Mental Helse Stovner er det eneste lokallaget i Oslo som gjenstår, takket være alle dem som stiller opp som frivillige. For dem er det aller viktigste å sørge for en meningsfull hverdag. Og denne onsdagen er det fest som gir hverdagen farger.
– Mental Helse Stovner ble startet i 2004 av en gjeng ildsjeler. De er vi veldig takknemlige for i dag, sier leder av lokallaget, Marianne Johannessen.
Målet for både Mental Helse Stovner og Mental Helse Oslo er å sørge for at personer som sliter med sin mentale helse får noe positivt å se fram til i hverdagen. På Stovner møtes de fast i Jesperudhuset like ved Øvre Fossum gård for å snakke, ta en matbit og gjøre hyggelige aktiviteter.
Drevet av frivillige
Camilla Andersson i Mental Helse Oslo har blitt med for å kaste glans over det hele. Hun er tydelig på at lokallaget har en enorm betydning.
– Det er en møteplass, det gir dem et sted å være og lar dem møte andre, uten at det koster noe. Takket være alle de frivillige her, så kommer de seg ut, sier Andersson.
Også innad i bydelen har det å ha lokallaget betydd mye. Tone Andersen, tidligere enhetsleder i rehabiliteringstjenesten i Bydel Stovner, er svært takknemlig for samarbeidet de siste 20 årene.
– Lokallaget har vært og er fortsatt opptatt av åpenhet om psykiske lidelser. Det er utrolig viktig, og det er viktig at dere fortsetter å være det, sier Andersen.
Eneste gjenværende
Før var det flere lokallag ute i bydelene, men over tid har de forsvunnet. Nå er det kun Stovner som fortsatt holder stand. Heldigvis er det tettpakket rundt bordene inne på huset, så lite tyder på at Mental Helse Stovner forsvinner med det første. For innsatsen deres betyr mye.
– Jeg pleier å komme på årsmøtene deres, og jeg blir så stolt av det dere gjør, sier BU-representant Ombir Upadhyay (Frp).
BU-leder Rashid Nawaz (Ap) tok seg også tid til å komme innom for å hilse på og takke for innsatsen som lokallaget har gjort de siste årene.
– I en tid hvor mange fortsatt føler på et stigma knyttet til psykisk uhelse, så har dere i Mental Helse Stovner vært med på å bryte ned barrierer, normalisere samtaler om mental helse og skape trygge rom for åpenhet, sier Nawaz, som samtidig gleder seg til de neste 20 årene med fokus på åpenhet om mental helse.