Nye tall viser at hørselstap koster samfunnet to milliarder kroner årlig i produksjonstap, hvert år taper vi 70.000 dagsverk med arbeidsinnsats, som følge av redusert hørsel. Legger vi verdien av tapt livskvalitet på toppen, er vi oppe i 37 milliarder kroner.
Det er ikke bare eldre som opplever problemer med hørselen. Yngre personer kan også få svekket hørsel som følge av ulike forhold, inkludert sykdom som barn eller for mye eksponering for høy støy eller musikk. Fakta er at personer i alle aldre kan ha ubehandlet hørselstap. Med mange forskjellige behandlingsalternativ tilgjengelig, er det liten grunn til ikke å foreta seg noe. Men mange brukere opplever ekstremt lang ventetid for å få time hos en ØNH-lege/audiograf. Sykehusene har over et års ventetid og privatklinikkene har også lang ventetid for time. Selv brukere som allerede har apparater vil oppleve lang vente tid for kontroll/nødvendig justering av sine apparater for å fungere optimalt i hverdagen.
Oslo Frp vil styre utdanningen av både audiografer og ØNH-leger i Norge ved å opprette en ny linje i tilknytting til en av universitetssykehusene. I dag finnes det kun et tilbud i Norge med 40 studieplasser for audiologi på NTNU i Trondheim. Fremskrittspartiet har også jobbet for å etablere en ny linje for medisin på Stavanger Universitetssykehus, så vi kan utdanne sårt trengte flere leger her i landet, dessverre har vi foreløpig ikke fått stortingsflertallet med oss på dette. Ved å styrke begge disse utdanningene vil ventetiden kunne bli betydelig redusert på høresentralene. Det bør også etableres høresentraler på sykehus som i dag ikke har dette. I Oslo henvises pasientene i hovedsak til avtalespesialister, og ventetiden for første konsultasjon er opp mot et år, noe vi mener er altfor lenge.
Offentlig rapporter viser også at det er veldig tilfeldig om hørselshemmede får den oppfølgingen de trenger, og tilbudet er også veldig varierende. Lover og retningslinjer tolkes og følges opp ulikt, det er få lærings – og mestringstilbud, informasjon og veiledningsmateriale er lite tilgjengelig. I de regionale helseforetakenes oppdragsdokument de siste årene sies det ingenting om rehabilitering av hørselshemmede, til tross for gruppens omfang og behov. I tillegg er det behov for å stryke det kommunale veiledningstilbudet både med audiopedagoger og hørselshjelpere.
Ifølge NAV sitt rundskriv om høreapparater er det i dag kun mulig å søke om nye høreapparater ved behov hvert sjette år. Moderne høreapparater har utviklet seg fra analoge forsterkere til dagens knøttsmå, digitale utgaver, som kan mye mer enn bare å forsterke lyd. Du kan jo bare selv tenke på hvor ofte du f.eks. bytter du mobiltelefonen din. Den teknologiske utviklingen går mye fortere i dag enn på 90-tallet og Oslo FrP mener derfor at det skal jobbes for å redusere denne tiden ned til fire år. Å gå fra et analogt apparat til et digital kan øke livskvaliteten betraktelig både for de som står i jobb og de utenfor.
Hørselsutfordringer kan ramme oss alle. For å øke kjennskapen til, redusere utfordringene som hørselshemmede møter i dag og skape et bedre tjenestetilbud ønsker Oslo Frp å jobbe for dette både mot storting og ikke minst ta sikte på å styrke det kommunale tilbudet, til det beste for Oslos innbyggere, så du skal få den hjelpen du behøver når du trenger det.