FERIE PÅ FURUSET: Som vanlig er det massevis av aktivitet på Furuset i ferien. Her med Nahom Jonas, Tosheeba Rasool, Monsef Benali, Isa, Khalifa, Yara og Aylin.
FERIE PÅ FURUSET: Som vanlig er det massevis av aktivitet på Furuset i ferien. Her med Nahom Jonas, Tosheeba Rasool, Monsef Benali, Isa, Khalifa, Yara og Aylin.

Hele Alnas ungdomsklubb. – Masse energi og god stemning

Ung i Forum er et aktivitetstilbud for barn og unge på Furuset, men store og små fra hele bydelen strømmer til Furuset i helgene for å spille Playstation, ballspill og så videre. Og der møter de trygge voksne.

Ung i Forum er et aktivitetstilbud for barn og ungdom fordelt på et juniortilbud og ungdomstilbud som finner sted i Furuset Forum fredag til søndag. Her spiller de Playstation, fotball, bordtennis, klipper seg hos frisøren, får manikyr og mye mer. De voksne som jobber på Ung i Forum er i all hovedsak lokale Furuset-fjes som har gått Alnaskolen – les mer om det i egen reportasje – og jobber til vanlig som enten ungdomsarbeidere eller miljøterapeuter i ulike tjenester hos bydelen og bydelens skoler og aktivitetsskoler.

– Aktiviteter og finne på ting med dem som jobber her. Jeg liker dem veldig godt. De snakker til oss på en måte vår generasjon forstår. De forstår oss godt og det er trygt her. Hvis det er en konflikt hjelper de til med å løse den, og de kan tilkalle foreldrene våre, sier Aylin (12).

– Noen av dem jobber på skolen min, og vi har et bra bånd med dem, legger hun til.

Aylin sier at det er som en vanlig fritidsklubb. At det er trygt for de yngste som har egen tid separert fra de eldste, og at alle kjenner hverandre på tross av de har sine egne vennegjenger de omgås med.

– Det er et veldig populært tilbud, og det har det vært fra jeg var bruker her fra 2005 til 2011, sier Nahom Jonas, i dag prosjektleder i Furuset IF og barnevernskonsulent i barnevernet.

Oppfølgingssamtaler

Det finnes ulike fritidstilbud i helgene flere steder i Bydel Alna, for eksempel Åpen hall, men ikke i samme omfang som Ung i Forum og med den store dekningen med voksne som jobber. Derfor kommer det mange barn og unge fra hele bydelen til Furuset i helgen, og ofte er det mellom 100 og 120 barn i Furuset Forum samtidig.

– Da er det masse energi og god stemning, det er veldig gøy å høre og se, forklarer Nahom.

Ung i Forum holder åpent stort sett hver helg. Et av de få unntakene i fjor var julaften-helgen. Da ble Nahom nedringt. Han og kollegene strekker seg langt for at unge skal ha et tilbud i Furuset Forum, og noen ganger henter de unge inn.

– Vi går rundt på Furuset, blant annet ved sentret, og oppsøker ungdommer som henger ute, forteller dem om tilbudet, og prøver å dra dem med inn i stedet for at de står ute og kanskje finner på dårlige ting. Og vi bruker mye tid på en til en-samtaler, enten det er skoleting eller familiære ting.

– Vi glemmer telefonen

Aylin sier at hun har kjent Nahom fra hun gikk i 1. klasse.

– Jeg er her alltid med venninner og perler, tegner, slapper av i sofaen eller spiller Playstation.

Mobilen hennes ligger for det meste i lomma når hun er på Ung i Forum.

– Jeg drev med håndball før, men selv om jeg ikke holder på med sport lenger, så holder de oss aktive. Vi har en sal her der vi hopper på hoppemadrass og i hoppeslott, vi glemmer telefonen helt.

Dette er Ung i Forums tider:

Fredag:
Junior – klokka 17.30 til 19.30
Ungdom – klokka 19.30 til 22.45

Lørdag:
Junior – klokka 16.00 til 18.00
Ungdom – klokka 18.00 til 21.00

Søndag:
Junior – klokka 15.00 til 20.00
Futsal, ungdom – klokka 20.00 til 22.00