DOBBEL DEBUT: Katrine Aam Svendsen kommer med nybakt gulrotkake. Det er den første kaka hun har bakt i 17-mai sammenheng for skolens skolekorps/drillkorps. Datteren Kaia (9) får en spesiell drilldebut i nasjonaldagssammenheng, da hun sammen med de andre drilljentene og korpset skal spille og drille for Svarttjern skole som fikk æren av å gå aller først i barnetoget i sentrum. Foto: Rolf E. Wulff
DOBBEL DEBUT: Katrine Aam Svendsen kommer med nybakt gulrotkake. Det er den første kaka hun har bakt i 17-mai sammenheng for skolens skolekorps/drillkorps. Datteren Kaia (9) får en spesiell drilldebut i nasjonaldagssammenheng, da hun sammen med de andre drilljentene og korpset skal spille og drille for Svarttjern skole som fikk æren av å gå aller først i barnetoget i sentrum. Foto: Rolf E. WulffBilde 1 av 1

Debuterende kakebakst, drill og flaggheising

Grorud skole på 17 mai oser av historikk og tradisjoner – men er også hvert år arena for debuterende 17-mai oppgaver!

Spaserende over plassen foran Grorud kirke kommer Katrine Aam Svendsen bærende på et kakefat.

– Gulrotkake, smiles det.

– Er det første kakebakst som korpsmamma?


– Nei, den ble bakt til korpsets loppemarked tidligere i år, men det er første kake i anledning 17-mai, så det er sånn sett en debutbakst, konstaterer Katrine, som presiserer at kakebaksten var som førsteklassing-mamma akkurat denne gangen.

Hektisk nasjonaldag

Men mest spent var datteren Kaia (9) som er med på sin første nasjonaldag som drillpike i drillkorpset.

– Jeg er veldig spent. Men jeg og de andre har øvd veldig mye så det skal nok gå bra, slår hun fast.


Hun og de andre drilljentene står foran en hektisk nasjonaldag. Etter å ha marsjert rundt i lokalområdet før flaggheisingen, bærer det av gårde til sentrum sammen med korpset, før de skal tilbake til skole og underholde der i forbindelse med det videre arrangementet i skolegården.

– Det er tøft at vi skal gå helt først i barnetoget siden vi skal spille og drille for Svarttjern skole. Jeg er heldig som får oppleve det på min aller første 17-mai i drillkorpset, smiler Kaia.

Til topps

Akers Avis Groruddalen fant også en annen debutant i skolegården på Grorud, bærende på et sammenfoldet norsk flagg.


- Jeg har fått i oppdrag å heise flagget. Det er ærefullt. Jeg har heist flagg tidligere, men dette er spesielt da. Men alt under kontroll, forsikrer Andrè Finnøy Brunvoll.


SMILENDE FLAGGHEISER:En annen debutant på Grorud skole var flaggheiser André Finnøy Brunvoll. Selv om han har hest flagg tidligere var den en spesiell følelse denne gangen - men han utførte oppgaven perfekt.
 Foto: Rolf E. Wulff

SMILENDE FLAGGHEISER:En annen debutant på Grorud skole var flaggheiser André Finnøy Brunvoll. Selv om han har hest flagg tidligere var den en spesiell følelse denne gangen – men han utførte oppgaven perfekt.
Foto: Rolf E. Wulff

Og den godeste André fikset oppgaven elegant og fikk flagget til topps mens korpset spilte i strålende solskinn med Grorud kirke som den perfekte bakgrunnen. Det er en spesiell ramme rundt flaggheising på Grorud skole, men så er det ikke alle skoler forunt å ha selveste «katedralen» i Groruddalen som nærmeste nabo.

Fornyet demokrati

En som ikke debuterte i nasjonaldagssammenheng var rektor Jenny Sundquist. For 11. gang kunne hun entre podiet og holde den tradisjonelle 17-mai talen. 


– Det er en gledens dag for oss i Norge, og det er nå 78 år siden vi kunne feire frigjøringen etter Den 2. Verdenskrig. Vi har siden lagt vekt på å feire friheten og demokratiet som vi er så stolte av hvert eneste år, påpekte rektor Jenny.


Men hun la samtidig vekt på at elevene ved Grorud skole vokser opp i en dramatisk samtid.


- Pandemiens trusler er tilbakelagt, men krigen i Ukraina føles nært, skremmende og uvirkelig. Vi blir bevisste på at fred, trygghet og demokrati ikke er en selvfølge. Det kommer ikke av seg selv. Det krever at vi sammen, en samlet verden og et samlet Europa, skaper et fornyet demokrati med våre verdier som stadig utfordres, påpekte Jenny.

FORNØYD REKTOR: For 11. gang kunne rektor Jenny Sundquist holde tale i skolegården på Grorud. Som alltid kom hun med ord til ettertanke og en hyllest til nasjonaldagen.
 Foto: Rolf E. Wulff

FORNØYD REKTOR: For 11. gang kunne rektor Jenny Sundquist holde tale i skolegården på Grorud. Som alltid kom hun med ord til ettertanke og en hyllest til nasjonaldagen.
Foto: Rolf E. Wulff

Akseptere mangfoldet

Hun slo fast at Grorud skoles elever – våre framtidshåp – må forberedes i forhold til at vår samtid preges av et klima i krise.


– Våre elever trenger trening til å øve på å tenke annerledes og å løse problemer sammen. Det kreves at vi alle står sammen for å redde en klode i brann, slik at flammene kan stilne, sier Jenny.


Hun var også klar på at foresatte og elever må fortsette arbeide for å inkludere og akseptere mangfoldet i det norske samfunnet.

– Vi må sammen stå opp og gjøre en innsats for at mangfoldet i det norske samfunnet. På Grorud skole og i nærmiljøet skal vi sammen pleie hver enkelt elevplante slik at de vokser opp til å kunne tenke kritisk, ytre sine meninger, komme med gode løsninger på klimautfordringene og ellers bli gode samfunnsborgere, understrekte rektor Jenny som takket korpset, drillen, elevrådet, 17-mai komiteen, ansatte, foresatte og elever for at de stiller opp for å gjøre feiringen av nasjonaldagen på Grorud skole til den spesielle begivenheten den er.

TIL TOPPS: Musikk og fanfare da flagget gikk til topps i skolegården på Grorud - med dalens katedral i bakgrunnen.
 Foto: Rolf E. Wulff

TIL TOPPS: Musikk og fanfare da flagget gikk til topps i skolegården på Grorud – med dalens katedral i bakgrunnen.
Foto: Rolf E. Wulff

Ved bautasteinen

En lang tradisjon er også minneseremonien i kirkeparken og kransenedleggelse ved bautasteinen over de falne fra lokalmiljøet under Den 2. Verdenskrig. Leder og nestleder i Selskapet til Grorud Vel, Bodil Nordvik og Leif-Runar Forsth holdt tale, skolekorpset spilte og Sangkoret Gropus med dirigent Kim Wigaard stod for sang. Så åpnet Grorud kirke sine dører og arrangementet i skolegården ble satt i gang.

Det kan du lese mer om i vår avisutgave, samt besøket av byrådsleder Raymond Johansen litt senere på nasjonaldagen.