– Jeg retter søkelyset på den dårlige testkapasiteten i Oslo Øst, samt regjeringas svik ovenfor barn, unge og ansatte i barnehage og skole, sier Rødt Oslos 7. kandidat til Stortinget, Mari Rise Knutsen (Kalbakken). Foto: Stian Nybru
– Jeg retter søkelyset på den dårlige testkapasiteten i Oslo Øst, samt regjeringas svik ovenfor barn, unge og ansatte i barnehage og skole, sier Rødt Oslos 7. kandidat til Stortinget, Mari Rise Knutsen (Kalbakken). Foto: Stian NybruBilde 1 av 1

Groruddalsdebatt:

Regjeringa har svikta oss som jobber i barnehage under hele pandemien

Fire uker inn i det nye barnehageåret med grønt tiltaksnivå for smittevern, det vil si tilnærma normal drift i barnehagene for første gang siden 12. mars 2020, blir jeg skikkelig sjuk med alle symptomer på korona.

JEG ER IKKE alene om det, en tredjedel av mine kolleger har blitt forkjøla og har vært borte fra jobb de siste ukene. Sannsynligvis er vi smitta av barn som kan være i barnehagen med restsymptoner, altså hoste og snørr, så lenge de har testa negativt på covid-19. Om vi ansatte blir sjuke er det bare å holde seg hjemme, med dårlige samvittighet overfor kolleger og barn.

Barna som begynner i barnehagen i disse dager har vært på ferie på alle kanter av landet i sommer, på steder med lokale smitteutbrudd. De minste er 12 måneder og en del av dem kan ikke gå. Folk på 12 måneder er ganske små og hjelpesløse, de trenger nærhet, å bli holdt, båret og trøstet. Vi tar selvfølgelig til oss barna, som foreldrene overlater til oss med den største tillit. Vi tørker tårer og snørr i ulike kulører, noen ganger med våre egne klær.

VEL, MED ALLE
symptomer på korona er det bare å få bestilt seg en koronatest, tenkte jeg, men det visste seg å være helt umulig på mandag. På kommunens Facebook-side dukka det etter hvert opp informasjon om at det på grunn av tekniske problemer ikke var mulig å bestille koronatest, men at de fire drop-in-testestasjonene i Oslo var åpne.

Tidligere hadde vi en kommunal testestasjon og feberklinikk her på Kalbakken hvor jeg bor, men den ble fjernet på forsommeren fordi vi visst nok hadde pandemien under kontroll. Så nå er nærmeste kommunale teststasjonen for meg på Rommen.

MED FEBER, hodepine og elendig form orka jeg ikke å ta fatt på veien til Rommen, men jeg var ganske desperat etter å få avklart helsesituasjonen. Jeg googla derfor «hurtigtest korona Oslo» og fikk opp masse private tilbud, de fleste i sentrum og på vestkanten av byen. Sykehuset Oslo Øst på Kalbakken skulle ha den nette sum av kr. 1000 for hurtigtest, og Dr. Dropin skulle ha hele 2500 for ekspress-test.

Dette er ikke et aktuelt tilbud for en barnehagelærer. At private aktører har funnet et marked for å tjene penger på folks sjukdom og usikkerhet, og at rikfolk på vestkanten har bedre tilgang til å få testa seg enn oss med lav og middels inntekt på østkanten, er symptomatisk for Erna Solbergs regjeringsperiode; De rike har blitt rikere og kan betale seg ut av køer, mens de fattige står i endeløse køer, om de i det hele tatt kommer seg inn i køen.

JEG TRENGTE EN rask avklaring, av hensyn til kolleger og barn, så jeg endte med en hjemme-test fra apoteket, som jeg ikke stoler på. Hjemmetesten var negativ, men etter hvert som jeg ble dårligere, følte jeg meg mer og mer usikker på testresultatet, og stadig mer bekymra; Kan det være korona denne gangen? Smitten florerer jo blant barn og unge, og spesielt her i Oslo er smitten helt ute av kontroll. Onsdag kveld da samboeren min kom hjem fra jobb kjørte vi derfor opp til Rommen teststasjon for en drop-in-test. Bilkøen var kjempelang så jeg skjønte ganske raskt at jeg var sjanseløs.

En vakt med refleksvest og munnbind møtte oss med et skuldertrekk og sa:

– Dere kommer ikke til å få test her i dag, køen er for lang, prøv i morgen. Vi var mange som måtte dra hjem med uforretta sak og stigende usikkerhet onsdag kveld.

– Mens smitten sprer seg er helseminister Høie, kunnskapsminister Melby, statsminister Solberg og resten av regjeringa opptatt med valgkamp, og nå ofres folk på østkanten og barn, unge og ansatte i barnehage og skole – nok en gang.

VI BARNEHAGEFOLK har vært på jobb under hele pandemien, uten smittevernsutstyr og uten noen som helst mulighet til å holde meter´n. Vi har aldri blitt prioritert i vaksinekøen. Folk som satt trygt på sine hjemmekontorer fikk vaksine flere måneder før oss.

Det var først nå i sommer, når nesten hele landets voksne befolkning var vaksinert uansett, at kommunene fikk mulighet til å prioritere vaksinering av barnehage- og skoleansatte, men jeg kjenner absolutt ingen som har fått vaksine på grunn av at de arbeider i barnehage eller skole. Jeg og mine kolleger har fått vaksine når bydelene vi bor i har kommet til våre årskull, og flere kolleger har kun fått første dose. Dette er ingen prioritering!

REGJERINGA OG i særdeleshet statsråd Guri Melby har svikta oss barnehage- og skolefolk fullstendig under pandemien, men nå har vi endelig mulighet til å gi regjeringa og ansvarlige statsråder en tydelig tilbakemelding – valgdagen 13. september nærmer seg med stormskritt.

Regjeringa som gjennom åtte år har sørga for at forskjellene mellom folk stadig har blitt større, som legger til rette for at de rike bli superrike, mens fattige fratas støtteordninger og mistenkeliggjøres på NAV og 115.000 barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt fortjener ingen ny tillit, spør du meg. Det er NÅ vi kan ta et oppgjør med forskjellene, det er nå vi kan si ifra om at vi ikke aksepterer mer nedprioritering av barn, unge, fattige og lavtlønna fra regjeringspartiene.

JEG HAR FÅTT NOK, jeg stiller sjøl til valg og jeg stemmer for et reelt vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge. Om vi skal komme oss ut av dette uføret og få folkevalgte til å jobbe for et rettferdig samfunn med gode liv for alle, så trenger vi ei solid Rødt-gruppe på Stortinget, en sterk kraft til venstre for regjeringa.

Bruk stemmeretten din til å gi politikerne tydelig tilbakemelding, og husk at å stemme blankt eller å sitte hjemme på valgdagen er det samme som å gi en halv stemme til dem du er minst enig med.