Når vinteren nærmer seg, blir Røde Kors Fellesverket et viktig samlingspunkt for ungdom som søker varme, fellesskap og hjelp med diverse ting. Behovet for frivillige er derfor stort, og Fellesverket har satt i gang flere tiltak for å engasjere lokalbefolkningen til å bidra i sitt nærmiljø. Seniorkonsulent Zeren Ham forklarer hvordan dette arbeidet nå spres utover i Groruddalen.
– Vi har startkurs for alle nye frivillige, uansett hvilken aktivitet de ønsker å være med på. Tidligere ble de fleste kursene arrangert i sentrum, men vi har nå startet en ny fase hvor vi også tilbyr kurs lokalt i Groruddalen, forteller Ham.
Det første lokale kurset ble arrangert på Veitvet i vår, etterfulgt av et kurs på Grorud nylig. Neste kurs er allerede planlagt til 11. februar, og Fellesverket ser også på muligheten for å inkludere Familiesenteret på Stovner som lokasjon for kursing.
– Det er ekstra meningsfullt å bidra i sitt eget lokalsamfunn. Som en som selv har vokst opp her, føles det givende å kunne gjøre en forskjell – og arrangere disse kursene i Groruddalen, smiler Ham.
Trygt og inkluderende miljø
De frivillige på Fellesverket kan bidra på flere forskjellige måter. Fra leksehjelp og jobbsøkerassistanse til mer uformelle aktiviteter som bordtennis og PlayStation – det handler om å skape et trygt og inkluderende miljø for ungdom.
– De fleste frivillige binder seg til én dag i uken, rundt fire timer. Vi har åpent tre dager i uken, men vi skulle gjerne utvidet til fire. Dessverre mangler vi flere frivillige for å få det til, forklarer Ham.
Mattilbudet har også blitt en viktig del av tilbudet, noe som bekymrer Ham.
– Det er litt trist at mattilbudet er blant det viktigste, men det viser også hvor stort behovet er, sier hun.
På de travleste dagene besøker rundt 60 ungdommer lokalet.
– I desember merker vi ekstra stor pågang, og vi prøver å skape en koselig atmosfære med julepynt, pepperkakehus og en spennende pakkekalender.
En givende innsats
For dem som vurderer å bli frivillig tilbyr startkursene en grundig innføring i hva det innebærer. Deltakerne får lære om Røde Kors sine syv prinsipper og reflektere over reelle situasjoner de kan møte som frivillig.
– Det er viktig å forberede seg på ulike dilemmaer som kan oppstå. Kursene gir både praktisk og etisk innsikt, slik at man føler seg trygg i rollen, forteller Ham.
Frivillige kommer i alle aldre, fra 20 til 75 år, og de bidrar med unike perspektiver og erfaringer. Spesielt har Fellesverket sett en økning i antall yngre mennesker som verver seg. Nå håper de å tiltrekke seg enda flere til det meningsfulle arbeidet.
– Fellesverket er et ekstremt viktig sted for mange unge. Vi håper flere vil verve seg og delta på kursene våre, slik at vi kan fortsette å styrke tilbudet, avslutter Ham.