så stort omfang på oppleggene våre blir selvsagt sikkerheten enda viktigere, legger Erik til.
VELLYKKET BORDTENNISTURNERING: Forrige turnering som fant sted i regi av SåleVending var en bordtennisturnering i Bjølsenhallen med 50 deltakere.
Vanskelig økonomi
– Vi kan gjøre mye for ungdommen gjennom vårt arbeid på skolen, men det er begrenset. Derfor har vi bestemt oss for å legge til rette for idrettslige arrangementer utenom den organiserte ungdomsidretten. Med det vil vi gjøre en forskjell og ikke minst utligne forskjeller. I sistnevnte ligger det faktum at mange ungdommer holdes utenfor idrettsaktiviteter på grunn av vanskelig økonomi innen familien. Idrettsaktiviteter/medlemsavgift/utstyr er ofte kostbart. De som kommer fra familier med god økonomi er med på alt, andre holdes utenom og finner det ofte mye vanskeligere å komme med. Derfor er alt vi arrangerer gratis, forteller Erik.
Han mener dagens tilbud til ungdom er for dårlig og for dyrt.
– Fra Norges idrettsforbund har vi fått høre at hver fjerde ungdom som ikke er med i organisert idrett/aktivitet faktisk ønsker å delta på et eller annet. Det viser seg at 14 prosent er inaktive, 11 prosent plages av ensomhet og to prosent sier at de ikke har noen venner i det hele tatt.
Under den kommende nattcupen vil det også være ungdommer som stiller som dommere. Turneringene er for øvrig lagt opp slik at det er ungdommene som i stor grad danner sine egne lag og organiserer sin egen deltakelse. Ungdomsmedvirking er viktig i denne sammenhengen.
På kne
– Gutta i SåleVending mener også at bydeler og for så vidt områder jobber mot hverandre.
– Problemer oppstår når noen kommer ut av eget område. Det trenger ikke være mer enn at man har tatt t-banen noen stasjoner for langt. Bydelene kjenner til det, men finner det vanskelig å ta tak i problemene. Vi mener at våre arrangementer forebygger dette. Ved å invitere alle ungdommer i Oslo til store arrangementer, kan man stå sammen om noe i felleskap, sier Kamal.
– Alle spillere går ned på kne før hver kamp for å vise motstand mot rasisme. Da kan en person som har truet deg tidligere, altså fienden din, stå på kne på den andre banehalvdelen. Men der og da har de noe felles. Slik skapes et samfunn der alle kan leve sammen, påpeker Erik.
Til nå har SåleVending skapt en forskjell for godt over 1000 ungdommer.
– De etter hvert ganske store deltakertallene viser for fullt det behovet ungdommene sitter inne med for å oppleve samhold og tilhørighet. Det er viktig å kunne være en del av noe sammen. Det gir oss inspirasjon, sier «Moa».
– Vi har ikke tenkt å gi oss med det første. Selv føler vi enorm glede over å bruke all fritid til frivillig arbeid. Dette er for ungdommene, vår viktigste ressurs. Dette vil også bidra til at de vil gjøre det bedre på skolen hvor vi møter mange av dem i vårt daglige arbeid, understreker Kamal.
Egen logo
For ytterligere å vise guttas store ambisjoner har de nå også fått laget egen logo, hvor Såle står for Samhold, Åpenhet, Latter og Engasjement.
– Vi synes logoen fremhever disse verdiene på en nydelig måte. Bokstavene henger sammen for å vise at samhold binder folk sammen i fellesskap. Det passer perfekt at et menneske holder bokstavene samlet. De tre strekene i bokstaven «E» er like lange for å fremstille likestilling og likeverd. Sist, men ikke minst har vi to hender plassert inne i bokstaven «A». Det viser at SåleVending står sammen i kampen mot rasisme, sier Erik.
– Nå gleder vi oss til at hundrevis av ungdommer skal få tidenes opplevelse i Vallhall og til å gi tusenvis av ungdommer et gratis tilbud i fremtiden. Dette er bare begynnelsen!