BRUK AVFALLSDUNKENE: Ruskengeneralen finner alltid sneiper, brusflasker, korker og det ene og det andre når han tar seg en tur ut. Foto:
BRUK AVFALLSDUNKENE: Ruskengeneralen finner alltid sneiper, brusflasker, korker og det ene og det andre når han tar seg en tur ut. Foto:Bilde 1 av 5
PÅ TUR: Ruskengeneral Jan Hauger tok seg en tur langs Akerselva i sin lille Rusken-bil. Foto:
PÅ TUR: Ruskengeneral Jan Hauger tok seg en tur langs Akerselva i sin lille Rusken-bil. Foto:Bilde 2 av 5
SE HER: Selv om Ruskengeneral Jan Hauger plukket opp mye av forsøplingen han fant langs elva, tok det ikke lang tid før han så mye som allerede hadde funnet veien ut i vannet. Foto:
SE HER: Selv om Ruskengeneral Jan Hauger plukket opp mye av forsøplingen han fant langs elva, tok det ikke lang tid før han så mye som allerede hadde funnet veien ut i vannet. Foto:Bilde 3 av 5
NEI TIL FORSØPLING: Jan Hauger ønsker at alle bidrar til en søppelfri by. Foto:
NEI TIL FORSØPLING: Jan Hauger ønsker at alle bidrar til en søppelfri by. Foto:Bilde 4 av 5
SØPPELJAKT: Her langs elva ved Grønlands-området. Foto:
SØPPELJAKT: Her langs elva ved Grønlands-området. Foto:Bilde 5 av 5

Ruskengeneralen på inspeksjonsrunde:

– Elva er ikke en søppeldynge

Ruskengeneral Jan Hauger oppfordrer alle til å dobbeltsjekke om de faktisk treffer søppelkassa når de kaster søppel. Mye havner nemlig i Akerselva.

– Jeg ønsker at vi sammen kan ta vare på den flotte rekreasjonen som Akerselva er. Ikke kast søppel i elva. Bruk avfallsdunkene, sier Hauger. 

Han erfarer at det er mye søppel som blir kastet langs kanten og rundt søppelkassene som er plassert rundt i parker og offentlige rom i byen. 

– Dette blåser da med vinden og ned i elva. Der brytes det ned til mikroplast og forsvinner ut i havet, hvor fisk og andre dyr får det i seg. Sjøfugl har 90 prosent plast i magen når man finner de døde.

– 80 prosent av all forsøpling som havner i havet kommer fra land. Derfor trenger vi hjelp til å holde alle områder i byen ryddige og fine, sier han.

Vårrusken er i gang 

Når Ruskengeneralen først er inne på temaet plast, tar han anledningen til å si noen ord om røyksneiper og snusposer.

– En sigarettsneip inneholder 10.000 mikrofiber i tillegg til nikotingift. Snusposer er også plast som brytes ned til mikroplast, så hvorfor ikke bruke lokket som er på snusboksene?

I år har Rusken etablert et rusken-kontor på Grünerløkka Miljøstasjon, hvor borettslag og velforeninger i løpet av vårrusken kan hente ryddeutstyr. 

– Nå er tiden inne for å bidra og gjøre en god jobb i eget nærmiljø. Ønsker man å ha større ryddeaksjoner hvor det er behov for større containere til levering, kan man melde seg på rusken.no. Det krever et organisasjonsnummer, sier Hauger.