De ivrigste beboerne hadde satt seg ut på plassen foran bygget allerede i tolv-tida og hadde sittet i solveggen i tre timer før festen engang hadde begynt. For endelig er det tid for at barnefamilier skal kunne ta middagen på En glad gutt café, barnehagen skal komme på besøk til dem som bor på omsorgssentret og generasjoner skal kunne møtes og bli kjent.
– Nå feirer vi at vi åpner opp igjen etter pandemien, sier Hilde Evensen Selstø, seksjonsleder ved Årvoll Omsorg+.
Den feiringen kunne knapt vært bedre. I solveggen var det skikkelig sydentemperatur og god stemning, som bare økte da AKS på Årvoll skole dukket opp like før start.
BU-leder Lars Erik Fuglesang (Ap) fikk ansvaret for å ønske velkommen og åpne ballet offisielt. Det klarte han formidabelt.
– Det er så fantastisk at vi kan åpne opp for hele nabolaget! Nå skal ikke jeg stå og si så masse, jeg vil bare ønske alle sammen velkommen til nabolagsfest!
Skikkelig swing-show
Musikerduoen «Team Lost» var et av underholdningshøydepunktene underveis. De klassiske jazz- og blueslåtene var godt gjenkjennelige for de eldste i publikum, men også de yngste gjestene lot seg åpenbart imponere. Særlig når Ingrid Gulbrandsen og Petter Egge gikk vekk fra mikrofonene for å vise fram skikkelig dansebevegelser, med spenstige løft og finpussede dansetrinn. Petter viste også fram et annet musikalsk talent da han under Frank Sinatra-klassikeren «Fly me to the moon» fant fram trompeten. Det hele ble avsluttet med en skikkelig jazz-preget versjon av Jungelboken-låta «I wanna be like you», eller «Å bli som du» som den norske versjonen heter.
Danseløvene på Årvoll
På Årvoll skole elsker de å danse, så da ble det naturlig at de ikke bare var med som gjester, men også sto for litt av underholdningen. Helt uten å ha øvd kastet gjengen seg derfor med da de ble invitert til å bli med på en dans. Også en av beboerne på Årvoll Omsorg+ lot seg friste av musikken og tok en skikkelig snurr sammen med barna.
Lokale salgsboder
Det lokale næringslivet fikk også invitasjon til festen. En av dem som takket ja til å sette opp et lite telt med varer er Ana Cris Solberg.
– Jeg begynte å selge i fjor høst, så det er fortsatt ganske nytt, sier hun lattermildt.
Foran seg har hun alt fra ulike typer oljer og eddik til syltetøy.
– Alt har jeg laget selv, og så mye som mulig av råvarene kommer fra Brobekk skolehage. Jeg elsker å eksperimentere på kjøkkenet, og det blir litt sånn at jeg bare prøver meg fram og kanskje finner jeg noe som treffer, sier Solberg fornøyd.
En av dem som faktisk benyttet anledningen til å fylle opp kjøkkenskapene var faktisk bydelsdirektør Bovild Tjønn, som etter hvert kom bærende på en klirrende pose med godsaker.
Kan leve gode, trygge liv
Hedersgjesten Marthe Scharning Lund (Ap), byråd for helse- og eldretjenester, kom litt forsinket opp til Årvoll etter å ha blitt sittende fast i kø fra sentrum, men humøret var umiddelbart på topp etter ankomst. Særlig etter at hun innså at hun faktisk hadde besøkt omsorgssenteret like før de første beboerne flyttet inn.
– Det er så fint å se at her åpner de opp for hele nabolaget, og det er jo litt av poenget med Omsorg+-boliger. Når vi bygger disse store byggene, så skal de være åpne folk som bor i nærheten. Det har de virkelig fått til her, roser hun.
Omsorg+ skal være mer som et vanlig hjem enn hva et sykehjem er. Beboerne som bor der får helsemessig oppfølging av hjemmetjenesten, samtidig som de får det sosiale som kommer med å bo i et slikt fellesskap.
– Det er en slags mellomting mellom det å bo hjemme, for eksempel i en leilighet i fjerde etasje uten heis, og på et sykehjem. Her bor de eldre i egne leiligheter, og kan samtidig leve gode, trygge liv fordi det alltid er noen som passer på. De aller fleste ønsker jo ikke å bo på sykehjem, de vil bo hjemme. Da må vi tenke ut nye løsninger, påpeker Scharning Lund.
I dag finnes det Omsorg+-boliger i tre av bydelene i Groruddalen. Helsebyråden vil ha det i hele byen. Også fordi Omsorg+ betyr noe ikke bare for de som bor der, men for hele nabolaget.
– Det er Omsorg+ for hele nabolaget, sier Scharning Lund.