Foto:
Foto:Bilde 1 av 1

Kommentar:

Vi har fått nok

Man skulle kanskje tro det var vanskelig å finne en egnet tomt til et nytt høysikkerhetsfengsel, men det er det ikke. Mange kommuner i tilknytning til hovedstaden har meldt fra til Statsbygg at de gjerne tar imot fengselet. Det er nesten så man kunne tro at de ser for seg en eller annen form for lottogevinst, men for det meste dreier det seg om arbeidsplasser.

Ta Nes på Romerike for eksempel. Kommunen som er norgeskjent for «elvemøtet» mellom Vorma og Glomma har kommet med to aktuelle fengselstomter til Statsbygg. I lokalavisen Raumnes forteller kommunedirektør Jon Sverre Bråthen og ordfører Grete Sjøli fornøyd om de flotte tomtene. Skuffelsen var stor da Nes ikke gikk videre til finalerunden.

Det er ikke spesielt langt til Nes. Du tar motorveien oppover, svinger av ved Kløfta og kjører mot Kongsvinger. Etter 10-12 minutter fyker du forbi Neskollen (nybyggerfeltet som enkelte kaller for «Lille Groruddalen») og på Vormsund ser du kanskje den tidligere Hellerud-beboeren Tande-P. Bygda er ikke lenger unna enn at veldig mange av dem som bor der jobber i Oslo.

Vi er ikke med på premisset om at et nytt høysikkerhetsfengsel må ligge i Oslo. I dag er både veier og kollektivmuligheter så gode at det fint lar seg gjøre å se området i en større sammenheng. Når matvaregiganten Coop kan flytte sitt hovedlager fra Rommen i Groruddalen til Gardermoen næringspark, er det vel ikke umulig for andre å gjøre det samme.

Med overskriften «vi har fått nok» tenker vi på motorveier, godsterminaler og forbrenningsanlegg – viktige nok, men krevende å bo ved siden av. Nettopp derfor trenger vi pusterom innimellom, pusterom som Bredtvetskogen og Bredtvetjordene representerer. Vi vil sågar si at dagens fengsel, slik det fremstår, er et smykke i dalføret. Ikke ødelegg det med høye murer og flombelysning!