STOR GRUPPE: Hele 55 barn og ungdom var med på den siste sommercampen i regi av Ammerud Basket.
STOR GRUPPE: Hele 55 barn og ungdom var med på den siste sommercampen i regi av Ammerud Basket. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 14
FANT VEIEN: Siden Nittedal ikke har noe baskettilbud i løpet av sommeren, tok Jakob (12) (t. v.) og William (13) turen til Groruddalen og Ammerud Basket sin sommercamp. De kan fortelle at det ble en lærerik og morsom camp.
FANT VEIEN: Siden Nittedal ikke har noe baskettilbud i løpet av sommeren, tok Jakob (12) (t. v.) og William (13) turen til Groruddalen og Ammerud Basket sin sommercamp. De kan fortelle at det ble en lærerik og morsom camp. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 5 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 6 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 7 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 8 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 9 av 14
INTERNASJONAL ERFARING: Sasha Polishchuk har vært hovedtrener under årets sommercamp. Nå skal hun spille for Ammerud basket kvinner, samtidig som hun skal treneret par av jentelagene. Hun kommer med lang erfaring fra internasjonal basket.
INTERNASJONAL ERFARING: Sasha Polishchuk har vært hovedtrener under årets sommercamp. Nå skal hun spille for Ammerud basket kvinner, samtidig som hun skal treneret par av jentelagene. Hun kommer med lang erfaring fra internasjonal basket. FOTO: Rolf E. WulffBilde 10 av 14
INTERNASJONAL ERFARING: Sasha Polishchuk har vært hovedtrener under årets sommercamp. Nå skal hun spille for Ammerud basket kvinner, samtidig som hun skal treneret par av jentelagene. Hun kommer med lang erfaring fra internasjonal basket.
INTERNASJONAL ERFARING: Sasha Polishchuk har vært hovedtrener under årets sommercamp. Nå skal hun spille for Ammerud basket kvinner, samtidig som hun skal treneret par av jentelagene. Hun kommer med lang erfaring fra internasjonal basket. FOTO: Rolf E. WulffBilde 11 av 14
INTERNASJONAL ERFARING: Sasha Polishchuk har vært hovedtrener under årets sommercamp. Nå skal hun spille for Ammerud basket kvinner, samtidig som hun skal treneret par av jentelagene. Hun kommer med lang erfaring fra internasjonal basket.
INTERNASJONAL ERFARING: Sasha Polishchuk har vært hovedtrener under årets sommercamp. Nå skal hun spille for Ammerud basket kvinner, samtidig som hun skal treneret par av jentelagene. Hun kommer med lang erfaring fra internasjonal basket. FOTO: Rolf E. WulffBilde 12 av 14
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023
AMMERUD BASKET SOMMERCAMP 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 13 av 14
STOR GRUPPE: Hele 55 barn og ungdom var med på den siste sommercampen i regi av Ammerud Basket.
STOR GRUPPE: Hele 55 barn og ungdom var med på den siste sommercampen i regi av Ammerud Basket. FOTO: Rolf E. WulffBilde 14 av 14

Uke etter uke med basketglede i Apalløkkahallen

Syv uker med åpen hall og to basketcamper. Det har aldri vært stille i Apalløkkahallen gjennom skoleferien. På den avsluttende campen var det rekorddeltakelse med 55 unge basketspillere.

– Det er vanvittig moro å se hvor mange som er med. Her er det lokale barn og ungdommer, både aktive spillere i klubben og andre som er med. På campene har vi i tillegg spillere fra andre klubber og steder. De kommer fra Eidsvoll, Langhus, Kjelsås, Bøler, Ullern, Bislett og Nittedal, sier leder i Ammerud basket, Ellen Hamremoen.
– Her på Ammerud har vi et tilbud ingen andre kan vise til gjennom en lang sommerferie, legger hun til.

Nye grupper

Fem av ukene har vært såkalte «åpen hall»-tilbud hvor barn og unge kan komme og rett og slett spille basket på eget initiativ. Det er seks timer på dagtid og fem timer på kveldstid.
– Det har vært barn og unge fra 10-20 år. Det har fungert veldig bra under oppsyn av voksne fra klubben. Men de har stort sett organisert seg selv. De samler seg i grupper og spiller mot og med hverandre, og det fine er at det blir aldersforskjeller og både jenter og gutter sammen. Så dannes det nye grupper. Det skifter hele tiden. Noen foretrekker å trene på skudd alene. Det kan være to som prøver seg mot hverandre. Dette ordner de fint selv. Aldri noen problemer. Kun basketglede, smiler Ellen.

Fri utfoldelse

Åpen hall er i utgangspunktet lek med basketballen og fri utfoldelse. Men dette er også god trening, og så øver spillerne på akkurat det de føler for. De to sommercampene er annerledes. Der er det spesifikk trening med godt utdannede instruktører og ikke minst aktive BLNO-spillere som Mustapha Dibba, Julie McCarthy, Shiba Ahmadi, Fredrik Tana, Orji Okoroafor og Sasha Polishchuk. I tillegg har college-spillerene Severine Uggen og Maria Thoresen Myklebust vært med.

Teoretisk påfyll

– Sommercampene er for jenter og gutter fra 13-20 år. Da går det på ferdighets-/spesialtrening som fotarbeid, pasninger, forsvar, lagspill og alt annet som hører med til basket. Men like viktig på slike camper er det vi kaller «teoretisk påfyll». Vi tar opp temaer som motivasjon, egne ambisjoner, kosthold, nok søvn og helse. Vi snakker også om å få alt til å henge sammen. Det vil si kombinasjonen av trening, skole/lekser, familie og være sammen med venner. Vi diskuterer også hvordan man skal løse problemer/konflikter innad i et lag som kan oppstå både mellom spillere og mellom spiller og trener, forteller Ellen.

Kreative mennesker

Utenforskap og mobbing er også temaer det blir snakket om.
– Vi har også pratet om årsakene til at ungdommer slutter med idrett. Det er vi som klubb spesielt opptatt av. Hvordan kan vi som klubb løse et problem som er ganske stort innen alle idretter? Da må vi ikke minst snakke med ungdommene selv. Dette er unge, kreative mennesker som ofte selv sitter med løsningene. Men da har de behov for å snakke om det. Man skal være klar over at vi som voksne trenere/ledere er viktige personer for unge spillere, og det er ofte lettere for dem å snakke med oss om problemer enn med foreldrene, påpeker Ellen.
– En basketcamp er så mye mer enn å lære seg å bli bedre i basket, legger hun til.

– Ammerud basket sitt opplegg gir en mulighet for at barn og ungdom får et sted å utfolde seg på gjennom hele sommeren. Det er ikke alle som har muligheter for å dra på ferie. Her får de et trygt og godt møtested hvor de kan være sammen med andre gjennom hele sommerferien – og selvsagt med den store gleden å få spille basket som bakgrunnsteppe, slo Mustapha Dibba fast da vi snakket med ham under den aller første uka med åpen hall i sommer.

En erfaren toppspiller har inntatt Ammerud

– Det Ammerud basket har gjort i hele sommer er et tilbud jeg aldri fikk som ung. Det er virkelig imponerende, sier Sasha Polishchuk (36).

Hun kommer fra Ukraina, men flyttet til Vancouver i Canada som ung. Hun spilte collegebasket for Gonzaga Bulldogs, basketlaget til Gonzaga University i Spokane Washington, USA. Der ble hun en av lagets store stjerner. Siden har hun spilt profesjonell basket i Tyskland, Sverige og Ukraina. Hun har også spilt for det ukrainske U20-landslaget.

Ung alder

– Jeg hadde alltid en basketball med meg. Til og med på på vei til skolen og hjem trikset jeg hele tiden med den. Det ble mye egentrening, og jeg hadde bare meg selv å stole på for å bli en god basketspiller i ung alder. Det opplegget Ammerud basket har for barn og unge kunne jeg bare drømme om. Derfor er det så fint å få være med på en camp som dette, sier Sasha.

Et forsprang

Hun har holdt foredrag for deltakerne på sommercampen om sin egen historie.
– Selvdisiplin. Stå opp tidlig, spis, ta vare på kroppen, gå på skole – og husk alltid å tøye skikkelig ut. Der er det mye sløvt. Dere må alltid strekke ut, forteller hun campdeltakerne.
– Tren for dere selv. Det handler også om å ligge et steg foran alle andre. Det får du igjen for senere i livet, både på og utenfor banen. Du vil alltid ha et forsprang på de andre hvis du trener mer enn de andre. Det er opp til deg selv, formaner Sasha.

Internasjonal politikk

Hun legger til at hun fortsatt kan spille på toppnivå som 36-åring fordi hun alltid har gjort det lille ekstra.

 Og kommende sesong er det Ammerud basket sitt kvinnelag som skal få nyte godt av hennes ferdigheter på basketbanen. I tillegg skal hun trene Ammerud jenter U14 og U17.
– Jeg har allerede en bachelor i internasjonal politikk. Så ville jeg ta en mastergrad i litteratur og kulturell teori. Jeg hadde fremdeles lyst til å spille basket og var på jakt etter et universitet i en by hvor jeg kunne fortsette karrieren. Dermed havnet jeg i Tromsø hvor jeg spilte for Tromsø Storm kombinert med studiene.

– Nå har jeg flyttet til Oslo for å skrive ferdig hovedoppgaven og traff tilfeldigvis Ellen. Så her er jeg, humrer Sasha.

I Tromsø Storm var hun en playmaker, en kreativ spiller som spesielt utmerket seg med å skape sjanser for seg selv og som med sitt spill gjorde de andre på laget bedre. Sasha vil bli en merkbar forsterkning for Ammerud baskets kvinner.