Eivind Trædal (MDG).
Eivind Trædal (MDG). FOTO: Caroline HammerBilde 1 av 5
SPENT ANDREKANDIDAT: Eivind Trædal (MDG) håper at de får fornyet tillit i årets valg.
SPENT ANDREKANDIDAT: Eivind Trædal (MDG) håper at de får fornyet tillit i årets valg.Bilde 2 av 5
TO PROFILER MØTES: Lan Marie Berg (t.v.) og Sirin Stav i godt humør på MDGs valgvake.
TO PROFILER MØTES: Lan Marie Berg (t.v.) og Sirin Stav i godt humør på MDGs valgvake.Bilde 3 av 5
TOPP ENGASJEMENT: Tidligere MDG-leder Rasmus Hansson tok også turen.
TOPP ENGASJEMENT: Tidligere MDG-leder Rasmus Hansson tok også turen.Bilde 4 av 5
GOD STEMNING: Det var allerede tilnærmet fullt inne på MDGs valgvake over en time før de første resultatene er inne.
GOD STEMNING: Det var allerede tilnærmet fullt inne på MDGs valgvake over en time før de første resultatene er inne.Bilde 5 av 5

Mistet hver tredje velger

Miljøpartiet de Grønne gjorde et brakvalg i 2019, men i 2023 har de mistet hver tredje velger. Med det forsvinner også byrådsposisjonen.

Andrekandidat Eivind Trædal i MDG håper på fornyet tillit fra velgerne til fire nye år når avisa slår av en prat med han før valglokalene stenger.

– Det er veldig gøy at det som var utenkelig før, det kopieres nå av andre partier. At Høyre nå går inn for å ha klimabudsjett i alle norske kommuner er gøy. Det var det vi som lanserte, her i Oslo, minner Trædal om.

I 2019 gjorde MDG et brakvalg i Oslo. De fikk 15,3 prosent av stemmene og ble med dét et av de største partiene i byen. Trædal var selv håpefull om at velgerne fortsatt ønsket klimaengasjementet til MDG i byråd.

– Vi har dårlig tid til å kutte utslippene, så om vi skal rekke det, så trenger vi den rødgrønne handlingskraften vi har hatt de siste åtte årene, sier han.

– Har dere noe prosenttall dere ønsker å sikte mot?

– Vi hadde et kjemperesultat forrige gang. Jeg ble med i dette partiet da vi hadde én representant i bystyret og vi har hatt en kjempereise. Jeg håper at vi klarer et så godt resultat som målingene viser og at vi får fire nye år.

Til slutt endte MDG med 10,2 prosent. Det er en klar nedgang og gjør at partiet mister tre representanter når det nye bystyret konstitueres.