MINIMAL BØLGE: Fire personer kan også utføre den berømte bølgen. Den ble tatt flere ganger i garasjen mens Slovakia var i ledelsen - da England slo tilbake og vant ble det brått slutt! Magnus Iversen (f v), Mikael Holden, Christophe Mangion og Cathrine Lagmandokk Solheim elsker EM-fotball.
MINIMAL BØLGE: Fire personer kan også utføre den berømte bølgen. Den ble tatt flere ganger i garasjen mens Slovakia var i ledelsen - da England slo tilbake og vant ble det brått slutt! Magnus Iversen (f v), Mikael Holden, Christophe Mangion og Cathrine Lagmandokk Solheim elsker EM-fotball. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 4
VELKOMMEN INN: Christophe Mangion har gjort om garasjen til en stor tv-stue i anledning EM i fotball - med inngang fra hagen på Refstad.
VELKOMMEN INN: Christophe Mangion har gjort om garasjen til en stor tv-stue i anledning EM i fotball - med inngang fra hagen på Refstad. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 4
I KOSEKROKEN: Christophe har hatt opp til 30 besøkende på EM-kamp i garasjen. Litt bedre plass og hjemmekos denne gangen da det kun var fem fotballgale til stede.
I KOSEKROKEN: Christophe har hatt opp til 30 besøkende på EM-kamp i garasjen. Litt bedre plass og hjemmekos denne gangen da det kun var fem fotballgale til stede. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 4
NØDVENDIG PAUSEFØDE: Hamburger og pommes frites. Det skal spises godt mellom fotballomgangene i garasjen til Christophe. Magnus (tv) og Mikael er enige.
NØDVENDIG PAUSEFØDE: Hamburger og pommes frites. Det skal spises godt mellom fotballomgangene i garasjen til Christophe. Magnus (tv) og Mikael er enige. FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 4

Ut med bilen og inn med storskjerm og projektor – da er det full EM-fest i garasjen på Refstad

Hva skal jeg på Kontraskjæret å gjøre? Jeg har mitt eget Kontraskjær i garasjen hvor du ikke går glipp av et eneste mål, humrer Christophe Mangion. Han sikter til søndagens helbom nede i sentrum hvor arrangørene kjørte egen reklame på storskjermene mellom ordinær tid og ekstraomgangene så lenge at de som satt der ikke fikk med seg Englands seiersmål på direkten. Vi som satt i en garasje på Refstad og fulgte med på TV 2 sin sending gikk ikke glipp av noe!

Christophe Mangion, Refstad og fotball. Du drar kanskje kjensel på kombinasjonen?

Akers Avis Groruddalen var på besøk hos halvt franske Christophe under finalen i Qatar-VM i desember 2022. Frankrike mot Argentina i finalen. Han var høyt og lavt. Nede i fortvilelsens dal, for så å stige opp i skyene i himmelsk glede – før han falt ned i fotballens bitre dalbunn igjen da Frankrike til slutt tapte VM-finalen på straffer etter ekstraomganger.

En over to timer lang emosjonell reise for den stakkars karen som høylytt proklamerte at han heller skulle begynne å samle på salamandere i stedet for å følge med på fotball.

En forbannelse

Nå er det EM i fotball. Nye muligheter for Frankrike som er en av favorittene. Men, la Christophe fotballentusiasmen på hylla til fordel for salamandersamling? Å nei, da. Hans kjære Frankrike betyr fremdeles mest.

– Er det greit at lokalavisa kommer innom igjen?

– Ja, jøss. Men ikke kom når Frankrike spiller. Jeg påstår fremdeles at du brakte med deg en forbannelse over mine herlige gutter som spiller i trikolorens (det franske flagget kalles «le drapeu tricolore» – på folkemunne «Tricoloren») farger. Men du er hjertelig velkommen for å sende en forbannelse over England, humrer Christophe.

VELKOMMEN INN: Christophe Mangion har gjort om garasjen til en stor tv-stue i anledning EM i fotball – med inngang fra hagen på Refstad. FOTO: Rolf E. Wulff

Det har seg nå slik at Frankrike og England har vært erkefiender helt siden Vilhelm Erobrerens invasjon i 1066. En rivalisering som også betegnes som en nesten tusen år lang strid mellom «beste fiender», for man har da stått side om side en del ganger gjennom historien også. Men i fotballsammenheng er rivaliseringen der – så for en halv franskmann er det vidunderlig å se at det går galt med England i fotballsammenheng.

Et kjempelerret

Dermed møtte man opp til sist søndags to åttedelsfinaler. Først England-Slovakia, så Spania-Georgia.

 Men denne gangen har Christophe tatt TV-sendt fotball til et nytt nivå. I garasjen finnes ingen bil. Den er byttet ut med et kjempelerret og en prosjektor. Møbler er satt fram, for her har det vært opptil 30 mennesker til stede på enkelte kamper så langt i løpet av EM.

To gamle skolekamerater fra Løren skole, Magnus Iversen, nå bosatt på Kongsvinger, og Mikael Holden, nå bosatt på Kalbakken, samt tidligere arbeidskollega Cathrine Lagmandokk Solheim som har slått seg ned på Tonsenhagen, pluss undertegnede var denne søndagens tilstedeværende på Kontraskjærets «lokalavdeling» på Refstad.

I KOSEKROKEN: Christophe har hatt opptil 30 besøkende på EM-kamp i garasjen. Litt bedre plass og hjemmekos denne gangen da det kun var fem fotballgale til stede. FOTO: Rolf E. Wulff

Hersens engelskmenna

Bølgen går gjennom garasjen med jevne mellomrom. Stemningen er på topp!

 Mat blir bestilt, godt drikke er medbrakt – og Slovakia tar sensasjonelt ledelsen mot England.

– Om så Eiffeltårnet skal falle ned, la dem slå England, roper Christophe.

– Hvor mange bor det i Slovakia, spør han?

– 
5,4 millioner, svarer Magnus etter et søk på nettet.

– Det er jo ikke mer enn det er fylliker i England – men nok til å slå de hersens engelskmenna sønder og sammen, konstaterer Christophe.

Vi lar det bli med disse utsagnene – men for all del, det er ikke så vondt ment – de kommer med et glimt i øyet!

NØDVENDIG PAUSEFØDE: Hamburger og pommes frites. Det skal spises godt mellom fotballomgangene i garasjen til Christophe. Magnus (tv) og Mikael er enige. FOTO: Rolf E. Wulff

På direkten

Men så – fem minutter på overtid utligner England. Christophe segner sammen. Så er det ekstraomganger og England tar ledelsen etter ett minutt. Dermed 2-1 som også blir sluttresultatet. Men vi fikk da sett Englands seiersmål på direkten – det fikk de ikke på Kontraskjæret.
– Alt er bedre på Refstad, konstaterer Christophe.
At England med nød og neppe klarte å slå Slovakia kan han til nød leve med.
– Ikke noe problem. De blir slått av Sveits i kvartfinalen. Lenger kommer de ikke – garantert, sier Christophe med stor overbevisning.

Familiens sommersted

I dag skal Frankrike møte Belgia i sin åttendedelsfinale. Ingen enkel kamp, men Christophe er sikker i sin sak.
– Det fikser de. Det bærer rett til en kvartfinale. Den og semifinalen, og så finalen som Frankrike vinner, skal jeg se på en gedigen storskjerm på en campingplass rett utenfor familiens sommersted i St. Tropez. Det er ferie fra neste uke, men vi drar nedover allerede på fredag så vi rekker å få med oss alle kampene, forteller Christophe.

At Spania slo Georgia 4-1 fikk man også med seg i tv-garasjen på Refstad. Og nok en gang sitter man igjen med en minnerik fotballkveld i selskap med den entusiastiske og fotballgale franskmannen!

 Så får vi for hans skyld håpe at Frankrike tar EM-tittelen til slutt.

Vive la France!