Anees Rauf og Arina Aamir
Anees Rauf og Arina Aamir

Nå skal videregående skole velges: Tar du utfordringen?

Det nærmer seg tiden når 10. klassingene skal søke seg til videregående skole. Valget er vanskelig nok, men politikerne, foreldrene, og laget rundt elevene gjør ikke valget noe enklere.

I Oslo har vi fritt skolevalg. Det vil si at elevene selv kan søke seg til de skolene de ønsker, og så er det karakterene som avgjør hvilken skole man kommer inn på. Altså, i teorien er modellen helt rettferdig og sikrer din frihet. I praksis er det ikke alltid sånn. Skylden ligger på deg og meg som individer.

• «Aldri om jeg skal på Stovner.»
• «Jeg søkte om praksisplass, men fikk den ikke bare fordi at jeg går på Bjørnholt.»
• «Jeg skammer meg når jeg skal fortelle noen hvilken skole jeg går på.»

Dette er utsagn vi har fått høre av elever vi har møtt og besøkt. Dette er meningene som går rundt blant Oslos elever – og det er ikke selv de får dem. De får dem av de voksne og miljøet rundt dem. De tør ikke søke seg til, eller skammer seg over å gå på en skole fordi den ligger på «feil» side av byen.

Det er et problem!

Fokuset til både elever og foreldre har blitt så mye på skole at man glemmer det som faktisk er det viktigste; linjen man velger.

For eksempel har Stovner videregående en hudpleielinje som er helt unik for dem, og har blant den beste oppfølgingen av sine elever, sammenlignet med flere av skolene som betegnes som «eliteskoler».

Det finnes flere elever, med gode karakterer i Groruddalen, som ikke tør å søke seg til skolene i sitt nærområde på grunn av rykte og statusen de har fått.

Det er ikke fritt skolevalg som har skapt A- og B-skoler, det er vi som samfunn. Venstresiden vil nok påstå at dersom man avskaffer fritt skolevalg, og erstatter det med deres umulighetsmodell, vil problemet være løst. Vi mener at problemet ikke ligger i inntaket, men i hvordan vi snakker om hverandre og de ulike skolene.

Stovner videregående blir altfor ofte assosiert med medias negative dekning om kriminalitet som har forekommet i bydelen. Unntakene definerer hverdagen. Skolene blir assosiert med hendelser de ikke har hatt noen tilknytning til.

Målet vårt er å skape en skole der alle trives. Der det er et godt skolemiljø, og der alle kan føle på en stolthet av å gå der de går.

Skolen skal ikke være et sted du kvier deg for å gå, eller skammer deg for å være på.
Skolen du går på skal ikke definere dine muligheter som lærling, og senere ansatt.
Potensialet i deg skal veie opp, ikke navnet på skolen din.

Denne gangen vil vi derfor utfordre dagens 10. klassinger. Tør å velge annerledes, tør å velge nytt. Vær objektiv. For hvis ikke du tar steget, hvem skal ta det da?

Tar du utfordringen?

Og til foreldrene; Finn ut hvorfor tenåringen din ønsker å søke seg til den bestemte skolen eller linjen. Vis engasjement og støtt valget de tar.

Altfor lenge har vi snakket om såkalte «A- og B-skoler». Nå har du mulighet til å lage et lag – A-laget. Nå har du mulighet til å skape en forandring. Nå har du mulighet til å gi Stovner, Bjørnholt og alle andre «østkantskoler» den statusen de fortjener.

Anees Rauf, leder Grorud Høyre
Arina Aamir, Høybråten, bystyrerepresentant (H)