Harald Bratland Carlsen med verket "Plopp" på tunet ved Sandbakken Sportsstue.
Harald Bratland Carlsen med verket "Plopp" på tunet ved Sandbakken Sportsstue. FOTO: Sebastien BarraultBilde 1 av 14
20240430_191827
FOTO: Sebastien BarraultBilde 2 av 14
Henrik Strømstad - På tynn is
Henrik Strømstad - På tynn is FOTO: ©Henrik StrømstadBilde 3 av 14
Katja Johanne Pihl - Stille seilas
Katja Johanne Pihl - Stille seilasBilde 4 av 14
Anita Nilsen - Ser ikke skogen
Anita Nilsen - Ser ikke skogenBilde 5 av 14
Borgny-Helnes-Vaniljerot
Borgny-Helnes-VaniljerotBilde 6 av 14
Jørn Areklett Omre - Blåtjern morgenstemning
Jørn Areklett Omre - Blåtjern morgenstemningBilde 7 av 14
Bente Lise Dagenborg - Svarttrost
Bente Lise Dagenborg - Svarttrost FOTO: JAO-FOTOBilde 8 av 14
Lars Lindland - Sjefen
Lars Lindland - Sjefen FOTO: LARS LINDLAND / @OSLOMARKALOVEBilde 9 av 14
Daniel Pedersen - Eventyrskog
Daniel Pedersen - EventyrskogBilde 10 av 14
Bjørnar Thøgersen - Dryppet
Bjørnar Thøgersen - Dryppet FOTO: Bjornar ThogersenBilde 11 av 14
Bjørn Kristoffer (BK) Kjelsrud - Badebrygga
Bjørn Kristoffer (BK) Kjelsrud - BadebryggaBilde 12 av 14
Espen Bratlie - Skjelbreia
Espen Bratlie - SkjelbreiaBilde 13 av 14
Nils Olaf Muri Thonvald - Det våres i Trolldalen
Nils Olaf Muri Thonvald - Det våres i TrolldalenBilde 14 av 14

Stor utendørs fotoutstilling i Østmarka

33 store bilder på aluminiumsplater blir å finne på ytterveggene ved Sandbakken Sportsstue når fotoutstillingen «Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær» åpner for publikum selveste 17. mai.

14 erfarne fotografer bidrar med fotografier fra Østmarka og den ferske nasjonalparken (som for øvrig åpnes offisielt lørdag 25. mai).

Fram til og med søndag 2. juni vil de besøkende på Sandbakken kunne betrakte bildene utendørs døgnet rundt, og her vil fotografene by på alt fra nærbilder av fugler til stemningsfulle landskapsbilder.

Det er det nyetablerte samskapingsprosjektet «ØST – øyeblikk som teller» som står bak utstillingen Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær.

Begeistre, berøre og bevege

Fotograf Harald Bratland Carlsen, initiativtaker og prosjektleder for «ØST – øyeblikk som teller», samt forfatter av denne pressemeldingen, uttrykker et ønske om at bildene som vises i kollektivutstillingen vil begeistre, berøre og bevege publikum.

Fra arbeidsrommet sitt i Laaven på Bøler gård trekker Bøler-beboer Carlsen (fra Simensbråten/Brannfjell) i trådene, med god hjelp av Rustad-beboer Anita Nilsen (fra Oppsal) og Rælingen-beboer Bjørnar Thøgersen (fra Bøler).

I tillegg til Carlsen, Nilsen og Thøgersen bidrar følgende Østmarka-entusiastiske fotografer, både profesjonelle og amatører, med bilder til den kommende utstillingen: Jørn Areklett Omre, Henrik Strømstad, Borgny Helnes, Espen Bratlie, Kjell Erik Sandberg, Bente Lise Dagenborg, Daniel Pedersen, Lars Lindland, Katja Johanne Pihl, Nils Olaf Muri Thonvald og Bjørn Kristoffer «BK» Kjelsrud.

Majoriteten av fotografene er bosatt i Oslo og på Romerike, og alle har de et nært forhold til Østmarka.

Teamet som står bak «ØST – øyeblikk som teller» tar mål om å bli en aldri så liten soloppgang for menneskene og naturen, særlig øst i Oslo-området. Det hele begynner med denne fotoutstillingen på Sandbakken Sportsstue – og overraskelsene vil de fortsette å lirke ut av ermet etter hvert.

To store dager på Sandbakken

Fredag 17. mai holder Sandbakken Sportsstue, tradisjonen tro, åpent fra kl. 11.00 til 18.00. Denne dagen står rømmegrøt, spekemattallerken, mini-pavlova, bløtkake og mye annet godt på menyen. Mange velger seg skogen på 17. mai, og på Sandbakken pleier det å være fullt hus.

– Kom i bunad eller turklær! Ingen bordreservasjon er nødvendig, melder vertskapet Gunn og Sebastien Oftedal Barrault.

Den offisielle åpningen av Østmarka nasjonalpark finner sted nettopp på Sandbakken Sportsstue lørdag 25. mai. Statsforvalteren i Oslo og Viken har ikke programmet klart for offentligheten ennå, men det hele begynner kl. 12.00.

Da vil Gunn og Sebastien servere kaffe, saft og skogsboller, og de fyrer opp grillen til dem som vil ha pølser. Utover dagen blir det kulturinnslag og aktiviteter, og arrangementet slutter ifølge vertskapet ca. kl. 16.00.

12 år lang prosess

Tusenvis av mennesker i Oslo og omegn har et nært forhold til det store skogområdet øst for hovedstaden. Og ifølge Østmarkas Venner (ØV) var jubelen stor da Østmarka nasjonalpark ble vedtatt – stor, kortreist og unik – 10. november 2023.

På denne temasiden https://www.ostmarkasvenner.no/nasjonalpark-temaside/ skriver ØV blant annet:

«Styret i ØV hadde allerede jobbet mye med ideen om en nasjonalpark i Østmarka, da forslaget ble presentert for Oslos daværende miljøbyråd Ola Elvestuen i mai 2012. Håpet var at nasjonalparken skulle være klar til ØVs femtiårs-jubileum i november 2016, men det viste seg snart at dette kom til å bli en lang prosess.

Da regjeringen vedtok opprettelsen av Østmarka nasjonalpark 10. november 2023, lå utformingen svært tett opp til Statsforvalterens forslag. I Østmarka fikk Norge sin første bynære nasjonalpark, og den første som dekker et stort skogsområde i lavlandet i Sør-Norge. Regjeringen hadde vernet 54 kvadratkilometer i kommunene Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk som nasjonalpark, og samtidig ble 17 kvadratkilometer i tillegg vernet som friluftslivsområde.»

Den norske Turistforening orienterer på dnt.no: «Østmarka er et vakkert skogsområde som ligger øst og sørøst for Oslo sentrum. Området strekker seg gjennom Oslo, Lørenskog, Rælingen, Ski og Enebakk kommune. Østmarka er lett tilgjengelig, byr på en rekke turmuligheter og mange herlige badevann. Hele Østmarka er et skogsområde på 250 kvadratkilometer.